">

A rosacea elleni harc új dimenziója
Van, aki örökli, van, aki beszerzi. Ez persze sok mindennel kapcsolatban igaz, de nincs ez másképpen azzal a bőrproblémával sem, amely manapság egyre nagyobb mértékben jelentkezik. A rosacea, azaz érbeidegződési zavar egyre gyakoribb, elsősorban 30-50 éves kor között, de igazából bármely életkorban előfordulhat. Ilyenkor a legtöbb kozmetikum irritál, csíp, mar, viszketést okoz, a bőr húzódik, feszül, tapintata sokszor érdes, látványa erezett és igen gyakran jelenik meg rajta pír, amely rosszabb esetben állandósul, idővel pedig gyulladt, piros göbcsék és göbök is kialakulhatnak. Persze nem minden pírra való hajlam takar rosaceát.

 

Egyre több az érzékenyített bőr, mely hasonlóképpen reagál, sőt tünetei is összetéveszthetőek a részben örökletes rosacea hajlammal” – kezdi Szakonyi Eszter, mesterkozmetikus, a Vintage Beauty alapítója. – „Az érzékenyített bőr helyes kozmetikai protokollal orvosolható. A rosacea ezzel szemben nem szüntethető meg véglegesen, csak karbantartható és rosszabbodásának, súlyosbodásának mértéke csökkenthető. Helyes ápoló termékekkel a píron túli kiegészítő tünetei, azaz az erős felszíni vízhiány, érzékenység, púderszerű hámlás minimalizálhatóak, így a pír erőssége, hevessége, az amplitúdó, amelyen belül felpirul, vagy megnyugszik a bőr, is mérsékelhető. Megfelelő napi protokollal akár észrevehetetlenné szelidíthető.”

A rosacea mértéke azonban nemcsak hajlamtól, vagy az ápolására használt kozmetikumok összetételétől, de az időjárástól, a savas, lúgos vagy szimplán rossz minőségű kozmetikumoktól, az étkezéstől, emésztőszervi problémáktól, a stressztől, a bőrfelszínen élő Demodex Folliculorum nevű atka mennyiségétől és az UV sugárzás dózisától is függ. A bélflóra pre- és probiotikumokkal történő stabilizálása, megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása és erős faktorszámú fényvédők alkalmazása igen jelentősen javíthatnak a rosacea tünetein. Ahogy Szakonyi Eszter elmondja, a Vintage Beauty szalonokban 13 év alatt többezer rosaceas esetet látva és kezelve, missziójukká vált az ezzel a bőrelváltozással rendelkezők életminőségének javítása, a bőrtünetek minimalizálása. Több termékük is ápolja, védi és fedi a rosacea tüneteit, melyek között egészen kiemelkedő helyet foglal el a legújabb Calming Serum 2.0 névre hallgató termék, mely az előző hasonló készítmény továbbfejlesztett változata: olajos anyagaiban, modern növényi kivonataiban, aromavizeiben és a benne lévő nyugtató peptid jelenlétében tér el az előzőtől.

„Az általunk rosaceára kifejlesztett termékek esetén sok esetben lecserélhetővé váltak a szokásos szteroidos krémek” – folytatja Szakonyi Eszter. – „A pirosodásra hajlamos, érzékeny, rosaceas bőrök stabilizálása és értő ápolása szakszerűen felépített termékeket és protokollokat kíván, amelyek nem vékonyítják és érzékenyítik tovább a bőrt. Nem jó tehát rájuk egy AKÁRMI a patikából, mert szükségszerűen rosszabbodik az állapotuk idővel.”

Az új Calming Serum 2.0 reggel és este tiszta bőrön alkalmazva visszaállítja a felhám hidrofil lipid rétegének épségét, nyugtatja, hűsíti a bőrfelszínt, hozzájárul a rugalmatlan érfalak erősítéséhez, segíti a bőr oxigenizációját és a vénás erek munkáját. Mindezeken túl hidratáló, vízmegkötő anyagai megszüntetik a rosaceas bőrök jellegzetesen erős vízhiányos állapotát, mely a kitágult erek mentén jelentkező magasabb hőmérséklet, így erősebb láthatatlan vízleadás következménye. A felhám védelmére javasolt e szérumon túl a Vintage Beauty 50 faktoros Napvédő krém, és/vagy a Vintage Beuaty 50+ faktoros BB krém alkalmazása.