Hungry Mama néven új kedvenc fogás csábítja Budapest kedvenc brunchozójának vendégeit, de a tojásételek mögött jóval több van, mint elsőre hinnénk.
Tojásból rántottát készíteni egyszerű dolognak tűnik – aztán megkóstolunk egy igazán jól elkészített, krémes, friss, ízes fogást, és rájövünk, azért ez egy külön műfaj. A rántotta a világ egyik legelterjedtebb reggelije, minden szállodai kínálatban és reggelizőhelyen ott van, igazi kulturális örökzöld, és mégis, minden ország, minden séf és minden hely máshogy gondolja tökéletesnek.

Hogyan lett a tojásból rántotta?
A tojás, mint tápláló alapanyag, évezredek óta része az emberi étrendnek, de azt talán kevesen tudjuk, hogy a rántotta története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza: az első ismert receptszerű leírás Apicius szakácskönyvében szerepel, ahol mézzel ízesített, tojásalapú ételről olvashatunk. A francia konyha finomított rajta a 17–18. században, míg az angolszász világban a 19. századtól vált elengedhetetlenné a reggelik kínálatában.
Ma pedig már a rántottának világszerte számtalan arca van:
- Franciaországban vajas, lágy és alig sült (omelette baveuse)
- Iránban paradicsomos-zöldfűszeres változata, a kuku sabzi, igazi ünnepi fogás
- Spanyolországban a tortilla inkább krumplis omlett
- Japánban az édes-savanyú tamagoyaki kerül reggelire a tányérra
- Amerikában pedig gyakran extra-sajtos, húsos, laktató módon készítik
pont úgy, ahogy egy új budapesti kedvenc is született…

6-féle válasz a „Mit reggelizzek?” kérdésre
A bulinegyed szívében található Grumpy Budapest már eddig is ismert volt arról, hogy náluk a brunch nem délelőtt 11-ig tart, hanem egész nap, ráérősen, változatosan, mindig frissen elkészítve. A legújabb étlapon pedig külön figyelmet kaptak a tojásos fogások – 6-féle rántotta közül választhatunk, mindenféle ízlésre szabva, van sajtos az alapoknál maradóknak, baconos, ha kell egy kis reggeli roppanás, spanyol kolbászos, egy csipetnyi paprikával, friss zöldségekkel a könnyedebb napkezdésért, fetasajtos-paradicsomos mediterrán hangulatban. És végül a friss újdonság: az egyszerre ígéretes és vicces nevű Hungry Mama.
Egy hűvös reggelen két amerikai hölgy tért be a Grumpyba. Fáradtak voltak, éhesek, és csak ennyit mondtak: „Something really good. With everything. We’re starving.”
Nem volt kérdés: valami nagyvonalú, laktató, mégis egyensúlyos rántotta kellett.
Így született a Hungry Mama: benne bacon, spanyol kolbász, paradicsom, cheddar, és minden, ami egy könnyűnek nem mondható, de borzasztóan finom reggelihez kell. Azonnal az étlapra került – mert volt benne valami ösztönösen jó.
A Grumpy tulajdonosa és üzletvezetője, Ispán Szilvia, akinek minden fogásban ott van a keze, szíve és ízlése, így vélekedik a világ kedvenc tojásételéről. „A rántotta egyszerre egyszerű és személyes étel. A rántotta nekem mindig az otthon érzése. Ez az az étel, amit bárki el tud készíteni, de ha igazán jól csinálod, emlékezetes élmény lesz belőle. A Hungry Mama ilyen lett: ösztönös, bátor, nem szégyelli, hogy sok benne az íz, a réteg, az alapanyag. Mert valamikor pont erre vágyik az ember.”
Szilvi szerint a jó rántotta friss tojásból, jó serpenyőben, odafigyelve, de nem túlgondolva készül. Nem kell túlsütni, nem kell túlbonyolítani – csak szeretettel kell csinálni.

Reggeli, amikor csak akarod
A Grumpyban a reggeli nem időhöz kötött. Aki dolgozni megy, korán jön. Aki a városban sétál, később ül be. Van, aki egy pisztáciás croissantért jön, más egy latte-ért – de egyre többen kérnek egy jó, tartalmas rántottát.
Mert a brunch itt nem trend, hanem szokás. És a rántotta nem csak egy reggeli, hanem személyes ízlés kérdése. És ezt a Grumpyban pontosan értik.








