">

A zene pozitív hatása a tanulásra
A zene megnyugtatja, kisimítja az idegeket. A zenélés koncentrációra és fegyelmezettségre tanít. Csak míg a suliban ezek a készségek félig-meddig kényszerből fejlődnek ki, addig a hangjegyek birodalmában mindez észrevétlenül megy végbe. Pusztán azért, mert zenét hallgatni, elmerülni a harmóniák világában, vagy hangszeren játszani élmény. Élmény, ami nem kötelesség, ami nem muszáj, ami szabadon, örömmel választható.

De hogy jön ehhez a tanulás?

Mi az, ami elengedhetetlen az ismeretek sikeres elsajátításához? A koncentráció és a fegyelmezettség. Milyen érdekes, igaz? Pont azt írtuk fentebb, hogy e kettő terület fejlődik a leginkább akkor, amikor a zenélés a mindennapok részévé válik.

Az elektromos zongora gyakorlatilag bármilyen körülmények között ideális választás. Kis helyen is elfér, állítható a hangereje, mégis pazar hangélményt biztosít, tehát nem jár lemondásokkal vagy kompromisszumokkal, ha rá esik a szavazat. Tény, hogy mint minden hangszer esetében, a zongorát sem jó ötlet hetente csak egyszer megnyomkodni, mert abból nem nagyon várható csodás előre menetel, már ami a képzettséget illeti. Viszont ha a zenélés örömöt okoz, akkor nem jelenthet gondot akár nap, mint nap leülni kicsit, és belemerülni a szimfóniák hullámzóan ringató tengerébe.

A különböző zongoraszólók hallgatása tanulás közben duplán hasznos. A zene megnyugtatja, lecsillapítja az idegeket, ezáltal nagyobb mértékű fókuszáltság jöhet létre. A fogékonyságnak pedig ez az egyik alapja. Azaz, ha minden körülmény adott a gördülékeny tanuláshoz, akkor a megszerzett ismeretanyagok tartós elsajátítása sem okozhat fejfájást. Ez az a könnyedség, amit a zene jelenléte adhat.

Melyik a másik legkedveltebb hangszer?

Természetesen az akusztikus gitár. Rengetegen választják, és még annál is többen rajonganak érte. A gitárszólók hallgatása – akár háttérzeneként – kitűnő döntés, mert szintén borítékolható az elmét élesítő és kitisztító végeredmény. De ha a pengetés is megoldható, akkor egy-egy akkord lefogása után érezhetővé válhat a béke, a nyugalom, amiknek köszönhetően a tanulás percei lerövidíthetőek.