">

Édes-savanyú finomság

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Persze, ez az ízpárosítás rejthetne akár egy kínai étket is, de nem, most így néhány nappal karácsony előtt nem erre gondoltunk. Adtunk már tippet gasztroajándék készítésére, most íme még egy, ami akár last minute ötletként is bevethető, nem kerül sokba és nem is tart túl sokáig. Van persze egy csöppet húzós része, de hát a cél szentesíti az eszközt. Csak akkor vágjunk bele, ha van jó eszközünk, azaz egy igazán jó, de nem túl nagy késünk, mert a citrom feldolgozása különben könnyen kifoghat rajtunk. Gigantikus mennyiségben ezt a dzsemet valószínűleg lehetetlen vagy nagyon nehéz legyártani, de néhány apró üveg elkészítése meg se kottyan az olyan ügyes teremtéseknek, mint amilyenek ti is vagytok, nem igaz?

Citromdzsem

Hozzávalók:

  • 2,5 kg egészséges, friss citrom (kb. 1 kg citromhús lesz belőle)
  • 1 kg cukor
  • kevés víz
  • kevés citromlikőr (Limoncello)

A citromokat alaposan megmossuk, és 1 napra hideg vízbe áztatjuk. Erre azért van szükség, mert így egy kissé megpuhul a héja, nem lesz gyötrelmes a hámozás. Ha ügyesek vagyunk, szinte egy spirálban le tudjuk szedni majd. 4-5 db citrom héját lereszeljük, és egy kis vízben takaréklángon odatesszük forrni. Vigyázzunk, el ne forrjon a víz! Közben a többi citromot meghámozzuk, ügyelve arra, hogy a fehér részt eltávolítsuk. Gerezdekre bontjuk és a hártyákról lefejtjük a citrom húsát és a levét. 2 citrom levét kifacsarva félretesszük. Mikor sem fehér héj, sem hártya, sem mag nincs már a tálban, akkor egy edénybe tesszük a citrom húsát, ráöntjük a kifacsart citromlevet és a forrásban lévő citromhéjat. Forrásig főzzük, amikor már forró, akkor óvatosan belekeverjük a cukrot. Nem szabad korábban, mert akkor karamellizálódik a cukor, és nem lesz szép világossárga a dzsemünk. Lassan kevergetjük tovább, addig, amíg nem kezd picit kocsonyásodni. Egy kupica citromlikőrrel megbolondíthatjuk, de ez el is hagyható, anélkül is finom. Elforraljuk a levét, majd üvegekbe kanalazzuk és gyorsan dunsztba tesszük. Egy nap után kiszedhetjük, és lehet dekorálni.

Minél csinosabb üvegcséket igyekezzünk válogatni, pláne, ha ajándékba is szánjuk.  Díszíthetjük masnival, lefújhatjuk színes spray-vel, vagy éppen citrommintás, vagy citromsárga anyagot keresünk, kört szabunk belőle és a fedélre igazítjuk. Kuglófhoz, kalácshoz, linzersütikhez kiváló, sőt, képzeljétek, grillezett halhoz, például lazachoz is nagyon finom! Recept letölthető itt: Citromdzsem.

Puszi: Réka és Gabi