">

Fakanál-família

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Szerintem mindannyian megfigyelhettük már, hogy a gyerekek legjobban azokkal a tárgyakkal tudják elszórakoztatni magukat, amelyek nem okvetlenül erre a célra készültek. Hiába kapnak már egészen csepp koruktól kezdve a családtól csilivili játékokat, a legizgalmasabb a véletlenül földre keveredett műanyag tál, papírzacskó, vagy cipősdoboz. A fakanalak is nagyszerű játékok tudnak lenni, persze nem akkor, ha két tesó azzal kezdené kicsit megrendszabályozni egymást, de mondjuk kis átalakítással remek bábokat lehet belőle eszkábálni és máris kész egy kis mini-bábszínház társulata. Ezt ráadásul egy unalmasabb délutánon a gyerekekkel együtt is tudjuk készíteni (bár számítsunk rá, hogy a felénél megunják és egyedül fejezhetjük be, de legalább jól kikapcsolódunk közben… )

Kell hozzá:

 

  • néhány db fakanál
  • ceruza
  • többféle színű akrilfesték
  • ecset
  • masni, szalag, vagy egyéb dekoráció
  • vastagabb díszítő filctoll

Így készül:

A fakanalakat ceruzával megtervezzük: csíkokat rajzolunk rá, kialakítjuk a fejét, fejfedőjét. Majd a választott színnel óvatosan elkezdjük a csíkokat kifesteni, ahogy szeretnénk, lehet két színnel, vagy egy báb esetén többel is variálni. Jó, ha egy újságpapír felett tesszük mindezt, nehogy összekenjünk valamit. Óvatosan körbeérünk a színekkel egy-egy fakanálon. Gyorsan száradó festékről van szó, és mivel nem kenjük túl vékonyan, utána elég lesz nagyon óvatosan ráfektetni valamire (mi egy eldobható műanyag dobozkát használtunk). Így szárítsuk meg szép sorban az összes elkészült darabot, amelyeket hangulatunk szerint fessünk meg különböző színekkel. Ha teljesen megszáradt, egy vastagabb filctollal szemet, szájat, orrot rajzolhatunk neki, a nyakára pedig sál kerülhet akármilyen rendelkezésre álló kócból, szalagból. Amit éppen rejt a barkácsdobozunk. :-)

A tárolására egy tipp: hogy egymás mellett mosolyogjanak, keressünk egy papírdobozt, fúrjunk rajta kis lyukakat és abba állítsuk bele a  bábokat. Így nem lesznek szétszórva sem, és ha már nem kellenek az aktuális bábelőadáshoz, bárhol lehet dekorációs tárgy is. Jó móka, készítsétek el ti is!

Puszi: Réka és Gabi