">

Hasizom-rehabilitáló tréning
gabireka_lurexAz Anyakanyaron időről időre bemutatunk nektek olyan mozgásformákat, amiket nőknek különösen javasolnak. Amikor először hallottunk Bagyinka Tímea LoveYourBelly rendszeréről, mely a szülés utáni szétnyílt hasizom problémájára nyújthat megoldást anélkül, hogy kés alá kéne feküdnie azoknak, akik sajnos érintettek, nagyon megörültünk, és biztosak voltunk benne, ez egy olyan téma, amiről nektek is olvasnotok kell. Ahogy pedig belemélyedtünk Timivel a dolgokba, úgy döntöttünk, hogy vele rendszeresen is találkozhattok majd. 18 gyakorlat, mely rehabilitálja a hasfalat. Ezeket a gyakorlatokat tanítja meg Timi személyre szabottan egy-egy tanfolyamán. Ismerjétek meg és fogadjátok szeretettel Timit, aki ezentúl az Anyakanyar és a LoveYourBelly szakértőjeként akár kérdéseiteket is várja, és szívesen megválaszolja.

bagyinka timea

Szétnyílt hasizom. Pontosan mit jelent ez a probléma pontosan, amivel a hölgyek ilyen nagy százalékban találkoznak?

A Rectus diastasis döntő esetben a terhességet követően alakul ki a hölgyeknél, de különböző hasi műtétek, belgyógyászati problémák, illetve jelentős testsúlytöbblet is kiválthatja, akár férfiaknál is. Ha sérül a hasfal, megnyúlik vagy elszakad az a kötőszövet, a linea alba, amely a helyén tartja az egyenes hasizmot, onnantól kezdve ennek a speciális anatómiai helyzetnek köszönhetően a has izmai hagyományos módon nem erősíthetőek, sőt többet lehet rontani a hasfal állapotán, fokozva ezzel a hát- és derékfájás kialakulásának lehetőségét. Gátizom sérüléseket és sérvet is nagyon könnyen szerezhetünk ezáltal. A Lyb módszer elsajátításával azt a technikát tanulja meg a résztvevő, hogy hogyan tudja edzeni a hasát, hogyan tudja megszűntetni a tátongó rést az egyenes hasizmok között és hogyan szerezheti vissza az erős, rugalmas izmait, amelyek képesek egész nap tartani, megtartani a hasüreg tartalmát, akár egy fűző.

Mikor kezdett el érdekelni ez a terület? Honnan az indíttatásod?

Az indíttatás nagyon egyszerű, saját bőrömön tapasztaltam, az első kismama tornáim után jöttek vissza az újdonsült anyukák, hogy tudom-e, mi történt a hasukkal, láttam-e már ilyet. Először velük együtt ijedtem meg én is.

Mikor, hogyan jöttél rá egyáltalán, hogy a szülés miatt kialakuló nyitott hasfalat lehet regenerálni, nincs szükség feltétlenül műtétre ahhoz, hogy a problémát kezeljék a hölgyek?

Hosszú évek kitartó munkájával, gyakorlatok százainak kísérletezésével alakult ki ez a 18 gyakorlatból álló feladatsor, mely a leggyorsabban rehabilitálja a hasfalat. Mindezek mellett a tanfolyamon azt is megtanítom a lányoknak, hogy a hasi sérüléstől függően melyek azok a típusgyakorlatok, melyek végzése nem ajánlott.

loveyourbelly

Hogyan közelítetted meg ezt a problémát, és hogyan alakítottad ki a gyakorlatokat, azok sorrendjét?

A módszer gyakorlatai tudatosan épülnek egymásra, a sorrend nem véletlen. A hasfal sérülésétől függően (amit a tanfolyamon minden résztvevőnél lemérek) vannak az alapgyakorlaton belül is külön gyakorlatsorok. Nagyon fontos azt tudni, hogy hasizom gyakorlatok végzésekor az összes izom megmozdul (egyenes hasizom, ferde- és haránt hasizmok is), de fókuszba lehet helyezni egy-egy izomcsoportot. Rectus diastasis, azaz szétnyílt hasizom esetén a haránt hasizom (transversus abdomin), amire fókuszálunk.

Fogsz majd erről bővebben is mesélni az Anyakanyar olvasóinak, néhány mondatban össze tudnád foglalni már most, hogy mi az, ami ezeknek a gyakorlatoknak a lényegét adja?

A módszer lényege a speciális testtartásban és légzéstechnikában rejlik. 

Szerinted napi szinten mennyi időt kell szánnunk arra, hogy ezt a problémát megoldjuk?

A kutatások azt igazolják, hogy ha legalább heti háromszor elvégzi valaki a feladatsorát (3×30-50 perc), akkor 1 hét alatt 1 ujjnyit szűkül a rés. Szerencsére ez egy elég gyors és látványos folyamat. 

Mióta dolgozol, többszáz hölgyvendéged volt. Milyen kérdésekkel keresnek téged elsősorban, miben tudsz nekik segíteni? Hogyan?

A hasizom regenerálás mellett a tanfolyamon sokat szoktunk beszélni a táplálkozásról. Kardinális kérdés ugyanis, hiszen a résztvevők nagy százaléka szeretne többletsúlytól is megszabadulni, ami a terhesség után fennmaradt rajtuk, vagy a szoptatás alatt felszaladt rájuk. Azonban a hasizomerősítő gyakorlatok ebben nem segítenek, hiszen ez egy anaerob folyamat, zsírégetéssel nem járnak. Ehhez kardioedzésre lenne szükség, de azt szétnyílt hasizommal nem ajánlott végezni. Így joggal érzik a lányok, hogy meg van kötve a kezük.  Igyekszem sok információval ellátni őket, figyelembe véve az édesanyákban zajló speciális biokémiai folyamatokat is. 

love_your_belly

Egyre elterjedtebb azt képviselni, a testi síkon megjelenő tünetek hátterében lelki okok állnak. Ezzel te hogyan tudsz foglalkozni? Vagy ez neked nem feltétlenül feladatod?

Nagyon jó a kérdés! Nekem nem feladatom és hatásköröm ugyan, de van egy fiatal orvos “kollégám”, a SOTE Viselkedés – és magatartáskutatási Intézetéből, akivel végzünk felméréseket erre irányulóan is. Azt biztosan állíthatom, hogy a stressz, mint olyan, az izomzatra bír befolyással, ezért a terhesség alatt lehet jelentősége a Rectus diastasis állapot kialakulásában. Nem azt kell mondogatni, hogy nem szabad stresszes életet élni, mert akkor attól leszünk stresszesek, hanem meg kell találni a megfelelő stresszkezelési technikákat. Erre mindig felhívom a figyelmet.

Milyennek látod azokat a lányokat, akik hozzád fordulnak? Van valamilyen általános tendencia, ami esetleg jellemző rájuk?

Sokan vannak, akik nagyon elkeseredve érkeznek hozzám, hiszen a sebész műtéttel riogatja őket, a gyógytornásztól pedig azt hallják, hogy soha többet ne végezzenek hasizomerősítést. De a tanfolyamon újra csillogó szemmel tanulják a mozdulatokat és jól kimerülve, kezdődő izomlázzal engedem haza őket, az eredmény pedig nem várat sokat magára. 

Ha érdekel titeket Timi tanfolyama, jelentkezzetek nála. A www.loveyourbelly.hu oldalon további információkat is találtok erről a rendszerről. Timi pedig az Anyakanyaron ezentúl időről időre jelentkezni fog különböző témákkal, hiszen a LoveYourBelly mellett pilates és jógaoktatóként, valamint az Aviva módszert oktató tanárként is dolgozik. Úgyhogy róla valóban elmondhatjuk, hogy tudja, mi a jó nekünk, nőknek.

Hamarosan itt a nyár! Előkerülnek a fürdőruhák!!! Ideje mozdulni!

Puszi: Gabi és Réka