">

Időutazás a Camponában

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Imádjuk a régi plakátokat! Annyira egyszerűen, könnyen érzékelhetővé teszik azt a kort, amelyben születtek. Ha pedig olyan témáról van szó, amely amúgy is közel áll a szívünkhöz, még nagyobb örömmel nézegetünk ilyen emlékeket. Most erre egy remek alkalom nyílik, hiszen augusztus 25-én a magyar plakátművészet virágkorának legszebb turisztikai plakátjait tekinthetik meg az érdeklődők a Campona Bevásárlóközpontban. Flanek Péter többszáz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjai kerülnek kiállításra. A kiállított plakátok eredeti darabjai ma már műtárgyak. Szeptember 18-ig lehet megtekinteni őket, a gyűjtő szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

balaton_konecsni_1

Az utazás és nyaralás a két világháború közötti években vált tömeges hobbivá. Korábban Magyarországon csak az elit kiváltsága volt a nagy fürdőhelyek, hegyvidékek, tengerpartok meglátogatása, a szállodákban pihenés. A húszas években azonban létrejött a fizetett szabadság és a munka utáni szabadidő. Az idegenforgalom pedig nemcsak elterjedt hobbi, de új iparág is lett.

A kormányok mindenütt felismerték a benne rejlő bevételi lehetőséget, ezért tervezett propagandával igyekeztek népszerűsíteni. Ennek lett egyik leghatásosabb fegyvere volt a nagyméretű, színes plakát. Az első magyar idegenforgalmi plakátok a harmincas évek elején készültek, mely időszak egybeesik a magyar plakátművészet egyik virágkorával, a műfaj megújulásával.

ibusz_1

Időutazás egy olyan korba, amikor a Budapest fürdőváros koncepció megszületik

A húszas-harmincas évek Budapest egyik virágkora volt, a város a húszas években már igazi modern metropolis. A modern élet sokféle szórakozási formáját nyújtja: mulatók, revük, kabarék, táncestek, színházak, mozik, koncerttermek, sportpályák, uszodák, parkok és síparadicsom is van a városban, aminek különleges értéke a sok gyógyforrás is. Ennek jelentőségét már a harmincas években felismerték, így megszületett a „Budapest fürdőváros” koncepció, amely rengeteg utazót vonzott ide. Mindez a korszak plakátjain is megjelent: a sétahajózástól az állatkertig, a fürdőktől a kirándulóhelyekig mindent reklámoztak.

strandtaska

Budapest mellett sokat hirdették már az 1930-as években is a Balatont: a tó körül ekkora már pezsgő fürdőélet alakult ki. A Balaton plakátokon domináns elem a végtelenbe vesző jellegzetes színű víztükör, az északi part hegyei, és a jellegzetes parti növények, nádasok és nyárfák. A legtöbb plakáton önfeledten fürdőző alakokat, vagy a hullámokat szelő vitorlásokat látunk.

balaton_siraly2

A korszakban igazi mesterek dolgoztak a plakát műfajban: a festőként is jelentős Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Molnár C. Pál, Pólya Tibor vagy Konecsni György mellett remek specialisták is terveztek plakátokat, mint Mallász Gitta és Dallos Hanna, vagy ifj. Richter Aladár. Plakátjaik ma is vonzóvá teszik, amit hirdetnek; és az eredeti darabok mára értékes műtárgyak lettek.

„Örömömre szolgál, hogy egy ilyen kivételes gyűjtemény kiállításával búcsúztathatjuk a nyarat a Campona bevásárlóközpontban” – nyilatkozta Kákosy Zsolt, az üzemeltetésért felelős CBRE ingatlanvagyon-kezelési vezetője. Flanek Péter többszáz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjai augusztus 25-től szeptember 18-ig láthatóak a Campona Bevásárlóközpontban, ahol a kiállítás ideje alatt a minimum 5000 Ft-os vásárlással egy játékra is lehet regisztrálni, melynek fődíja 100 000 Ft értékű vásárlási utalvány. A gyerekeket a kiállítás ideje alatt hétvégenként kézműves foglalkozással várják, ahol elkészíthetik saját plakátjaikat, illetve képeslapjaikat is. Flanek Péter gyűjtő pedig szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

Bővebb információk: www.campona.hu