">

Így tervezzünk okosotthont!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Egy okosotthon megtervezése és kivitelezése nagy odafigyelést és hozzáértést igényel. Hazánkban is egyre növekszik az érdeklődés az okosotthon megoldások iránt, érthető okokból. Egy jól működő komplett rendszer kényelmessége mellett rendkívül takarékos, így energiát és pénzt takaríthatunk meg vele és nem utolsó sorban környezetvédelmi szempontoknak is eleget tehetünk. Sokan megelégszenek részegységekkel és nem komplett okosotthonban gondolkodnak, de a legfontosabb kérdés, hogy nekünk mire van szükségünk?

Végig kell gondolnunk, hogy milyen kényelmi és takarékossági szempontokhoz kapcsolódó funkciókat szeretnénk aktívan használni. Az egyes részegységek külön infrastrukturális hátteret igényelnek. Például, ha okosredőnyt választunk a lakásunkba, akkor már az elektromos hálózat tervezése során érdemes erre is odafigyelni, hogy az ablaknyílások megfelelő pontjainál meglegyenek a megfelelő kiállások, ne utólag kelljen fúrni-faragni az árnyékolók és az érzékelők csatlakozásainak kialakításához. Ha kevés az információnk, kérhetjük okosotthon szakértő tanácsát, aki nagyon sok pénzt spórolhat nekünk és számos kellemetlenséget kerülhetünk el a segítségével. Ha a kiépítés után szeretnénk beépíteni bizonyos funkciókat, biztos, hogy nagyobb költségre kell majd számítanunk, mintha az eredeti tervben szerepelne. Gondoljuk végig helyiségről helyiségre, hogy milyen funkciókra lesz szükségünk a mindennapokban.

Az okosotthon tervezéshez szükségünk lesz némi alapismeret megszerzéséhez. Szakértő választásával elég, ha az igényeinket jelezzük és elfogadjuk a javaslatokat. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ez a terület az építőipar legdinamikusabban fejlődő ágazata. Napi szinten jelennek meg új funkciók, illetve új termékek. Ahhoz, hogy eleve jövőálló megoldásban gondolkodhassunk, tisztában kell lennünk a lehetőségekkel. Sokan tévesen azt hiszik, hogy egy ilyen ingatlan nem más, mint applikációval működtethető rendszerek összessége. Ez azonban nem így van. Egy jól megtervezett, komplett okosotthon-rendszert jellemzően egyetlenegy felületről lehet irányítani. Képes hangutasításokat fogadni, de akkor az igazán kényelmes a használata, ha a beállítások alapján saját maga dolgozik helyettünk. Automatikusan beállítja a fűtést, a hűtést a világítást, az árnyékolókat, kezeli az okoskamerákat, mozgásérzékelőket mindezt a kényelmünk, biztonságunk és a takarékosság egyidejű figyelembevételével.

Komplex rendszerben gondolkozzunk

Már a tervezéskor részegységek összeségeként tekintsünk a rendszerre, amelyek nem csak külön-külön működőképesek, hanem egy nagy egységként szolgálják a kényelmünket. Ha a garázskapunk és a világítás külön applikációról működik, akkor elmondhatjuk, hogy az otthonunkban akadnak intelligens funkciók. Komplex rendszer esetében, amikor a garázskapu felnyit, felkapcsol a világítás, kikapcsol a riasztó, kinyit a bejárati ajtó, a termosztát beállítja az előre beprogramozott hőmérsékletet. A ház felismeri, hogy hazaértünk és mindent a kedvünk szerint állít át, anélkül, hogy külön applikációkban kellene keresgélnünk. A gördülékeny működéshez már a tervezéskor minden részletre gondolnunk kell.

Az okosotthonnal ma már luxusszintű funkciók érhetők el, anyagi szempontból is megfizethető áron. Érdemes szem előtt tartani, hogy néhány éven belül alapvető kívánalom lesz, tehát egy bővíthető alaprendszer kiépítésével óriási előnyre tehetünk szert.

A megfelelő rendszer kiválasztása kulcsfontosságú kérdés. Itt sokan elkövetik azt a hibát, hogy valamelyik nagy és jól ismert gyártó mellett teszik le a voksukat, így az Apple vagy a Google Home lesz a nyertes, ami nem nevezhető rossz döntésnek, de csak abban az esetben, ha zárt rendszerben gondolkodunk. Ezeknek a rendszereknek az a hiányossága, hogy a későbbiekben nem biztos, hogy új elemekkel tudjuk majd bővíteni az ingatlanunkat, ami gondot okozhat és akár az egész rendszer cseréjére kényszerülhetünk. Jó megoldás lehet az olyan bővíthető rendszer, mint a Chameleon Okos Otthon, ami jövőálló megoldást kínál. Segítségünkre lesz abban, hogy olyan eszközökkel bővítsük az otthonunkat, ami eddig nem volt elérhető, például a kiválasztott termosztát és az árnyékolók nem tudtak kommunikálni egymással, ami ezentúl lehetségessé válik, a legfontosabb tulajdonsága pedig a jövőállósága. Ez utóbbi kiemelten fontos, hogy évek múlva is tudjuk majd aktuális termékekkel és funkciókkal bővíteni a lakást, haladva a korral. Egy zárt rendszerrel erről az előnyről le kell, hogy mondjunk.

A számunkra leginkább megfelelő alaprendszer kiválasztásakor arról is határoznunk kell, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli megoldást szeretnénk. Ezt már a legelején le kell szögezni, a kábelcsatornák, szerelődobozok tervezhetősége miatt. Kész lakóház esetén természetesen a vezeték nélküli megoldás a legjobb, de ha módunkban áll, akkor válasszuk a vezetékes megoldást, mert:

  • stabilabb lesz a kapcsolat
  • folyamatosabb adatkommunikációra számíthatunk
  • garantáltan nem vész el a jel
  • nem kell a folyamatos elemcserékkel bajlódni
  • nem kell hetente valamit megoldani a rendszerrel kapcsolatosan

Felújítás vagy építés?

A tervezés során figyelembe kell vennünk, hogy építésnél az otthonunk már eleve az igényeink legteljesebb kiszolgálására épül. Felújítás során pedig a már meglévő falakhoz és elrendezéshez kell igazítani a háttérrendszert. Új ház esetén hosszú idő telik a tervezéstől a teljes kivitelezésig, ezért több időnk és lehetőségünk van átgondolni mindent részletesen. Alapvetően bármit megvalósíthatunk. Felújítás esetén nincs ilyen sok időnk, ebben az esetben még inkább javasolt szakértő bevonása. Nyitott rendszerrel és kábelezéssel nem hibázhatunk nagyot.

Sokan vannak, akik szeretnének igazi okosotthonban lakni, de az anyagi kereteik nem teszik lehetővé egy komplett rendszer megvalósítását. Ez alapvetően nem gond, ha már a tervezésnél odafigyelünk és az ingatlanunk megszerez legalább egy Smarthome Ready titulust. Ez magában foglal egy minimális plusz költséggel megvalósítható előkábelezést, amely lehetőséget kínál a későbbiekben akár modulárisan, részegységenként haladva beépülésre kerülhessenek a különböző részegységek. Ha a falban a megfelelő helyeken ott vannak a kábelcsatornák, kábelek, szerelődobozok és minden helyen be van húzva az elektromos hálózat is, akkor később nyitott, folyamatosan bővíthető rendszerrel fokozatosan kiépíthetők a kívánt okosotthon funkciók.