">

Így válassz otthonra biztonsági rendszert!
Váratlan látogatók, örömteli találkozások, könnyes búcsúk – egy ajtó bezárása és kinyitása közötti pillanatok sokféle jelentést hordozhatnak. A modern ajtó-kommunikációs rendszerek segítenek abban, hogy ezeket a pillanatokat még jobban megbecsüljük: biztosítják, hogy ne maradjunk le a fontos látogatásokról, és megvédenek minket a gyanús idegenektől.

„Az első benyomás a bejáratnál kezdődik: itt a vendégeknek éppoly gyorsan kell érezniük, hogy szívesen látják őket, mint ahogy a nem kívánt betolakodókat is el kell ijeszteniük. Az intelligens technológiának köszönhetően számos lehetőség van arra, hogy a bejárat biztonságát növeljük” – kezdi Nagy Magdolna, a Hello Future alapítója, intelligens épület szakértő. –„Ma már elmondható, hogy akár egyetlen gyártó termékei között is a klasszikus kaputelefonoktól a kulcs nélküli zárakig rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre.”

Egy tökéletes kültéri megoldás lehet a Gira System 106, amelyben a csengő, a hangszóró, a mikrofon és a hívógomb mellett a rendszer opcionális videofunkciót is tartalmaz a bejárati terület megfigyelésére. Hét különböző részegység közül választva személyre szabott ajtókommunikációs rendszert alakíthatunk ki, színes kamerával és kijelzővel kiegészítve.

Az előző rendszerrel ellentétben a Gira home station belülről növeli a bejárat biztonságát. Az előszobában a falra szerelve megmutatja, hogy ki áll az ajtóban, mielőtt még az érkezőt beengednénk.

A feledékenyek kedvence lehet a beszédes nevű Gira Keyless In. Ezzel az eszközzel ugyanis nincs szükségünk kulcsra ahhoz, hogy beengedjük magunkat. Helyette használhatunk egy saját kódot vagy az ujjlenyomatunkat. Ez a biztonsági megoldás nem csak azt akadályozza meg, hogy kizárjuk magunkat, hanem az esetleges behatolók számára is megnehezíti a bejutást.

„Az intelligens otthonok számos előnnyel járnak: kényelmesebbé, energiahatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a mindennapi életet” – folytatja Nagy Magdolna. – „Ez utóbbi különösen fontos, mivel a digitális hálózatok mindig érzékeny adatokat tartalmaznak. Mi, a Hello Future csapatával mindig azt tanácsoljuk, hogy néhány egyszerű lépéssel növeljük az intelligens otthonunk biztonságát.”

  1. Szerződés kötése a magánélet védelme érdekében

Ügyeljünk arra, hogy egyértelmű megállapodás legyen köztünk és a telepítő között. Ideális esetben egy aláírt szerződésben rögzülnek azok a feltételek, amelyek meghatározzák, hogyan kezelik a személyes adatainkat. Ez bizalmi kapcsolatot teremt, miközben továbbra is ellenőrzésünk alatt maradnak a saját adataink.

  1. Az adatbiztonság költségeinek figyelembevétele és betervezése

Természetesen a fokozott biztonság nem jár ingyen. Ezért fontos, hogy már a tervezési fázis kezdetén számoljunk az összes szükséges kiadással. Minél tovább marad naprakész a hardver, annál kevesebbet kell majd később ráköltenünk. Ha félünk a keret túllépésétől, akkor a telepítést két szakaszra is feloszthatjuk: először egy alapverzió, amely a legszükségesebbeket tartalmazza, majd egy frissítés a fokozott biztonság érdekében.

  1. Az illetéktelen hozzáférés megakadályozása

Mi döntsük el, hogy ki férhet hozzá az otthoni hálózatunkhoz – és ki nem. Ügyeljünk arra, hogy minden rendszerhez és eszközhöz erős jelszavakat használjunk, és rendszeresen (évente legalább kétszer) változtassuk is meg azokat. A vezeték nélküli hálózatokat WPA2 titkosítási módszerrel kell védeni. Kérjük meg a telepítőt, hogy ellenőrizze, hogy mindez be van-e állítva. Ha illetéktelen hozzáférés jelei mutatkoznak, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a telepítővel.

  1. Rendszeres frissítés

Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik, úgy fejlődnek a biztonsági szabványok is. Ha új frissítés érhető el az okosotthonunkhoz, azt a lehető leghamarabb aktiválni kell. Az elavult szoftverek gyorsan könnyű célponttá válhatnak az illetéktelenek számára. Azzal, hogy mindig naprakészen tartjuk a rendszert, minimálisra csökkenthetjük a biztonsági rések kockázatát.

Nagy Magdolna úgy véli, ez a terület annyira gyorsan és dinamikusan változik és fejlődik, hogy az ideális okos biztonsági rendszer megtalálásához és telepítéséhez mindenképpen érdemes szakértői segítséget igénybevenni.