">

Kellően Kelet

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Tisztára Carrie-nek érzem magam a Szex és New Yorkból. Ülök egy felhőkarcoló sokadik emeletének teraszán, a medence partján, előttem a laptopom és rendületlenül dolgozom. Jó, a fürdőrucim nem egy márkás darab, és nem is a legtrendibb, de az enyém :-). Jár az agyam és írok. Például nektek. A férjem a Sharjah-i könyvvásár meghívott vendége, így én arra lettem kárhoztatva, hogy ilyen szörnyű körülmények között várakozzak, amíg ő dolgozik. Sharjah Dubaitól 15 km-re van, egy másik Emírség, amiből itt van bőven. Itt sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Dubaiban. Például teljes alkoholtilalom van. Ami nem jelenti azt, hogy egy várossal, pontosabban egy emírséggel arrébb ne lenne megoldás a problémára. Ha értitek, mire gondolok. Csak próbálok úgy fogalmazni, hogy senkit se sértsek még véletlenül sem meg. De sok mindent nem értek én ebben az országban.

Kezdjük a legelején. Megérkeztünk a repülőtérre, ahol, ahogy leszálltunk, vártak minket, nem kellett sehol sem sorba állnunk, a csomagjaink is előbb jöttek. Ez persze nem miattam volt, hanem a férjem és üzlettársa miatt, akik Magyarországot képviselik a vásáron. (Itt kell megjegyeznem, hogy nincs is nagyon könyvkiadás ebben az országban, de mindenesetre tiszteletreméltó, hogy a mérhetetlen sok pénzükből a kultúrára is áldoznak.) Szóval jött értünk két autó. Mi azonnal jeleztük, hogy nekünk elég egy is, hiszen egy helyről jöttünk, egy helyre megyünk. De ők ragaszkodtak hozzá, hogy két kocsival vigyenek bennünket. Mondtam már, hogy tiszta Szex és New York. A taxis 120-szal közlekedett a városban, viszont a gyorsétteremben – csak az volt már nyitva éjjel – 25 percet vártunk a kajánkra. Azt kell mondanom, rendkívül kényelmes tempóban élnek itt az emberek. Na jó, ezt azért még értem. De azt a sok kettősséget, amivel itt találkozom, aligha. Vallásosság és elképesztő pénzhajhászás. A nők teljesen elfedve fekete csadorjukba, de alatta a legmárkásabb cuccok, őrületes brillek, és a minimum a Louis Vuitton táska. Azt még nem sikerült megtudnom, hogy miért van az, hogy vannak nők, akiknek csak a fejük van bekötve, vannak, akiknek csak a szemük látszódik, de vannak olyanok is, akik teljesen el vannak fedve a tekintetek elől. (Szeretném újból hangsúlyozni, hogy csak a tudatlanságaimat fogalmazom meg, amiket igyekszem pótolni, és nem ítélkezem!) A legtöbb férfi is hófehér ruhában, tradicionálisan van felöltözve. Legalábbis is itt Sharjahban. Dubai ebben is lazábbnak tűnik. Én megpróbálom megadni nekik a tiszteletet azzal, hogy betartom az öltözködési szabályokat, de a turisták hihetetlenül tapintatlanok tudnak ám lenni. Nem is csodálom, hogy a nekik kijelölt strandon, ahol fürdőruhában szabad napozni, az égvilágon semmi nincs. Egy vizet nem tudsz venni. Idejöttél meztelenkedni? Hát tessék!

Mi a férjemmel arra is nagyon vigyázunk, hogy ne érintkezzünk egymással az utcán, mert állítólag nem szeretik. Egyébként hasznos dolog. Mert rájöttem, hogy sok mozdulatunk mennyire nem kap már 17 év után nyomatékot. Csak most, hogy figyelnünk kell arra, hogy az utcán ne öleljük meg egymást, ne fogjuk meg egymás kezét, ne pusziljuk meg egymást, (a többit nem részletezem), jöttem rá, hogy milyen sok olyan gesztust gyakorlunk egymás felé, ami az összetartozásunkat erősíti. Klassz dolog most ezt megtapasztalni. De vissza a helyiekhez. Azt mesélte egy ismerősünk ismerőse (az ilyesmit ők szokták mesélni), hogy az itteni férfiak inkább külföldi nőt választanak feleségnek, mert ők kevesebbel is beérik. Hát nem aranyos? Bár a helyi nők védelmében azt gondolom, hogy kapjanak is meg mindent, amit csak akarnak. Az egész életüket szabályok uralják. Ami alól számukra az egyetlen kiskapu, hogy Gucci még a fehérneműjük is. Egyébként rájöttem, hogy praktikus is a viseletük. Így tuti nem fázik meg a fülük a jéghideg légkondis bevásárlóközpontokban. És a hajuk sem áll bénán, lelapulva soha. Most jöttem rá, hogy lehet, hogy akkor vannak teljesen elfedve, ha sminkelni sincs kedvük. Ez buta vicc, bocsánat. Egyébként elképesztően szépen vannak sminkelve.

A legeslegfurcsább az, ami épp most történik.  A felhőkarcolók közül elő-elő bukkan egy gyönyörű mecset. Az egyik tornya éppen ide néz közvetlenül a teraszunkra, ahol sok turista napozik fürdőruhában. Dél van megszólalt a müezzin hangja. Itt harsog a fülemben. Furcsa érzés…

Puszi: Réka