">

Környezetkímélő szőnyegtisztítás
Akármilyen is ez a tavasz, a nagytakarítás nem maradhat el. És ha szép sorban haladunk, elég hamar odaérünk a szőnyegekhez is. A szőnyeg az otthonunk egy nagyon fontos dekorációs eleme és lakberendezési kiegészítője, így kiemelten fontos a rendszeres tisztítása.
Az igénybevételtől függően rövidebb-hossazbb időközönként szükség van rá, hogy szakemberrel kitisztíttassuk, de nagyon sokat tehetünk a tiszta szőnyegekért mi magunk is. A kereskedelemben kapható szőnyegtisztító folyadékok gyakori oldószerei a triklór-etán és a perklór-etilén viszont nagyon könnyen bőrirritációt és légzőszervi irritációt okozhatnak. A gyakori használatuk nem ajánlott.

A hetente legalább egyszeri alapos porszívózás elengedhetetlen. Ahol kutya vagy macska is van, ott ez nyilván 1-2 naponta megtörténik. Alkalmanként a szőnyeg hátoldalát is porszívózzuk ki. Ha módunkban áll, poroljuk ki a szőnyeget a szabad levegőn, de mindig csak a fonákján. A színén csak gyengéden veregessük meg és puha szőrű kefével tisztítsuk, a kefét kissé ferdén tartva.

Hogyan nyerheti vissza szőnyegünk az eredeti fényét?

Pénztárca és környezetkímélő megoldás, ha a szőnyegünket szódabikarbónával szórjuk be, majd ezt alaposan belekeféljük. Negyedóra állás után pedig porszívózzuk fel alaposan. Ennek a módszernek köszönhetően a szőnyeg nemcsak tiszta lesz, de friss illatúvá válik és a rovarok is távol maradnak tőle. A foltoktól könnyen megszabadulhatunk, ha sós vízbe áztatott és kicsavart ruhával dörzsöljük át őket.

Szőnyegtisztítás lehetőségek

A langyos ecetes vízzel való átkeféléssel is tisztává varázsolhatjuk elpiszkolódott szőnyegjeinket. Remek megoldás még az ecet, bórax, szappanpehely keveréke, amelyet forrásban lévő vízben kell feloldani és az oldattal átkefélve ismét szép tiszta szőnyegeink lesznek. Megpróbálkozhatunk növényi alapú könnyen lebomló sampon használatával is.

Vegyszermentes gépi szőnyegtisztítás

A szőnyegek tisztítása ezenkívül is számos módon lehetséges, számos berendezés és vegyszer segít minket ebben. A jó hír az, hogy vegyszermentesen is tiszták lehetnek szőnyegeink és úgy fognak kinézni, mintha újakra cseréltük volna őket. Az eljárás lényege, hogy nagy nyomású szőnyegtisztítógéppel bio tisztítószeres folyadékot juttatunk az elpiszkolódott szőnyegbe, egészen a szálmélységig, majd azonnal vissza is szívatjuk belőle. A bejuttatott víz a szőnyegtisztító berendezés magas szívóteljesítményének köszönhetően szinte teljesen el is távozik az anyagból. így gyakorlatilag szinte azonnal ismét használható.

A környezetkímélő szőnyegtisztítás nem csak az otthonunkban alkalmazható, hanem intézményekben, irodákban, üzletekben is. A folyamat ugyanolyan gyors, mint a hagyományos szőnyegtisztító eljárások és az ára is elég kedvező. Ami mellette szól, hogy mivel teljesen vegyszermentes, kíméli a környezetet és a végeredmény egy patyolattiszta friss illatú szőnyeg lesz. Mindenkinek ajánlható, aki szeretne tiszta szőnyegeket, de közben a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartja.

A módszerrel gyapjú, műszálas, kézi vagy gépi szövésű szőnyegek, bármely méretben kitisztíthatóak. Ha a szőnyeg már nagyon elpiszkolódott, szükség lehet alaposabb tisztításra. Ilyenkor érdemes a hozzuk-visszük szolgáltatást is kínáló cégek közül választani, akik az előre megbeszélt időpontban érte mennek a tisztítandó szőnyegért és haza is szállítják tisztán és illatosan, hogy mi mielőbb a megszépült környezetünkben gyönyörködhessünk.