">

Kortyolj szűrt vizet Afrikáért is!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Különleges kihívással találkozhattak a napokban a budapestiek. Az Erzsébet tér környékén járók könnyen bukkanhatnak egy-egy üvegpalackra, amelyet a BWT megbízásából a „Vászonzsákoslány”,  Antal Évi zero waste influencer rejtett el. A kulacsok titkos üzenetet is rejtettek, illetve nem is annyira titkosat, hiszen már egy ideje elérhető az az ingyenes applikáció, amely abban segít, hogy a környéken megtalálhassuk azokat a helyeket, vendéglátóipari egységeket, ahol jövet-menet ingyen fel tudjuk tölteni a nálunk lévő kulacsot szűrt vízzel.

Már több éve használom a BWT vízszűrő kancsóját és tökéletesen meg vagyok vele elégedve” – mondja Antal Évi, a Vászonzsákoslány, aki életmódjával és minden egyes posztjával a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot képviseli.” –  Nem csak azért kedvelem a márkát, mert velük környezetbarát módon, kevesebb szeméttel jutok finom, szűrt ivóvízhez, hanem mert társadalmi felelősségvállalásból is kiveszik a részüket. A VÍzlelőhely applikáció használatával a fenntarthatóságot képviselő partnereiknél újra tudom tölteni a városban a kulacsomat friss szűrt vízzel, és még ahhoz is hozzájárulhatok, hogy Afrika vízkrízis által leginkább sújtott területein segítsem a lakosokat.”

Hogy miként is működik a Vízlelőhely applikáció?

Letöltés után már látjuk is, merre érdemes indulni, hogy kulacsunkat ingyen megtölthessük szűrt BWT-vízzel. Ne aggódjunk, az applikációban szereplő helyeken nincs szükség extra fogyasztásra, nem sértődnek meg, ha csak vizet feltankolni térünk be. Minden helyszín rendelkezik egy egyedi kóddal, melyet beütve az appba töltésenként pontokat kapunk, ráadásul így azt is könnyedén tudjuk követni, hogy mennyi vizet fogyasztottunk, amely egészségünk érdekében szintén egy fontos statisztika. És ami igazán jó, egy-egy ilyen töltéssel nem csak a magunk kulacsát töltöttük újra, hanem virtuálisan még valakiét is.

 A Vízlelőhely applikáció ugyanis a BWT b.water projektjét támogatja, amelynek keretében két afrikai ország, Gambia és Tanzánia falvaiban olyan fenntartható vízrendszerek kerülnek kialakításra, amelyek tiszta ivóvizet biztosítanak a lakosság számára. Ily módon ezeken a vízben olyan ínséges helyeken mindenkinek elérhető közelségben lehet egy kút, amelyből biztonságos víz nyerhető.

A mechanizmus pedig a következő: az applikációval feltöltött pontokat a BWT euróra váltja, és támogatásként az AQUA Pearls – For You and Planet Blue Foundation alapítvány számlájára utalja át, ami nekünk egy fillérünkbe sem kerül. Tűzzük ki tehát magunk elé célként, hogy legalább 20 alkalommal Vízlelőhelyen töltjük fel a kulacsunkat és felvesszük a pontot, hiszen így azzal 1 ember egész éves ivóvíz szükségletét biztosíthatjuk. A kampány célja egy komplett afrikai falu ivóvízzel történő ellátása.

Remélhetőleg az a 20 szerencsés megtaláló, aki a rögtönzött városi geocaching során megtalálta a gondosan elrejtett ivópalackokat, a bennük található leírás alapján azonnal le is töltötte az applikációt, és azóta már buzgón gyűjtögeti a pontokat, hogy mielőbb meg tudja tölteni a virtuális afrikai kulacsot is. Abban pedig mindannyiunk érdekében bízunk, hogy országszerte egyre több olyan tudatos gasztronómiai hely lesz, akik elkötelezett hívei a fenntarthatóságnak és támogatják a nemes kezdeményezést jó minőségű, szűrt vizük felajánlásával, hogy egyre több helyen biztosíthassanak alternatívát mindazok számára, akik műanyagmentesen szeretnének ivóvízpótlásukról gondoskodni.