">

Leltár miatt nyitva!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
A kedvetekért kinyitom most a lelkem egy kis fiókját. Azt a fiókot, amiben a zenei emlékeket őrzöm. Vannak olyan dalok, amelyek beleégnek az emberbe. Amiket meghallva, újra előtörnek az emlékek. Életünk apró kis mozaikjai. Szépek vagy szomorúak. Vagy egyszerűen csak inspirálóak. Csokorba szedem most nektek. Hátha akadnak közös pontok az életünkben.

Gimis voltam. Osztálykirándulásra mentünk. Az egyik srác az osztályból egy összetákolt szerkezetet hozott, amivel az egész buszt el tudta szórakoztatni a kedvenc slágereinkkel. (Ő azóta menő rádiós lett.) Amikor ez a szám felcsendült, üvöltve énekeltük. Mélyen átélve a kamaszkori szerelem minden kínját, örömét.

http://www.youtube.com/watch?v=V0aZj7bXckQ#sthash.KsJQBYY4.dpuf

Még mindig a gimiben járunk. Fantasztikus osztályunk volt. Rengeteg őrültséget csináltunk együtt. De még ennél is több fantasztikus dolgot. Állandóan énekeltünk. Az osztály nagy része énekkaros volt. Bejártuk a fél világot. Versenyt versenyre nyertünk. Az osztályok közötti kórusversenynek is nagy hagyománya volt nálunk. Az egyik “Éneklő osztályok” versenyére többek között ezzel a dallal készültünk. Meg is nyertük. Mint mindig.

Aztán jött a nagy szerelem. Ami megváltoztatta ez egész életem. Akkor még nem sejthettük, hogy tényleg mondhatjuk, hogy az egész életemre vonatkozik a változás… :-) Negyedikes gimis voltam, amikor megismerkedtem Bencével. Senki nem értette a mi kapcsolatunkat. Sőt többen megpróbáltak lebeszélni róla. Hiszen ő amolyan vad gyerek volt. Hátközépig érő haja volt, rockzenét játszott, bagózott, lógott a suliból. A jegyei katasztrofálisak voltak. De imádta a verseket és az irodalmat. Kinyitotta nekem a világot. Formálta, csiszolgatta az ízlésemet. Így történhetett, hogy egyszer csak elkezdtem Pearl Jamet és Red Hot Chilli Pepperst hallgatni.

Teltek-múltak az évek. Tanultunk sokat. Bence Szegeden, én Pesten. Sokszor fizikai fájdalom volt a hiánya. Megint csak sokan nem hittek abban, hogy túléli kapcsolatunk az ingázást. Túlélte. Én színésznő lettem. Bence summa cum laude végezte el az egyetemet. Phd-zni kezdett. És még sok minden mást. Például dalszöveget írni a Ladánybene 27-nek. Ez a dal (mármint a szövege) nekem íródott.

Mindeközben elkezdődött az életem egyik jelentős korszaka. A Barátok közt. Óriási csapat, óriási bulik. A sminkszoba sokszor zengett a kedvenc slágereinktől. Hajkefék és körömlakkok szolgáltak mikrofonként. Sokszor kerültünk kínos helyzetbe, amikor valaki benyitott a szobába mi pedig ott ugráltunk, mint az idétlen tini lányok. Jaj, csajok, Atisom, hogy hiányzik ez!

Volt egy kedves gyártásvezetőnk. Csáki Laci. Nagyon művelt ember volt, óriási szívvel. Szinte észrevétlenül terelgetett minket, fiatalokat, hogy maradjunk abban a bizonyos mederben. Óriási sikere volt akkor már a sorozatnak. Hihetetlen népszerűek voltunk akkoriban. Azt hiszem , részben neki is köszönhető, hogy emberek tudtunk maradni. Rendszeresen szervezett nekünk programokat. Ő vitt el először az Old man’s-be Boom boom koncertre. És ő volt az is, aki szerzett jegyet nekünk a Sting koncertre. Imádtam Stinget, hihetetlen élmény volt élőben látni őt. Laci! Ez most neked szól.

Az élet egy körforgás. Laci elvitt az első Sting-koncertre. Aztán én is elvittem a húgomat. Akire nagy hatással volt a koncert. A közös koncertre járás hagyománnyá vált Eszterrel. A következő közös élmény Robbie Williams első budapesti koncertje volt. Hűűűű, micsoda pasi!

Egyszer majdnem igaza lett az ellendrukkereinknek, mert majdnem szétváltak útjaink Bencével. De az egymás iránt érzett szeretet és tisztelet túlélte a kapcsolatunkat sújtó földrengést. A romok eltakarítása és az újjáépítés hosszadalmas folyamat volt, de megcsináltuk. Ez a dal ahhoz a pillanathoz kötődik, amikor rájöttünk arra, hogy jó nagy marhák vagyunk. De még nem tudtuk, ki tegye meg az első lépést. Ültünk az autóban, ez szólt a rádióban és én csak bőgtem, és bőgtem, és bőgtem.

Most, hogy már cseperednek a gyerekek, közös kedvenceink vannak. Persze mi is idomulunk a gyerekek zenei ízléséhez, de szerencsére ők is nagyon nyitottak. Velünk együtt éneklik az autóban a legújabb RHCP számokat,

vagy Ziggy Marley dalait.

Az utazás közben hallgatott zenék is örök emlékként tapadnak az utazás élményéhez. Roni barátnőmmel sokat utaztunk közösen. A legtöbbször Horvátországban kötöttünk ki szerelmeinkkel. Nászutasokként, fiatal szerelmesekként, kicsi babákkal, nagyobb babákkal. Sőt egyszer olyan is volt, hogy négyen mentünk ki, de hatan jöttünk haza. Na, ez hogy lehet? –  gondoljátok most. Ez maradjunk a mi titkunk! De ez az album mindig velünk volt.

Az utazások visszafelé is hatnak.  Minden útról hozunk haza egy darabkát a helyiek kultúrájából. Legutóbbi szerzeményünk nagy családi kedvenc. A gyerekeim bár nem beszélik a nyelvet, de torkuk szakadtából éneklik Lila Downs dalait. (Ezt a klipet feltétlenül nézzétek meg!)

Lila Downs Mexikó zenei életében olyan, mint nekünk Palya Bea. Micsoda véletlen, hogy Beával közösen töltöttünk el egy pár napot ott Mexikóban. A Beával való első találkozás elég mélyen érintett. A Dohány utcai Zsinagógában hallottam őt először élőben énekelni. Lenyűgözött és felkavart.

Ha kitartóan végighallgattátok a dalokat, akkor megismerhettetek belőlem egy olyan darabot, amit csak kevesen ismernek. Üdv a lelkemben, barátaim!

Puszi: Réka