">

Megnő-e az energiatanúsítványok jelentősége?
Energiatanúsítvány. Egy kifejezés, amellyel új lakások esetében 2009 óta találkozhattunk, használt ingatlanok értékesítésénél és bérbeadásánál pedig most már több mint 10 éve, 2012. január elseje óta kötelező. 2013 óta hitelesítve érvényes, hat évvel ezelőtt pedig 12 skálára szigorodtak az energetikai besorolások.

Magyarországtól nyugatra már több évtizede foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Egyszerű a képlet: minél zöldebb egy ingatlan, annál magasabb értéket képvisel az adott területen. Az Európai Unió által hozott intézkedés az energiatanúsítvánnyal kapcsolatban egyértelműen a fejlődés, a korszerűsítés, a fenntarthatóság céljait képviselte, mintegy motivációként is működve az eladók számára, információforrásként a vevők számára.

„Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a magyar ingatlanpiaci szereplők inkább bürokráciai teherként élték meg ezt a szükséges lépést” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„Ennek egyik oka elsősorban az évek óta tartó rezsicsökkentés volt, azaz, hogy nem szembesültünk azzal, hogy egy-egy elavultabb fűtési rendszer mennyi többletköltséget okozhat a tulajdonosának A jelenlegi intézkedések, azaz a csökkentés módosítása elsősorban a tudatra ébredést szolgálja, és elképzelhető, hogy mostantól nagyobb keresletet eredményez olyan újépítésű ingatlanokra, ahol alacsony az energiafelhasználás.”

A szakértő arra számít, hogy a belvárosi ingatlanpiacon, ahol azért folyamatosan nagy a kereslet, hiszen a leginkább domináns szempont mindig az elhelyezkedés, a lokáció, a rezsimódosításnak és magának az energiatanúsítványnak jelentősége lényegesen alacsonyabb lesz. A polgári ingatlanok energiatanúsítványának besorolását jelentős költség javítani, és ezen beruházások, korszerűsítések megvalósítása felettébb időigényes, tehát egy rapid értékesítési folyamatba egészen biztosan nem illeszthető be.

„Bár ha a belvárosi ingatlanokra gondolunk úgy általában, sokszor régi nyílászárók, fűtési rendszerek ugranak be, de az igazság az, hogy az elmúlt években nagyon sok ingatlan esett már át magas színvonalú felújításon, ahol korszerű nyílászárók, energiahatékony gépek kerültek beépítésre. Ezekben az esetekben már eleve magas az érték, és itt magasabb az ár is” – mondja Ben-Ezra Orran.

A szakértő elmondása szerint amúgy is egy általános jelenség ma Magyarországon, hogy nagyon magas, mondhatni irreális áron kezdik el hirdetni az ingatlanokat, úgy, hogy a vevőcsoport vásárlási értékküszöbe jóval alacsonyabb. Ez elsősorban az online tér megtévesztő világának köszönhető, a hirdetési oldalakról tájékozódó eladók könnyen eshetnek olyan tévedésbe, amely egyébként hetekkel-hónapokkal meghosszabbíthatja az értékesítési folyamatot. Ilyen esetben hasznos lehet profi ingatlantanácsadóval konzultálni, a tévedések elkerülése végett. A magas kezdeti kiindulóárak miatt nehéz is megállapítani, hogy a kereslet csökkenése, vagy esetleg az energetikai besorolás miatt születik meg a végső, az eredeti tervnél alacsonyabb összeg.