">

Mexikó szúrós csodái

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




Szeretitek a kaktuszokat? És szívesen kalandoztok képzeletben messzi, vadregényes tájakra is? Akkor május utolsó hétvégéjén minden bizonnyal a tavaszi Országos Kaktuszkiállításon és Vásáron lesz a helyetek a Füvészkertben.

A Közép-Amerika keleti oldalát átszelő hegylánc a Sierrre Madre Oriental,  nyugati oldalán pedig a Sierra Madre Occidental 3000-4000 m magas hegycsúcsokkal , felföldekkel és a hegység lábánál trópusi esőerdőkkel, a piramisok, az orchideák, broméliák, kaktuszok otthona. A hegység Észak- Mexikótól Dél-Mexikóig  terjed, a felföldek és magas hegyek völgyei adnak otthont az egzotikus külsejű oszlopkaktuszok , arany gömbkaktuszok és a kövek közt rejtőzködő  papsapka kaktuszok világának, melyek a bennszülötteknek élelmet, vizet és építőanyagot is adnak, de itt élnek a kaktusz-világ ékszerei, a fehér vagy lila virágban pompázó Turbinicarpusok és itt honos az igen különleges Ariocarpus nemzetség sokasága is.

Az oszlopkaktuszok egy faja fehér hajas „ruhát” hord, ez védi a növényt a károsító magashegyi napfénytől és az éjszaka zord hidegeitől, ezeket a kaktuszokat népiesen Őszapó kaktuszoknak is hívják.

Az idei tavaszi Országos Kaktuszkiállításon a közönség elé kerül az Mexikó völgyeit és felföldjeit benépesítő ritkán látható oszlop- és gömbkaktuszok sok faja, köztük az „Őszapó” is, de megcsodálhatjuk Mexikó  gömbkaktuszainak változatosságát, az Astrophytumokat, Ariocarpusokat, Echinocactusokat, Turbinicarpusokat, az epifiton azaz fánlakó növényeket pedig a levélkaktuszok és a  bromélia-félék képviselik.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei is, úgyhogy látható és megcsodálható lesz több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól.

Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy akár a többszázadik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják.

A kiállítás május 24. és 26. között az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg naponta 9-17 óráig (cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.)

Bővebb információ: https://www.kaktuszgyujtok.hu/