">

Olvadó fagyott világaink
A fagy birodalma II természetvédelmi dokumentumfilm-sorozat a BBC Earth Magyarországon is fogható csatornáján október vége óta tartja izgalomban nem csak a műfajért rajongókat, de mindenkit, akit egy kicsit is érdekel bolygónk olyan szegleteinek felfedezése, melyet eddig még nem láthattunk. A Föld fagyott területeinek bemutatása és az ott élő állatok mindennapos küzdelme a létfenntartásért azonban nem csak bemutatni és dokumentálni kíván, hanem cselekvésre is késztet. A nagy kérdés a sorozat megtekintése után ugyanis adott: tehetünk-e valamit és ha igen, akkor mit, hogy megállítsuk olvadó világunkat? Tudunk-e gátat szabni a globális felmelegedésnek?

A fagy birodalma II nem egy tipikus globális felmelegedésről szóló katasztrófa-dokumentumfilm. Nem is ez volt a cél vele. A BBC Earth forgatócsoportjai 3 éven át járták be a világ összes kontinensét, hogy felfedezzék bolygónk leghidegebb pontjait az Antarktisztól kezdve az Északi-sarkvidéken át a Magas-hegységig, és megfigyeljék az ott élő állatok különös és izgalmas életét. A mindennapokat, melyek kihívásokkal vannak tele és amik nagy részben a globális felmelegedésnek köszönhetőek. Elvékonyodott és eltűnő jégtakarók, szűkülő életterek és szélsőséges éghajlati körülményekhez alkalmazkodó állatfajok csoportjai, melyek miatt a globális felmelegedés témája mellett nem lehet elmenni. A producereknek és rendezőknek fontos célja volt, hogy hiteles, szakértői forrásokat jelenítsenek meg a témában, de ne is vigyék túlzásba azt.

„Az éghajlatváltozásról szóló, erőteljes filmeknek megvan a maguk helye, de úgy éreztem, hogy ez a téma túlságosan súlyossá és túlságosan nehézkessé teheti, elidegenítheti a közönséget” – mondta Mark Brownlow, a sorozat ügyvezető producere. „Ugyanakkor nem akartuk, hogy a film pusztán szórakozás legyen. Úgy gondolom, hogy az embereknek ismerniük kell a tényeket. Tehát minden epizódon belül megtalálható az egyensúly a csoda, az öröm, a szórakozás, valamint az éghajlatváltozásokat bemutató komolyabb kontextus között. Törékeny az egyensúly, de azt hiszem, jól sikerült.”

A forgatócsoportok számára az is fontos volt, hogy ne csak beszéljenek, de már a forgatás alatt is tegyenek valamit a környezetért, ezért aztán megpróbáltak olyan fenntartható módon dolgozni, amennyire csak lehetséges. Céljuk volt, hogy minél jobban lecsökkentsék a forgatásaik számát, és azon belül is preferálták, ha helyi csapatokkal működhettek együtt. Arra is figyeltek, hogy egy történetet lehetőleg egy helyszínen forgassanak, és ha lehetőség van rá, akkor a közelben folytassák a következő téma felvételét.

„Úgy gondolom, hogy az általunk elmesélt történetek és az őket mesélő szereplők révén az emberek egy sor olyan dolgot tudatosíthatnak magukban, és olyan változásokat is megvalósíthatnak az életükben, amelyeket rövid és hosszú távon is képesek végrehajtani. A megújuló energiára való átállás a fosszilis tüzelőanyagok helyett mindennek az alapja, de számos más dolog is van, a film pedig tele van ezekkel az általános cselekvésre való felhívásokkal. Át kell gondolnunk a döntéseinket. Minden választás növeli vagy csökkenti a karbonlábnyomot. Ez vonatkozik az általunk fogyasztott ételekre, az utazási módra, az otthonunk fűtésére, az elektromosság használatára és az autóinkba betöltött üzemanyagra. Remélhetőleg ez egy olyan változás, amely közeleg, és az emberek jobban tudatában lesznek annak, hogy a napi rendszerességgel hozott apró döntések milyen mértékben járulnak hozzá karbonlábnyomukhoz” – nyilatkozta James Reed, a 6. epizód producere.

A Frozen Planet II komoly szakember gárdát sorakoztatott fel, hogy minél hitelesebben tudjanak beszélni a globális felmelegedésről és annak az emberek és állatok életére gyakorolt hatásairól. Olyan tudósokat kértek fel, akik folyamatosan kint vannak a terepen és napi szinten látják, követik a változásokat. Őszinte képet adni – ez volt a cél, melyhez nagyban hozzájárult David Attenborough támogatása is, hiszen nála hitelesebb személy nemigen van ebben a témában. Őszinte, kortárs, tapasztalati tudományon alapuló film volt a cél, egy olyan alkotás, melyre a nézők majd reagálni fognak. És itt el is érkeztünk a BBC Earth sorozatának valódi üzenetéhez: nem csak azzal kell foglalkoznunk, amire mi emberek hatással vagyunk, hanem azt is fontos meghallgatni és megérteni, hogy mi történik a fagyott bolygónkon, mert az az egész világra kihat majd.

„Fontos volt, hogy megtaláljuk azokat a csodálatos történeteket, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek beleszeressenek egy helybe, és ne akarják elveszíteni őket. Mert ez a kockázat! Jelen pillanatban azt látjuk, hogy mindez nagyon gyorsan bekövetkezik majd” – figyelmeztet Jane Atkins a sorozat 5. részének producere. –„A feladatunk, hogy változást inspiráljunk! Amit tehetünk ezzel a sorozattal, az az, hogy megmutatjuk ezeket az érzelmileg lebilincselő, tudományosan megalapozott történeteket, amelyek valóban megérinthetik az emberek szívét. Megmutatjuk, mi történik ezeknek a rendkívüli állatoknak az életében az állandó változás közepette. Reméljük, hogy ezeknek a történeteknek a mély, tartalmas megosztásával és elmesélésével egy kicsit más gondolkodásra inspirálhatjuk az embereket, és kibővíthetjük nézeteiket arról, hogy hol történik változás a bolygón, amire oda kell figyelnünk” – tette hozzá a 4. rész producere, Orla Doherty.

A sorozat végén a tudósok nagyon világosan kijelentik, hogy még nem késő. A remény él, hiszen az akarat adott és a technológia is egy karnyújtásnyira van. Még van idő, még meg tudjuk védeni ezeket a fagyos régiókat és a bennük lévő csodálatos élővilágot, de változtatnunk kell. Remélhetőleg ez az az üzenet, mely mindenkihez eljutott A fagy birodalma II hat fantasztikus epizódjával.