">

Orchideák, színes orchideák

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
“Orchideák, lila, orchideák, mondjátok el, hogy szeretem… Orchideák, színes orchideák, vigyétek hozzá a szívem” – ismerős valakinek ez a régi sláger? Kívánságműsorokban szerintünk még ma is sokszor hallani. Az orchideák varázsa vitathatatlan, így nem csoda, hogy évente többször is várják a különleges szépségű virágok kedvelőit olyan rendezvények, ahol gyönyörködni lehet bennük. Itt az ősz, itt van tehát egy újabb remek program.

A Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét megrendezi nagy sikerű őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A négy napos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók. Bemutatják ezek távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cymbidium hibrideket, valamint sok – már lakásban is tartható és virágoztatható – kistermetű, csüngő virágzatú új nemesítéseket is. 

Erről az orchidea nemzetségről maradt fenn két ezer évvel azelőttről az első írásos forrás, mely bizonyítja, hogy már akkor is ismerték, és termesztették a Távol-Keleten. A Cymbidiumok (magyar nevükön: csónakorchideák) nem csak cserepes virágként, hanem vágott virágként is népszerűek voltak már az ókorban.  A hosszú virágszárak a sok nagy, színes és illatos virággal a vázákban is sokáig nyíltak, és nagy díszítő értékük miatt kedveltek voltak.

Hírnevüket bizonyítja egy középkori monda: a japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során. Ez persze csak egy szép legenda, de az írásos források tanúskodnak arról, hogy a Cymbidiumot, mint gyógynövényt, már a középkorban is használták különféle betegségek gyógyítására. 

Mint általában minden orchideafaj, – így a Cymbidiumok is – az elmúlt korokban a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak. A magyar növény-kedvelő közönség először vágott virágként, átlátszó dobozkákban találkozhatott velük, a ’80-as évek során, majd később megjelentek a virágpiacokon maguk a növények is hosszú leveleikkel, és még hosszabb virágszáraikkal. Kezdeti népszerűségüket beárnyékolta az a tulajdonságuk, hogy télen hűvös, világos helyet kedvelnek, amit a lakásokban többnyire nem lehet biztosítani számukra, így a virágzás a legtöbb esetben elmaradt. A nemesítők több évtizedes munkája eredményeként létrejöttek olyan új hibridek, amelyek hasonlóan szépek, illatosak és színesek, mint elődeik, de tartásuk lényegesen könnyebb. A különlegességek kedvelői az új, de máris népszerű és közkedvelt hibridek mellett találkozhatnak az Ázsiában őshonos, virágzó Cymbidium fajokkal is, melyeket itthon, a virágüzletek kínálatában ritkán lehet látni. 

A kiállítás négy napja alatt szakmai segítségnyújtással, előadásokkal várja a látogatókat a Magyar Orchidea Társaság. Mi is biztosak vagyunk benne, hogy az európai és tengeren-túli orchidea-kertészetek bőséges vásári kínálatának senki sem fog tudni majd ellenállni, és senki sem fog orchidea nélkül hazatérni.

Bővebb információ: www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu