">

Természetes módszerekkel a gyermekáldásért
Egy pár életében, ha nem jön a várt baba, az bizony sok lelki nehézséggel jár. Riasztó az adat, de ez a kérdés Magyarországon minden 6.-7. szerelmespárt érint. A kétségbe esett érintettek nem is tudják, hová forduljanak, milyen vizsgálatra menjenek és ki az, akiben bízhatnak. És mindez időt és bizony pénzt is emészt fel rendesen. Ám júliustól itthon egy átfogó és új megoldás érhető el, amellyel természetes módszerekkel tehetnek ők is a gyermekáldásért. Olyan, mint egy segítő kéz a babához vezető úton. Ez az Útvesztők helyett – Termékenységi program.

Az általános iskolai és középiskolai biológiaórákon sok mindenről szó esik, a gombák szaporodásától a páros és páratlan ujjú patás állatok közötti különbségeken át. És igen, mindannyian tanulunk az emberi test felépítéséről és működéséről is, mégis riasztó, hogy milyen sokan mennyire tájékozatlanok a témában. Pedig testünk ismerete és – nem utolsósorban – szeretete számos probléma felismeréséhez és sokszor megoldásához is kulcs lehet.

Nincs ez másként a termékenységi zavarok esetében sem, ami különös jelentőséget nyer annak fényében, hogy a fejlett országokban – így Magyarországon is – nagyon sok párt érint a meddőség, a teherbe esési nehézségek problémája: körülbelül minden 6-7. pár küzd azzal, hogy legalább egy évnyi rendszeres házasélet mellett sem jelentkezik a várva-várt gyermekáldás. Számukra ma már többféle korszerű meddőségi kezelési módszer („lombikkezelés”) áll rendelkezésre. A probléma feltárása azonban a „gyökereknél”, saját testünk és ezen belül menstruációs ciklusunk alapos megismerésénél kezdődik – vallja Dulácska Csilla, a Belvárosi Orvosi Centrum (BOC) cikluskövetés-oktatója.

Szeresd a testedet!

Most szeretnénk mesélni egy olyan segítségről, amely mindenki számára hozzáférhetővé vált és időt és energiát takarít meg a párok számára, ezáltal gyorsabban jöhet a várt baba a családba.

Ettől a hónaptól elérhető az Intima.hu női egészségportál által megálmodott és elindított Útvesztők helyett – Termékenységi program első videója. Ennek első részében a BOC (Belvárosi Orvosi Centrum) szakembere arról beszél, milyen fontos, hogy mindenki – és nem csak a termékenységi problémákkal küzdő nők – már az első menstruációtól kezdve tisztában legyenek ciklusuk jellemzőivel. Arra a kérdésre, hogy optimális esetben egy nőnek meddig és mikor kellene követnie a ciklusát, azt válaszolja, hogy a kamaszkori első vérzés jelentkezésétől egészen a változókorig. A menstruációs ciklus során zajló hormonális változásokat ugyanis különböző, megfigyelhető testi jelek kísérik, amelyek fontos visszajelzést adnak a hormonális egészségünkről.

A termékenységi zavarokkal küzdő párok esetében különös jelentőséget nyernek ezek az ismeretek, mivel nagyobb a sikeres terhesség esélye, ha a pár tisztában van azzal, melyek azok a napok, amikor minden feltétel adott a fogamzáshoz. A meddő szerelmespárok ráadásul értékes időt is nyerhetnek a cikluskövetésből leszűrhető adatok birtokában, hiszen a termékenységi zavarok esetében legtöbbször emlegetett egyéves „próbálkozási idő” helyett akár már fél év alatt is kiderülhet, hogy a párnak valószínűleg további segítségre lesz szüksége a gyermekáldáshoz.

A videóban ezen túl szó esik a cikluskövetés módszereiről és arról is, melyek lehetnek a figyelmeztető jelek arra, hogy a párnak ideje a meddőségi kivizsgálás újabb „lépcsőfokára” lépnie. Mert soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy a termékenységi zavarok kivizsgálásában és kezelésében az időfaktornak kiemelkedő szerepe van. Ahogyan az Útvesztők helyett – Termékenységi program beharangozója mondja: „Hogy ne késs el. Hogy ne járj tévúton. Hogy a lehető leggyorsabban a megfelelő támogatást találd meg.” Ismerd a testedet!

Mit nyújt az Útvesztők helyett – Termékenységi program?

  • Merre induljak?
  • Ki tudna nekem segíteni?
  • Jó helyen vagyok, vagyunk?
  • Erre a szakemberre van most szükségem, szükségünk?
  • Mi fog velem, velünk történni?
  • Vajon mindenre rákérdeztem? Nem megyek el valami fontos információ mellett?
  • Kellenek vitaminok, étrend-kiegészítők? Mit szedjek? Mivel nem ártok esetleg…?

– sorolja az egészségportál azokat a kérdéseket, melyek az érintettekben is felmerülnek nap mint nap, és az Útvesztők helyett című termékenységi programjában igyekszik is sorra mindegyikre szakmailag hiteles és megbízható válaszokat kínálni. Mindezt szakértőkkel készült videók, online beszélgetés és átfogó tudásanyag segítségével, melyek minden kérdésre választ adnak a termékenységi zavarok kivizsgálásával és kezelésével kapcsolatban, ezen túlmenően nagy hangsúlyt kap az érintettek lelki támogatása is.

Miközben Dulácska Csilla a cikluskövetés egyik fontos hozadékának tartja, hogy a nők ne csak éljenek a testükben, hanem szeressék is azt, dr. Keszthelyi Márton, a BOC szülész- nőgyógyász szakorvosa szerint alaposan ismernünk is kell önmagunkat ahhoz, hogy mielőbb kiderüljön, ha valami nem úgy működik a menstruációs ciklus terén – akár termékenységi zavarokat is okozva ezáltal. Keszthelyi doktor az Útvesztők helyett – Termékenységi program már elérhető első videójában arról beszél, hogy a cikluskövetés-oktató által szakorvoshoz irányított pácienseik esetében a menstruációs ciklus szakszerű követése során gyűjtött adatokra alapozva tervezik meg a kivizsgálás további menetét. A természetes családtervezés alapja a cikluskövetés, vagyis hogy a nő tudja, hogy szervezetében milyen változások zajlanak, így hamar feltűnik az, ha valami nem a megszokott módon működik. Ebben fontos szerepe van a cikluskövetés- oktatónak, aki a szakember szemével azt is azonnal felismeri, ha szakorvoshoz való tovább küldés szükséges. A természetes családtervezés alapja a menstruáció esetleges eltéréseinek rendezése, ezzel a fogantatás elősegítése. A szakorvos ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a természetes családtervezés nem azt jelenti, hogy gyógyszerek adására, esetleg műtétre biztosan nem kerül sor, hanem azt, hogy ez a cikluskövetés adataira alapozva, holisztikus szemlélettel, egyénre szabottan történik.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni itt lehet, a természetes családtervezésről szóló első videó pedig itt tekinthető meg.

Reméljük, ezzel sok-sok várva várt baba érkezéséhez segíthet az Intima.hu női egészségportál. Igyekszünk még sok-sok hasznos videóval jönni a párok számára, amelyhez ismert és elismert szakértők nyújtanak segítséget.