">

Topformában az online meetingeken

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Kicsit megváltozott mostanában sok dolog, ugye? Például eddig az volt inkább jellemző, hogy akkor csinosítjuk ki magunkat, ha indulunk munkába, tárgyalásra, találkozóra. Nos, hát az idei tavasz sok mindent felülírt. Az online meetingek és webináriumok az elmúlt időszakban a mindennapok részévé váltak és mivel lehet mondani, hogy meglehetősen beváltak, a jóslatok szerint a kapcsolattartásnak ez a módja a jövőben is aktívan velünk marad még akkor is, ha lassan újra nyílik a világ. Így tehát nagyon is számít, mit és hogyan mutatunk magunkból az online térben a kollégák, a főnök vagy éppen a jövőbeli partnerek előtt. Íme néhány tipp, amelyek a svéd beauty-tech brandtől, a Foreótól érkeztek, hogyan nézzünk ki egyszerre szuperül és mégis profin a virtuális térben.

Öltözzünk fel! (szépen)

A home-office-ban természetesnek gondoljuk, hogy olyan kényelmesen lehetünk, amennyire csak tudunk. Ha viszont videóhívásról van szó, igenis meg kell adnunk a módját – legalább felül. Nem arról van szó, hogy nyakkendő-öltöny kombót, vagy selyemblúzt várnak el tűlünk. A hétköznapi, úgynevezett “Casual-Friday” megjelenés, pl. egy frissen vasalt piké ing is megteszi. Amit viszont a speciális körülmények miatt kerülni érdemes: a fekete és a ragyogó fehér színű ruhák egyaránt egy-egy nagy “folttá” alakulnak a képernyőn, a sűrű kockás, vagy mintás ruháktól pedig egyszerűen “elzsibbad” a nézők szeme. Válasszunk hát kisebb mintákat, finomabb színeket és egyszerűbb fazonokat, amiben egy kényelmetlen meetingen is kényelmesen érezhetjük magunkat.

A fény a barátunk

Próbáljunk természetes fényt találni az online meetinghez, a szemből jövő fény a legideálisabb. Ez egyenletesen kiemeli és megvilágítja az arcot és a bőrnek egy olyan lágy ragyogást ad, mintha csak egy Instagram-szűrő lenne bekapcsolva. Ha nincs lehetőség természetes fényt behozni az adott helységbe, helyezzünk egy lámpát a laptop mögé, hogy egyenletes legyen a megvilágítás. Extra tipp: használjuk a fényderítés egyszerű trükkjét és helyezzünk egy fehér papírt a laptop elé, persze úgy, hogy a kamerán az ne látszódjon. Ezzel a megoldással az arcunk még harmonikusabbnak tűnik, mert egyenletesebben oszlik el rajta a fény.

Találjunk megfelelő helyszínt!

Ha azt akarjuk üzenni a munkatársak felé, hogy “minden rendben”, akkor azt is kell mutatnunk, hogy körülöttünk is minden rendben van, azaz tiszta és rendezett az a tér, ahonnan bejelentkezünk. Próbáljunk egy egyszerű falat keresni, esetleg egy festménnyel a háttérben. Nem kell túlbonyolítani. Sokan azt gondolják, hogy egy könyvespolcos háttér jó ötlet, de a csecsebecsék és a kusza könyvek inkább csak elvonják a figyelmet. Fő szabály, semmi olyan ne legyen a háttérben, amik ne lennének az irodában.

Ha van kert, csábító lehet, hogy oda üljünk ki és onnan folytassuk le a meetinget, de ezt több szempontból se ajánljuk: sokkal több hanghatás zavarhatja meg a beszélgetést (szél, kutya, fűnyíró stb.), hunyorogni kell a nap miatt és nem is hat profin a háttér sem, mert érzékelteti, hogy  most inkább a teraszon napoznánk a meeting helyett.  Ha végképp nem találunk megfelelő hátteret, akkor is van megoldás, akár virtuális hátteret is hozzáadhatunk az online profilunkhoz, így a probléma megoldva!

Straight the pose

Az, hogy hogyan mutat az ember a képernyőn, nagy részben függ attól, hogy milyen szögből veszi a kamera. A kameraállítás egyik fő szabálya, hogy tegyük szemmagasságba, vagy némileg magasabbra. Emeljük meg a laptopot vastag könyvekkel, magazinokkal, egészen addig, amíg az szemmagasságig nem ér. Így elkerülhető, hogy a kollégák a tokánkat, vagy épp az orrlyukainkat nézzék. Figyeljünk arra, hogy online meeting közben “ne másszunk el”, maradjunk a kiinduló helyzetben.

Figyeljünk a külsőnkre!

Nehéznek tűnik, de próbáljuk megtalálni az arany középutat. Persze nincs szükség komoly office-lookra otthon, de azért a hanyag “éppen felkeltünk arc” sem menő az online céges meetingen. Gyors bőrtisztítás a szupertiszta alapokért, 90 másodperces okos arcmaszk kezelés az UFO-val a friss arcbőrért, 5 perces natúr smink kiemelve a szemöldököt, ajkakat és orcákat, hajfésülés és könnyed copf. Ennyi elég is. Kamera-ellenőrzés után indulhat a kapcsolódás.

Nézz a szemembe!

Amikor elindult a meeting, ne feledjük, hogy mindenki mindent lát. Viselkedjünk is ennek tudatában. Tartsuk a szemkontaktust és végig fókuszáljunk a képernyőre, ezzel is jelezve, hogy figyelünk. Amikor pedig te jössz, a képernyő helyett a laptop kamerájába kell nézni, így kelthetjük azt a hatást, hogy valóban a partnereknek beszélünk. És természetesen üljünk végig a helyünkön, a ropogtatnivaló megvár minket a konyhában, hiszen az igazi meeting közepén sem sétálhatunk csak úgy el.

Most már megvan a szuperhatalmunk, hogy meghódítsuk a világot akár otthonunk kényelméből, online is!