">

Trend a lelke mindennek – a kertben is

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Izgalmas árnyékolási technológiák, kültéri okosmegoldások, letisztult bútorok és szárazságtűrő növények is szerepelnek a legfrissebb kerti trendek között. Ha kertépítésen vagy felújításon gondolkozol, feltétlenül olvass tovább, ha pedig még többet szeretnél megtudni a 2019-es kültéri dizájnról, akkor gyere el március 22-24. között a Gardenexpóra a Budapest Arénába. Magyarország egyetlen kerti életmód kiállításán a legmodernebb megoldásokat kínáló márkák képviselői mutatják be az újdonságokat, és látják el tanácsokkal a kertimádókat.

Folytatódjon a szabadban a lakás dizájnja!

Fontos szempont a kert és a terasz kialakítása esetében, hogy a belső és külső tér hangulatában, stílusában harmonizáljon egymással – mondja Bacsó Bori, a Lakáskultúra szerzője. A bel- és kültér világát a burkolatok, az asztalok, heverők, székek, a napernyő színe vagy a lámpák mind összeköthetik. Érdemes tehát megfontolni, hogy milyen kerti burkolat illik a nappali parkettájához, vagy olyan kültéri lámpát választani, ami stílusban hasonló a beltérihez – tanácsolja a szakértő. Szintén a házhoz igazodik a kerítés, amely a 2019-es trendek szerint acélból, farönkből, betonból is készülhet, és divatosak a kapaszkodók segítségével felfuttatott növények is.

Klímaváltozáshoz igazodva

A kerti növények közt egyre nagyobb népszerűségnek örvend az évelő bogáncs, a szamárkenyér és a kék iringó – avat be a szakértő. Ha pedig zöldben gondolkozol, a méhek rohamos kihalása ellen te is tehetsz egy lépést: válassz mézelő növényeket is a mezei virágok közé, és kerüld a vegyszeres kezelést! A klímaváltozáshoz igazodva a tervezők egyre inkább olyan megoldásokban gondolkodnak, amik tartják a lépést az extrém időjárási kilengésekkel is, így például olyan növények tűnnek fel a kertekben, amelyek sokáig képesek tárolni a felszívott vizet, így jól bírják az aszályt. Emellett 2019-ben reneszánszukat élik a páfrányok, a kisebb és nagyobb darabok is népszerűek lesznek, kül- és beltéren egyaránt – teszi hozzá Csorba Anita tértervező, blogger.

Újdonságok az árnyékolás megoldására

Ha megfelelő árnyékolást kap a kert egy része, azzal szinte még egy helyiséget nyerhetünk tavasztól őszig – hangsúlyozza Bacsó Bori. A napernyők közül az oldalkaros változat hódít, hiszen így teljes egészében kihasználható az alatta fekvő terület. Új divatnak számítanak a szabadon álló pavilonok, amik állhatnak önállóan és kapcsolódhatnak a ház falához is. A bioklimatikus pergolarendszerek pedig nem csupán árnyékolók, hiszen fémvázukban kábelek futnak, kérhető bele zenemodul, oldalelem, megoldott a vízelvezetés, fűtésre is van lehetőség, és még világítást is rejt magában.

Letisztult bútorok

2019-ben a kertibútor-divat követi az uralkodó trendeket, letisztult, egyenes vonalakkal, előtérben tartva a funkcionalitást és a kényelmet – mondja a szakértő. Hódítanak a lounge hangulatú kültéri kanapék, amelyek könnyen bővíthetők vagy kisebb elemekre bonthatók, és szintén elmosódik velük a határvonal kül- és beltér közt. Az étkezők is letisztultabbak: halványszürke, világos homok és fehér színekkel. A kiegészítőkből, párnákból viszont bátran választhatunk vad színeket, és egymás mellé kerülhetnek karakterükben különböző anyagok és minták is.

Nyaralj a saját pihenősarkodban!

Ideje megismerkedni a staycation kifejezéssel, azaz a stay (maradni) és vacation (vakáció) szavakból kialakult fogalommal, aminek lényege, hogy akár otthon is úgy érezheted magad, mintha nyaralnál! Ehhez csak annyi kell, hogy kialakíts a kertben egy olyan pihenősarkot, ami vakációra alkalmas – tanácsolja Csorba Anita. Ide jöhetnek napágyak, bluetooth hangszórók, lounge székek, napernyők, hintaágyak, kerti grill vagy akár jakuzzi, medence is.

Okos megoldások a kertben is

Ma már egyre több okos kerti eszközből válogathatunk, ezek kommunikálnak a telefonokkal, így egy érintéssel távvezérelhetővé válik az öntözőrendszer vagy épp a fűnyíró. Mivel a kültéri wellness is egyre népszerűbb, a gyártók mobilról vezérelhető pezsgőfürdőkkel kápráztatják el a vevőket, de kaphatók olyan kültéri tusolók is, amik napelem segítségével melegítik fel a vizet. A kerti okosvilágítás-rendszereket pedig előre is beprogramozhatod, de használhatod őket mozgásérzékelővel, vagy akár okostelefonoddal is vezérelheted a fényeket.

Nézz meg minden trendet egy helyen!

Ennyi újdonságból választani sem könnyű, nem igaz? Épp ezért rendezik meg idén is Magyarország egyetlen kerti életmód kiállítását, a Gardenexpót, ahol testközelből szemügyre veheted a legújabb kerti bútorokat, gépeket és eszközöket. Március 22-24. között minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy megismerkedjen a friss kültéri trendekkel és személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől. A háromnapos hétvégén a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésedre választ kaphatsz. Hidd el, neked is lehet saját édenkerted! Várunk a Budapest Arénában!