Neveljünk ínyenc gyereket!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , , , ,




Minden az evés körül forog. Na jó, ez nem igaz, de kétségtelen, hogy a legtöbb kérdést eddig itt az Anyakanyaron talán étkezéssel kapcsolatban kaptuk. Ebben persze komoly szerepe van Gabi speciális diétájának is, de az is nagyon érdekel benneteket, hogy milyen praktikáink vannak még a gyermekeink táplálásával kapcsolatban. Bár a táplálás egy jó szó, voltaképpen kezdi akkor értelmét veszíteni, amikor a mi apró kisbabánk elindul a tudatos létezés felé, és már választ, ne adj isten válogat az ételek közül. Na ezt a válogatás dolgot kell ügyesen megelőzni. Mert mondhat bárki, amit akar, szerintünk a gyerek akkor lesz válogatós, ha nem kínáljuk meg elég változatos ízekkel, nem adunk lehetőséget neki arra, hogy már pici babaként mindent megkóstoljon, mindent megízleljen, ami korának már megfelelő. Ha a szülő leragad az egyszerű és tápláló alma-krumpli-sárgarépa triónál, akkor esélyt sem adunk arra, hogy a gyerekünk minden zöldségért, gyümölcsért rajongjon a későbbiekben, nem utolsósorban elfogadjon picit izgalmasabban fűszerezett ételeket, ne csak a csirkemellet egye meg, hanem például a tonhalat is. Szóval eljön az az idő, amikor lehet picit kísérletezgetni. Ősszel amúgy is csodás a piac, persze máskor is, ez kétségtelen, de akkor mi most kicsit őszies menüvel rukkolnánk elő. Ezek a fogások 12 hónap felett már adhatóak a gyerekeknek, de az egész család nagy örömmel fogja fogyasztani. (A recepteket sok egyéb nagyszerű ötlettel együtt megtaláljátok Réka és Juga Veronika évekkel ezelőtti, Csemetéink csemegéi című babaszakácskönyvében is.)

Gesztenyeleves rozmaringos pirítóskockával

Hozzávalók:

  • 200 g gesztenye
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 szelet kenyér
  • egy kis csokor rozmaring
  • kevés só

A gesztenyegubókat bevagdossuk és bő sós vízben puhára főzzük. A szemeket megpucoljuk, finomra daráljuk. Kevés lisztet száraz serpenyőben zsemleszínűre pirítunk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, felengedjük tejjel, és belekeverjük a gesztenyepépet. Sóval, borssal ízesítjük és felforraljuk. Betétnek rozmaringos pirítóskockákat adhatunk, amelyhez serpenyőben, forró olívaolajon megpirítjuk a kevés friss rozmaringgal meghintett kenyérkockákat.  Ha a családot igazán kényeztetni szeretnénk, akkor vegyük külön a babaadagot, és a másik részhez adjunk hozzá egy diónyi vajat és féldeci barnarumot és azzal forraljuk át még egyszer. Nagyszerű lesz!

Póréhagymás vöröslencse-saláta

Hozzávalók:

  • 100 g vörös lencse
  • 50 g főtt csirkemell
  • 30 g félkemény, félzsíros sajt
  • 20 g póréhagyma
  • csipetnyi só
  • csipetnyi curry

A vöröslencse  egy nagyszerű és egészséges finomság, érdemes vele megismerkedni!  Az apróra vágott póréhagymával együtt kevés sóval annyi vízben tesszük fel lassan főni,  amennyi éppen ellepi. Azért kell lassan főzni, mert a vörös lencsének nincsen héja, ezért hamar szétfőhet. Sóval és csipetnyi curryvel ízesítjük, amikor kihűlt, reszelt sajtot és főtt csirkehúst keverünk bele. A felnőtt változatát pedig megbolondíthatjuk egy kis füstölt hússal, mondjuk libamellel. Ez is nagyon finom!

Édesburgonya pite

Hozzávalók:

  • 200 g édesburgonya
  • 80 g liszt
  • 60 g vaj
  • 40 g cukor
  • 4 tojás
  • 100 ml tej

A megfőtt édesburgonyát törjük össze, keverjük össze liszttel és cukorral, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját, kevés tejet és az egészet óvatosan keverjük össze. Annyi tejet használjunk, hogy a tészta egy kicsit folyós maradjon. Lazítsuk a tésztát a tojások keményre vert habjával, majd kivajazott és lisztezett tepsibe töltve, előmelegített sütőben 30 percig süssük 180 fokon. Lekvárral megkenve, esetleg dióval megszórva tálaljuk.

Ízeket a babáknak hát bátran, és meglátjátok, később sem lesznek válogatósak, hiszen enni jó, a gasztronómia szeretetét pedig nem lehet elég korán kezdeni! A receptek letölthetőek itt: Ínyenc őszi babareceptek.

Írjatok még nekünk, hogy milyen tippekről olvasnátok szívesen étkezéssel kapcsolatban, addig pedig jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi