Ütős reggeli: kolbászos-sajtos muffin

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Ez a különleges muffin nem a desszertasztalok sztárja lesz, annál inkább a reggelizőasztaloké. Hiszen nincs is fontosabb annál, mint hogy hogy indul a nap, és hogy miből nyerünk egész napra szóló energiát. Ha valaki most megvonná a vállát, hogy ugyan már, kinek van ideje ilyesmire reggelente, akkor két megoldás is van. Az egyik, hogy akkor is ízletes finomságot falatozhat a család, ha mindez még előző este elkészül. A másik út, és mi igazából ezt ajánljuk, hogy minden hozzávaló legyen elkészítve előre, kis tálkákban a hűtőben, vagy a konyhapulton, és reggel ébredés után egy gyors bekeveréssel mehet is a sütőbe. Így mire mindenki felkel, fogat mos, esetleg már fel is öltözik, összekészíti az aznapi kellékeit, frissen, illatozva készen is lehet ez a zamatos, sós finomság. A kolbász és az ízes sajt adja természetesen a zamatát, hiszen mindkettőből érdemes igazán jót használni: kolbászból ízlés szerint picit csípősebb házikolbászt, sajtból pedig mondjuk ementálit vagy cheddart. És hogy mitől egészséges? A tojás, mint tudjuk magas B-vitamin, fehérje és folsavtartalma miatt az egyik legfontosabb alaptáplálékunk, és ezt egy jó adag zabliszttel még táplálóbbá tehetjük. A zabliszt ugyanis jóval gazdagabb fehérjében és rostban, mint a normál búzaliszt, alacsonyabb szénhidráttartalma lassan szívódik fel, így nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. A vízben oldódó élelmi rostok segítik a bélműködést, és támogatják az immunrendszer működését, rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 csésze zabliszt (kb. 200 g)
  • 150 g natúr joghurt
  • 150 g lángolt vagy szárazkolbász
  • 150 g cheddar vagy ementáli sajt
  • só, bors
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál étolaj

A kolbászt és a sajtot apró, egyforma kockákra vágjuk. A tojásokat a joghurttal, az étolajjal és a sütőporos zabliszttel kikeverjük, sózzuk, borsozzuk. Egyenletesen belekeverjük a kolbász- és sajtkockákat, és papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe kanalazzuk őket. Ha könnyebb úgy arányosan elosztani a kolbászt és a sajtot, hogy a formákba egyenként adagoljuk, úgy is lehet, akkor egy picit tovább tart a dolog. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sül a pompás és tápláló reggeli.

kolbaszos sajtos muffin_

Ha pedig igazán azt szeretnénk, hogy semmi lelkifurdalásunk ne legyen, együnk a muffin mellé egy hatalmas adag salátát, de legalábbis egy kis paradicsomot, paprikát. Pompás téli reggeli lesz, imádni fogja a család! Jó étvágyat!