">

10 tipp az ideális babaszobához

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Olvastátok, mik a trendek babaszoba terén 2017-ben? A kalandtémát, a pasztellszíneket, az akvarell hatást, a selyempapírból készülő plafonról lelógatott dekorációkat, vagy azt, hogy manapság a babaszoba akár úgy is kinézhet, mint egy szofisztikált felnőttszoba? Láttátok a sok-sok léghajót, és lufit, flamingót és trópusi virágot? Mi most ezekről nem beszélnénk, mert ez ízlés dolga. A magunk részéről most a praktikumot kevernénk némi pszichológiával, jöjjön a mi szubjektív válogatásunk jótanácsokkal fűszerezve.

Először is hajlamosak vagyunk megszívelni a japán térrendezési kultúra intelmeit. Ha nyugodt környezet vesz minket körül, nem pakoljuk tele a teret zsúfolásig tárgyakkal, vibráló színekkel, akkor ebben az ürességben békésebb lesz a pihenésünk is. A miénk is, a babánk pihenése pedig pláne. Aki azt gondolja, hogy a kreativitást csak az élénk színek, és a nyüzsgő, lüktető életritmus táplálja, nos, őket ki kell hogy ábrándítsuk. Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyve nekünk etalon olvasmány. A szerző a nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekek nevelési elveit gyűjti össze és alaptézise szerint minden szülőt óv a négy túlzástól. Azt vallja, hogy a gyerekek életét egyszerűsíteni kell. Túl sok tárgy, túl sok választási lehetőség, túl sok információ, túl nagy sebesség. Nincs rá szükség. Rendszere szerint az egyszerűsítés már a gyerekek környezetével is megkezdődik. Az unalomról is forradalmi nézeteket vall. Szerinte az unalom a kreativitás nagyhatalmú felbujtója és ösztönzője. A „nincs mit csinálnom” frusztrációja általában valami csodálatos dolognak a kezdete. Helye egy kreatív új gondolatnak csak akkor van, ha csend van, tér van, kapunk levegőt. Érdemes ezzel a szellemiséggel gyerekünket minél korábban megismertetni. Éppen ezért a számunkra ideális babaszoba színvilágát illetően is inkább letisztult, monokróm, és nem a tipikus lányos, fiús, rózsaszínes, kékes, vagy éppen élénk színvilág. Ez az az időszak, amikor még formálható az ízlés. A Disney hercegnők, és Verdák legyenek későbbi betolakodók! És hátha, hátha, ha babánk szeme megszokja a kifinomultabb formavilágot, még a végén megúszhatjuk nagy ízlésbakik nélkül a tinédzserkort is. Mit lehet tudni…

Úgyhogy mi most egy nyugodt környezetet ajánlunk neked és babádnak. A lehető legkevesebb bútorral, és a lehető legnemesebb anyagokkal, amit csak el tudsz képzelni!

1. A babaágy kritériumai

Átalakítható és később is használható. Szerintünk ez az alap. Semmit sem vennénk csak 1-2 évre. Számtalan olyan bútor érhető el a piacon, ami egyrészt már babaágy korában is két magasságban használható, ami elengedhetetlen,  a pici ugyanis egy pillanat alatt lesz izgága, olyankor már egy fokozattal mélyebbre kell fektessük az ágyban, hogy magasabb legyen a korlát. Ágyvédőre körben mindenhol, nem csak a fejénél lesz szükség. Minden baba össze-vissza mozog még alvás közben. Irányt váltanak, sarkot váltanak, legyünk felkészülve erre is. Később, amikor már a gyerkőc ovis, vagy kisiskolás, ha valóban jó minőségű és átalakítható bútort vásároltunk, szimpla gyerekágy válhat belőle. Mi éppen ezért nem vásárolnánk olyan ágyat, ami össze van építve pelenkázóval. Most őszintén. Mennyi ideig pelusos egy gyerek? Nem jobb egy ágy, ami akár 5-8 év múlva is remekül működik?

2. Ringasd el!

Tudományosan bizonyított, hogy a ringatás nyugtatja a babákat, mert azt az érzést idézi fel bennük, amit édesanyjuk pocakjában éreztek. Napközben használjuk bátran, estére azonban a stabilabb ágyat javasolják. Jobb, ha a baba ahhoz is hozzászokik, hogy stabil helyzetben alszik el. Ha mindig ringatni kell minden elalvásnál, az óriási öngól az anyának. De napközben a ringatás relaxál és idegrendszert is fejleszt. Mi most olyan bölcsőre szavazunk, ami bármelyik szobában felállítható. Vannak falról lelógatós darabok is, de az helyhez köt. Ha főzünk, vagy egyéb házimunkát végzünk egy másik szobában, jó ha a baba velünk tud lenni, és a ringatásba maga is belefeledkezik.

3. Játszószőnyeg és ágybetét egyben

A játszószőnyeg szerintünk lehet egy bárányszőr is, amit derékaljként gyerekünk ágyába is betehetünk. A bárányszőr tapintása eleve nyugtatja a babát, ha pedig megszokja, hogy ezen alszik, fekszik, akkor ha máshol altatjuk, nagyszülőnél, egy bébicsősznél, vagy egy szállodában nyaraláskor, akkor is lesz valami, ami emlékezteti őt saját ágyára. A sűrű gyapjúszálak télen kényelmes melegben tartják a gyerekeket, nyáron pedig egyedülálló, természetes módon segítenek a veríték elvezetésében és elpárologtatásában, így hűvösebb érzetet nyújtanak. Fontos, hogy amikor bárányszőrt veszünk, olyan gyártótól vásároljuk, aki garantálja, hogy fertőtlenített árut kapunk. Ezek még a hagyományosabb ágyneműnél is kevesebb törődést igényelnek, hipoallergének, mosógépben is kimoshatók és hosszú évekig megőrzik puhaságukat, rugalmasságukat.

4. Térnyerő megoldás

Ami jól fog jönni, az egy komód, amiben a ruhákat tárolod. Aprócskák, így nem is hinnéd, hogy egy komód mennyi ruhát fog elnyelni. A rendszerező szerintünk minimum, de mi hajlunk a rendmániára. Külön pelenkázókomódra felesleges költeni. Igen, tudjuk, hogy pelenkázni a babaszobában szoktak, de mi van, ha szeretnénk helyet spórolni, vagy szeretnénk, ha a baba szobája még letisztultabb lenne? Szerintünk a pelenkázás helye lehet a fürdőszoba is. Sok háztartásban a mosógép még ott található, a mosógép feletti terület pedig zömmel üres és tökéletesen elég lehet a pelenkázáshoz is. Egy merev pelenkázó feltét tehető egyébként akár a babaágyra is, vagy letehető a fürdőszoba megfelelő szabad felületére.

5. Figyelj a világításra!

A tér átláthatósága mellett a fények azok, amik igazán megadják egy szoba hangulatát. A babád miatt nem lesz érdekes még a korai időszakban, de neked jól fog jönni egy lágyabb fényforrás. Altatásnál sem akarunk díszkivilágítást, és amikor éjszaka belépünk a szobába is jól jön egy diszkrét fényforrás. Mi a következőre jutottunk: lehetőség szerint működjön elemmel, vagy legyen feltölthető, így nem vagyunk konnektorhoz kötve. Ez azért is jó, mert számtalan olyan éjjeli fény vásárolható, ami hordozható is. Ezek a lámpák később is biztonságot nyújtanak majd gyerekünknek. Az éjszakai vándorlók csak megfogják a kis lámpást, és elindulnak a szülői háló felé. Anélkül, hogy szörnyet sejtenének a sötétben.

6. Kell egy kényelmes fotel!

Ez a te kényelmedről szól. Itt fogsz szoptatni. Tartsa a derekadat, és ha esetleg még a ringató érzést is tudod vele imitálni, mert esetleg hintaszék, az extrán jó. Bár, ahogy azt már korábban írtuk, nem szerencsés, ha mindig ringatva altatod el a babád.

7. Légy kreatív, és spórolj pénzt!

A pelenkázás kellékeit tárold zsúrkocsiban, mert az később bármikor jól jöhet a konyhában, vagy egy grillpartyn a kertben, teraszon. Esetleg válassz egy másik csodás IKEA hacket! A konyhába ajánlott síneket, amiről kosarak, és egyéb tárolók lógnak, szereld a babaszoba falára és tárold abban a pelenkát és a popsikrémet!

8. Ne költs felesleges technikai eszközökre, de ne sajnáld a pénzt arra, ami szükséges vagy valóban hasznos!

Alvásfigyelő. Ez az alap. Párásító, párátlanító. Ne dőlj be! Magyarország időjárása nem szélsőséges. Valószínűleg a lakásban sem szélsőségesen nem nedves, sem szélsőségesen nem száraz a levegő. A pelenkaszemetes nem úri huncutság. Amikor már elkezded a hozzátáplálást, a szagok tényleg elég kellemetlenek tudnak lenni. Egy ilyen szemetes használatával kizárod a fertőzéseket és a baktériumokat is.

9. Készíts valamit saját magad!

Nem tehetünk róla, ez is egy olyan dolog, ami öröm nekünk, és reméljük, talán öröm a babának is. Kezdjük mondjuk egy pelenkázó vagy játszószőnyeg fölé tehető forgóval. Minket kifejezetten idegesít a sok tarka, csiricsáré, izgő-mozgó mindenféle. A saját készítés lehet origami, lehet nemezelt felhő, lehetnek gyöngyök felfűzve, határt a képzeletünknek semmi sem szab. Ahányszor ránézünk, büszkék leszünk majd rá! És az is fontos!

10. Művészet a falra!

Ízlésformálás. Már ebben a korban is! Hiszünk benne és kész. Az Etsy (www.etsy.com) ebből a szempontból aranybánya. Ha kiválasztottuk a témát, csak keressünk rá, és világszerte számtalan grafikus csodálatosabbnál csodálatosabb alkotása válik letölthetővé, hogy aztán kiprinteld, majd keretezd. Így valóban egyedi lesz a babaszoba, és nem valószínű, hogy ugyanazzal a figurával találkozol másutt is. Támogatsz egy kortárs designert és megszoktatod a babád ahhoz, hogy az egyedi jobb, mintha tömegtermék kerülne a falra!

(inspirációért mi a Pinterest.com oldalra járunk, a képeket most is onnan hoztuk nektek, nézzetek körül ti is!)