">

10 tuti háztartási tipp

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Mindannyiunknak van olyan ismerőse, akinek mindenre van ideje, mindent kézben tart és nem csapnak össze a feje fölött a hullámok. Akihez nem lehet úgy betoppanni, hogy ne lenne tökéletesen tiszta a lakása, az összes gyereke mindig időben odaér a különórákra és sosem hiányzik egyikük tornacucca sem. A Samsung múlt héten zárult pályázatára érkezett gyűjtésből kiderülhet, hogy lehetnek képesek minderre. A vállalat április 19-én indult pályázatában arra kérte a háziasszonyokat, hogy osszák meg jól bevált trükkjeiket és praktikáikat, amelyekkel megkönnyítik a háztartási munkát, értékes időt spórolva maguknak és a családjuknak. A játék fődíja egy AddWash mosógép volt. A zsűribe az Anyakanyar részéről Rékát delegáltuk, ő Goike Nórával, az Ilovemom.hu blog írójával és Szente Lindával, a Samsung háztartási gépekért felelős kampánymenedzserével együtt értékelte a beküldött írásokat.

Samsung_AddWash_lifestyle_1_kicsi

Kétszáznál is több pályázat érkezett, amelyek közül a zsűri Stefánné Rácz Anna anyagát találta a legjobbnak, így ő nyerte a Samsung 229 990 forint értékű legújabb AddWash mosógépét. További tíz jelentkező értékes ajándékcsomaggal gazdagodott. A pályázók számos hasznos praktikát küldtek be, ezek közül a leg(idő)nyerőbbeket most csokorba gyűjtöttük, hogy mostantól bárki beépíthesse őket a napi rutinjába.

tuti haztartasi tippek

  1. „Ha megszürkültek a fehér ruhák, áztasd be őket egy éjszakára! 4 liter vízhez adj 180 g szódabikarbónát! Vagy forró vízbe oldj fel 5 db aszpirintablettát, és abba áztasd be a szennyest, utána pedig öblítéshez önts a mosógépbe 2,5 dl ecetet!”  (Ibolya)
  2. „Én heti egyszer vásárolok, akkor viszont egy hétre előre megtervezem, hogy mire van szüksége a családnak, listát írok és az alapján célirányosan veszek meg mindent. Így egy alkalommal el tudom intézni a bevásárlást, elkerülve a napi sorban állást és várakozást a boltban, értékes időt megspórolva ezzel.” (Ágnes)
  3. „A mikrót szinte naponta kell takarítani, de idő (és persze kedv) híján erre ritkán jut idő. A legegyszerűbb mód, hogy mégis csillogjon-villogjon a készülék, ha pár percre citromos vizet rakunk bele. Íme a „recept„: öntsünk 1 dl vizet például egy kisebb mikrózható tálba, majd adjuk hozzá 1 citrom levét, és a megmaradt citromhéjakat is dobjuk hozzá a végén! Ezek után a citromos víz mehet be a mikróba 3 percre, majd még 5 percig hagyjuk bent “dolgozni” az elegyet. Ekkor a mikrót már ne kapcsoljuk be, viszont az ajtót még ne nyissuk ki. Ha letelt az idő, elég egy enyhén vizes szivaccsal finoman kitörölni a szennyeződéseket, és szebb lesz a mikrónk, mint újkorában.” (Eszter)
  4. „Fürdés közben natúrszappanos szivaccsal áttörlöm a kádat, vagy a zuhanyzó kézre eső részeit, kézmosáskor egyszer-egyszer a csapot, így mindig tiszta és fényes a fürdőszoba.  Ez a szokás pillanatok alatt a napi rutinom részévé vált, sőt a gyerekeket is befogtam, pancsolás közben ezt nem is érzik igazán házimunkának.” (Renáta)
  5. „Egyszerre több fajta ételt főzök és nagy adagokat és kiporciózva, felcímkézve  teszem el a mélyhűtőbe. A munkahelyemre ebédre így változatosan tudok vinni belőlük és az idő mellett pénzt is megtakarítok, mert az éttermi menünél jóval olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy a minősége is jobb az otthoni ételnek.” (Ágnes)
  6. „A ruhák nem csak szín szerint, de koszosság szerint is szortírozhatók. Némelyiknek ugyanis elegendő egy fél órás könnyű, öblítős mosás, míg van olyan, amit 60 fokon kell kimosni. Lehet, hogy szortírozással veszítek némi időt, de a nagy mennyiségű ruha esetében összességében rengeteget megspórolok mosás közben.” (Viola)
  7. „Az én trükköm a kikapcsolódás. Mikor már kifolyt a leves, bömböl a gyerek, odaégett a sütemény és még a szekrény sarkába is belerúgtál, állj meg egy kicsit! Polcold fel a lábaidat a hajtogatásra váró ruhák kupacára, és nézz meg egy rövid mesét a picivel (picikkel). Az alatt a 20 perc alatt elfelejted, hogy rossz napod van, nevetsz egy kicsit, és újult erővel tudsz nekivágni a teendőknek, amit egyébként fásultan küzdenél le.” (Eszter)
  8. „Reggel érdemes a család előtt felkelni, hogy egy nyugodt kávénál könnyebben átlássuk a napot, és beoszthassuk az időt. Én kezdésként listát írok: először összegyűjtöm minden aznapi teendőmet, aztán fontosság szerint sorba rendeztem őket. Pici gyerek mellett a könnyebb, gyorsabb dolgokat, amikben esetleg segíthet is, akkor csinálom, amikor ébren van. A nagyobb figyelmet igénylő munkába pedig csak akkor kezdek bele, amikor ő alszik.”  (Dzsenifer)
  9. „Listázz! Nagyon nagy az esélye, hogy rajtad kívül más nem veszi észre, hogy kevés a kenyér, vagy éppen nincs WC papír. „Akinek nincs esze, legyen notesze.” Ki ne hallotta volna tanára szájából ezt a mondatot gyerekkorában? A jegyzetelés, a többi családtag programjának ismerete fontos, de ma már nem határidőnaplóba írunk, hanem a családi alkalmazással s naptár applikációba pötyögünk. Így könnyen tervezhető válik a család élete vagy heti nagymosás, melynek hagyománya évtizedek óta nem változott.”  (Zsuzsanna)
  10. „Egy teendőket vezető alkalmazást (Any.do) használok mindenre: bevásárlólista írására, a napi teendők vezetésére. Mindig az egész hetemet gondolom át, hogy mi az, ami nagyon sürgős, mindenképp el kell intézni, hivatali ügyek, fejlesztő torna gyerekeknek, mosás, főzés, stb. Minden napra elosztva tervezem meg a hetemet. Fontosnak tartom, hogy a játékra szánt időt is betervezzem, így biztos elég idő jut a gyerekekre, nem történik meg az, hogy pont a lényeg marad ki.” (Andrea)

anyavarazslo

Szuper tippek, ugye? Mi biztosan hasznosítunk belőle ezt-azt, a teendőket vezető alkalmazást például már le is töltöttük. Tegyetek így ti is!