">

3 tipp a felelős kutyatartásért
Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Nekünk egyértelműen ez az ars poeticánk, persze megértjük, ha nem mindenki érzi így. De szerencsére sokan, egyre többen vagyunk, ahol a kutya nem egy háziállat, hanem igazi társ, jóbarát, családtag. Együtt élni egy kutyával nem csupán öröm, de kiváltság és egyben hatalmas felelősség is. A kutyatartás értelemszerűen nem merül ki abban, hogy enni és inni adunk neki, fekhelyet biztosítunk számára, labdázunk és trükköket tanulunk vele. Az egyik legfontosabb dolog, hogy vigyázzunk az egészségére. Íme a 3 legfontosabb teendő, mellyel megóvhatjuk szeretett barátunk egészségét.

  1. Paraziták elleni védekezés

Számtalan parazitaellenes módszer létezik. Fontos észben tartanunk, hogy kedvenceinket nem csak a külső élősködőktől (mint például a bolhák, kullancsok, atkák, lepkeszúnyogok és szúnyogok) kell megóvnunk, de gondolnunk kell a belső parazitákra is (mint az orsóféreg vagy a galandféreg). A megfelelő kezeléssel nem csak kedvencünk egészségét biztosíthatjuk, de családunkat és otthonunkat is megvédhetjük a parazitafertőzéstől. Kérdezzük meg állatorvosunkat, hogy kutyánk egészségügyi állapota és életvitele alapján mely módszer a legalkalmasabb számára.

  1. Betegség esetén elengedhetetlen az állatorvosi vizsgálat

Előfordulhat, hogy kedvencünknek gyógyszerre lesz szüksége a felépüléshez. Az állatorvos a problémától függően különböző orvosságokat  írhat elő. Soha ne adjunk magunktól gyógyszert kedvencünknek, előbb mindig konzultáljunk állatorvossal! Gyakori gond, hogy a gazdik humánszert adnak kisállataiknak. Habár ezen orvosságok összetevői hasonlóak, vagy azonosak lehetnek, az embereknek és kutyáknak szánt adagolás eltér. Számos esetben az humán készítmények akár veszélyesek is lehetnek a háziállatoknak. Ez a kutya-, macska- és egyéb állatoknak szánt gyógyszerekre is igaz, azok sem felcserélhetőek. Például sose használjunk kutyáknak való piretroid tartalmú rácseppentő oldatot macskán, ugyanis ez számos, akár halálos következménnyel is járhat.

  1. Az oltás fontossága

A megfelelő oltási programmal, mely illeszkedik kedvenceink életkörülményeihez és életviteléhez, számos betegségtől megóvhatjuk őket, és súlyos zoonózisok terjedését is megelőzhetjük. Az oltás a legideálisabb megelőzési forma, és életbevágó, hogy egyik fontos vakcináról se feledkezzünk meg. Felelősségteljes állattartóként kész vagyunk arra, hogy tanuljunk a kutyádat veszélyeztető betegségekről. De óvatosnak kell lennünk és csak megbízható forrásokra támaszkodhatunk. Nem mindig könnyű felismerni az álhíreket, így mindig kérdezzünk meg megbízható, hiteles állatorvost.

 

Az állatorvosi vizsgálatok, oltások és parazitaellenes kezelések elhanyagolása életveszélyes lehet. A szeretet és figyelem mellett a felelősség is a miénk, nem is beszélve arról, hogy a kutyánk is családtag, ezért nem csak a boldogságáról, hanem az egészségéről is gondoskodnunk kell.

A Kisállatorvos szakértői összegyűjtöttek néhány alapvető információt a vakcinázás fontosságáról.