">

Kutya a lakásban

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , ,
Sokan lemondanak a kutyatartás örömeiről a hátrányokat felnagyító tévhitek miatt. A kis borzos szőrgombócoktól a medve méretű bundazsákokig mindenféle kutyával találkozhatunk az utcán. Folyamatosan növekszik a kutyabarát helyek száma, kávézók, üzletek és a kutyával is bérelhető lakások, mégis sok még a homályos pont a témával kapcsolatosan. A városi kutyatartás egyre nagyobb teret kap, ami egyfajta társadalmi és életmódbeli változással is jár.
A legnagyobb kérdés még mindig: való-e a kutya a lakásba?

Szerintünk a válasz: egyértelműen igen! Sőt nagyon sok pozitív változást hozhat a család életében a kutya jelenléte és nem kell hozzá mindenképpen kerttel rendelkezni, hogy boldog életet biztosítsunk a számára, mi pedig cserébe végtelen szeretetet, feltétel nélküli állandó rajongást, hálát és hűséget kapjunk.

Milyen feladatokra kell számítani, ha kutyát tartunk a lakásban?

Reggel korán kell kelni és a kutyát rendszeresen sétáltatni kell. Ez sokak számára nem hangzik túl kecsegtetően, pedig valójában hasznos dolog. Jó hatással van a kutyára és gazdira egyaránt. Kialakul egy állandó napirend és a reggeli séta minket is felfrissít. Rövid idő alatt beépül a mindennapjainkba és természetessé válik, hogy a kutyát vinni kell.

Van, aki azért is ódzkodik a kutyatartástól, mert fél, hogy idegenek is megszólíthatnak a kutya miatt. Valóban van, hogy gyerekek vagy állatbarát felnőttek megcsodálják a szépséges kedvencünket, de ez nem jellemző. Arra van esély inkább, hogy más kutyásokkal könnyű lesz összebarátkozni, mert a kutyák szeretnek megállni és megszagolgatni egymást, ezzel lehetőséget kínálva a gazdiknak is a beszélgetésre. Tudunk számos új barátságról és még házasságról is, amely a kutyák révén kötettett.

A kutyaszőrről…ami a legtöbb kutyáról több vagy kevesebb, de hullik. Ez a fajtától is nagymértékben függ… ha van állatszőr allergiás családtagunk, válasszunk a hipoallergén fajtákból, főleg, – Bichon Havanese, Bolognese, Uszkár – a legnépszerűbbek, mert nekik gyakorlatilag nem hull a szőrük. Bármilyen fajta vagy a menhelyről örökbefogadott utcai szerelemgyerek mellett tegyük le a voksunkat, takarítani mindegyik mellett kell majd, és mindegyik éppen ugyanúgy rajongani fog értünk. Egy robotporszívó beszerzése nagy segítség lehet.

Az utazás, nyaralás kicsit több szervezést igényel, ha kutyával indulunk útnak. Számos kutyabarát szállodából válogathatunk országszerte, ha úgy döntünk magunkkal visszük, de a kutyapanziók is tárt karokkal várják kedvencünket.

Sokan, nem teljesen alaptalanul attól félnek, hogy a kutya rombolni fog a lakásban. A megoldás: le kell mozgatni a kutyát úgy, hogy agyban is elfáradjon. Ebben az esetben alvással fogja tölteni az időt. A „szétszedi a díszpárnát, amíg dolgozunk” mindig az unatkozó kutyával fordul elő, akire nem jut elég idő és figyelem. Már kölyökként meg kell tanítanunk őt a szabályokra, mit szabad, mit nem.

A kutyaiskolába járást is érdemes megfontolni. Ez nem kötelező és nem lesz rossz gazdi, aki inkább kihagyja. Ami miatt mégis érdemes választani, az a rengeteg új tudás, ami mi magunk és a kutyánk ott megszerezhet. A gazdi nagyon sok új dolgot megtudhat a kutyájáról és megtanulhatja, hogyan bánjon vele, hogy mindenki jól érezze magát. A kutyus sok más társával találkozhat és a velük való viselkedését is lehet alakítani és egymástól is sokat tanulnak. A félős kutyus bátrabb lehet, a domináns pedig tanulhatja a határokat. A kutyák világában tiszták a szabályok. egy nézésből, egy morgásból, egy szagolásból mindent tudnak egymásról. A kutyaiskolában a tréner főleg a gazdit tanítja meg rá, hogyan bánjon a kutyájával. A kutyusunknak nem elég, ha nagyon szeretjük és jól etetjük. A szabályokra is szüksége van, hogy tudja mi mentén lehet jó kutya, mert ő meg akar nekünk felelni, a mi dolgunk, hogy megtanítsuk rá hogyan tegye. A kutya is nevel minket. A személyében egy nyitott, szeretettel teli terapeutát kapunk, igen szerény díjért.

Mumus még az állattartásban az orvosi költség. Ez valóban sok lehet betegség esetén, de ha odafigyelünk a kutyus egészségére, megkapja a kötelező oltásait és kiegyensúlyozott életmódot élhet, akkor ez nem fog gondot okozni. Kisállat-biztosítás is köthető a lakásbiztosításunk mellé, ami fedezheti a költségek egy részét, szükség esetén.

A “mit szólnak majd a szomszédok” problémája is visszatartó erő lehet a kutya után vágyakozók számára. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, a legtöbb konfliktus elkerülhető, például mindig legyen nálunk piszokszedő zacskó és még véletlenül se léphessen bele a szomszéd a kutyagumiba. Ez persze mindenhol, s minden helyzetben kötelező. A kutyával a kutyagumi is jár, és a gazdi dolga azt felszedni.
Foglalkozzunk eleget a kutyánkkal ahhoz, hogy amíg távol vagyunk, alvással töltse az időt és ne azzal, hogy ugat, zavarva a szomszédokat ezzel.

Vannak nézőpontok, amely szerint boldogtalan a kutya a lakásban, mert nincs a friss levegőn, pedig a kutya a gazdi közelében akar lenni és a kanapén heverésző boldog ebet látva nyilvánvaló, hogy nem érzi szenvedésnek a lakásban tartózkodást. Ha olyan szerencsés az ebünk, hogy kinti-benti tartást élvezhet, akkor is a gazdi közelségét választja a leggyakrabban és a kanapét.

Szóval aki kb. 15 évre szóló társat szeretne, akitől végtelen mennyiségű szeretetet és rajongást kap majd, az válasszon egy kutyát, vagy többet is. Az előnyök, és a végtelen szeretet amelyekkel megajándékoz minket egy kutya társasága és barátsága, feledtetik a vele járó apró feladatokat.