">

4+1 jótanács terasz vagy erkély tervezéséhez

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A terasz vagy erkély bebútorozását tervezitek, de nem tudjátok, hogyan lássatok hozzá? Fogjatok egy papírt és egy ceruzát, és készítsetek tervrajzot! Ne aggódjatok, közel sem olyan bonyolult, mint gondolnátok! Főleg, hogy mutatunk néhány kész rajzot hozzá a Bonami segítségével.

Amire szükség lesz

  • Négyzetrácsos papír, vagy az alábbi minta
  • Vonalzó
  • Szögmérő
  • Hegyes ceruza
  • Olló

1. Modellezzétek egy rajzon a teret!

Ha nem szeretnétek saját terv rajzolgatásával bajlódni, akkor használjátok a Bonami csapata által készített példát az alaprajzhoz, valamint a kerti bútorok modelljeit! A tervrajzokat innen tudjátok letölteni.

2. Mérjétek meg a rendelkezésre álló teret!

Készítsetek elő papírt, mérőszalagot, és ceruzát a jegyzeteléshez! Egy családtag vagy barát is hasznos lehet a mérések során. Próbáljatok meg minden fontos adatot rögzíteni!

Mérési példa: Tegyük fel, hogy a terasz 20 x 15 m-es téglalap alakú. Csak annyit kell tenni, hogy a métereket centiméterekre konvertáljuk, és egy 20 x 15 cm-es téglalapot rajzolunk a négyzetrácsos papírra. Ha ezt minden tárgy esetében követjük, a berendezési terv méretarányos lesz. Ha nagyobb erkélyetek vagy teraszotok van, ragasszatok össze néhány papírt, és bővítsétek ki a tervezési területet! Így a térrel és a bútorokkal 1:1 arányban dolgozhattok.

3. Helyezzétek el a bútorokat az alaprajzon!

Példaként vegyük az előbb elképzelt 20 x 15 m méretű teraszunkat és annak alaprajzát! Domináns elemként mi most egy akácfából készült kerti kanapét választottunk, ahol kényelmesen elfér az egész család és vendégek is. Ne feledjétek, hogy az egész alaprajzot felülről nézzük, ezért csak azokra a méretekre van szükség, amelyek felülről láthatóak, ezek: a hossz, a szélesség és a mélység. Nem kell jelölni a magasságot, de tervezéskor számoljatok vele! Például az ablak elé ne tegyetek olyan széket, amely akadályozza a kilátást!

Indul a kirakós játék a bútorokkal

Vágjátok ki a megrajzolt kanapét, és tegyétek az alaprajzra! Miután elhelyeztétek a kivágott asztalokat és padokat, célszerű jegyzetelni az egyes papírdarabokra. Milyen termék? Hogy néz ki? Milyen méretei vannak a valóságban? A kivágható tárgyak tervlapját innen tudjátok letölteni.

4. Kezdjetek el játszani a térrel!

Próbáljátok meg ötletesen felosztani a helyet – pihenésre (társalgó kanapéval, nyugágyak), étkezésre (asztal és grill), és akár növénytermesztésre is elkülöníthető egy kis rész. Például egy szőnyeg segíthet, hogy vizuálisan meghatározzátok a pihenőhely határait, vagy a kerti padot is elfordíthatjátok úgy, hogy az egy “folyosót” képezzen.

Amire érdemes figyelni Ne tegyétek a bútorokat túl közel egymáshoz! Érdemes számolni a szekrényajtók nyitásával, és azzal is, hogy a kanapé könnyen hozzáférhető legyen.

A bútorok méretén kívül figyeljetek a színek és az anyagok megfelelő kombinálására! A legjobb kerti bútorokat és hasznos tanácsokat egy csokorba gyűjtve találjátok a Bonami oldalán!

+1 Bonami-tanács = Dőljetek hátra, és élvezzétek az eredményt!