">

Engedni vagy nem engedni?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
A szülői magatartás egyik nagyon fontos része az engedékenység. Mármint, hogy bizonyos dolgokat mikor és hogyan engedjünk meg a gyereknek, vagy mikor van szükség határozottabb fellépésre és korlátozásra vagy esetleg tiltásra. Kontrollra mindenképpen. De persze ez sem olyan egyszerű. 

A szülői kontroll ideális mértéke, illetve annak határai nem egyértelműek a magyar szülők számára – derül ki az NN nemrég végzett online, reprezentatív kutatásából. Nem eldöntött például, hogy milyen mértékig szólhat bele a szülő a gyermeke szociális életébe, mennyire helyes, ha korlátozza kisgyermekét az internet és okoseszközök használatában. Arra a kérdésre például, hogy a szülőnek meg kell-e védenie a gyerekét a közösségi média veszélyeitől, megosztó válaszok érkeztek. A szülők 52 %-a  nyilatkozott úgy, hogy meg kell védeni őket, míg 48 %-uk azt válaszolta, hogy nem jó, ha megfosztjuk a gyereket a privát szférájától.

Abban a kérdésben, hogy mikor engedjük haza egyedül a gyereket az iskolából szintén nem értettek feltétlenül egyet a magyar szülők. 29 százalék véli úgy, hogy 8-9 éves korban már hazaindulhatnak egyedül, szintén 29 % a 10-11 éves kort érezte ideálisnak, míg 19 % inkább várna míg a gyerek nagyobb, 12-13 éves lesz.  Persze ez nyilván függ attól is, hogy ki hol él, hiszen erről abszolút másképp lehet és kell gondolkodni kisebb településekben vagy nagyvárosokban. És ha már az egyedül közlekedésen túl vagyunk, felmerült az is, hogy a szülők nagyobb része – 53% –  10-13 éves korban hagyná otthon először egyedül a gyermekét. 27 százalék csak később 14 évesen vagy afelett hagyná először otthon. A szülők nélküli szabadidős tevékenységet leginkább – 43%-os arányban – csak 14 éves korban vagy afelett engednék, az esti szórakozás esetén pedig a szülők 79 százaléka voksolt  úgy, hogy csak a 14+-os korosztályt engedné el jó szívvel.

Réka egy kisvárosban nőtt fel, de gyermekeit már Budapesten neveli. Az egyedül közlekedésről osztja meg gondolatait a következő videóban.

Réka gondolatainak meghangosítását az NN Életkapu program támogatta.