">

Nagy döntések a családban
Döntéshelyzetek a családban. Nos, ebből biztos, hogy mindenkinél jut bőven. Persze van, akinél már az is komoly mérlegelést okoz, hogy hol vásároljanak be, vagy melyik játszótérre menjenek. Melyik méretű cipőt érdemes megvenni erre a tavaszra, hogy esetleg még ősszel is jó legyen, vagy éppenséggel való-e már ez vagy az a mesefilm a gyereknek. Ezek kisebb súlyú döntések, általában csak epizódként befolyásolják a család életét. De vannak olyan helyzetek is, amikor egy komolyabb váltás történik. Költözés, család bővülése, szülők munkahelyváltása, nagyobb utazás, sorolhatnánk. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mikor és hogyan kell és érdemes ebbe beavatni a gyerekeket. 

Az NN nemrég készült reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a szülők jelentős többsége – 78% – fontosnak tartja, hogy gyermekükkel teljesen őszinték és nyíltak legyenek, még akkor is, ha kisebb korban még nehezebb neki megmagyaráznunk bizonyos dolgokat. Ezzel tökéletesen egyetértünk mi is, mert azt gondoljuk, a gyerek egyenrangú tagja a családnak, joga van tudni, hogy mi történik körülötte. Természetesen a maga szintjén, hiszen nem ő fog határozni arról, hogy a szülő más munkakörbe kerüljön, de még abban sincs végleges szavazati joga, hogy érkezzen-e kistestvér a családba. Mindenesetre rendkívül fontos, hogy az adott életkornak megfelelően meséljük el, mondjuk el neki, hogy milyen változások várhatóak, mire kell felkészülni, miben fognak esetleg változni a mindennapjaink, a szokásaink. Nagyon fontos, hogy minderre megtaláljuk a megfelelő időpontot: nem kell túldramatizálni a helyzeteket, de ne is akkor bökjünk ki egy fontos infót, amikor utána épp elválnánk a gyerektől, legyen mód és alkalom átbeszélni a felmerülő kérdéseket. A gyerekek nem mindig szeretik a változást, fontos, hogy a biztonságérzetük megmaradjon, és ne kezdjenek el aggódni, hogy mi lesz akkor, ha valami másképp lesz, mint eddig. 

Rékáék családjában az elmúlt hónapokban több ilyen fontos döntéshelyzet is volt. Így örömmel mesélt a tapasztalatairól a témával kapcsolatban.

Réka gondolatainak meghangosítását az NN Életkapu program támogatta.