">

A tudatos célkitűzés tanulható!
Egészen korán kezdődik. Akkor, amikor először veszi a gyerek fejébe, hogy feláll. Elindul. Kismotorra száll. Megtanul lépcsőn járni. Hajtani magát a hintán. Biciklizni. Igazából ez mind-mind egy-egy célkitűzés, és persze megfogalmazni egy kisgyerek még nem tudja, hogy ez az, de azt igen, hogy oda akar menni a szoba másik sarkába. Fel akar menni a játszótéren a mászókára. Megkerülni a háztömböt. Szóval ha nem is tudatosan, de elképzel valamit és azt megcélozza. Szülőként pedig nincs más feladatunk eleinte, mint dicsérni, örülni, pozitívan hozzáállni az eredményhez.

Persze ezt a személyiségfejlődéssel természetesen együttjáró folyamatot is lehet finoman irányítani, erősíteni. Először is azzal, ha példát mutatunk. Tehát, ha a szülőnek is vannak céljai, és ez a család mindennapjait a kezdetektől fogva végigkíséri, akkor ez a gyerek számára is természetes lesz. A gyerek számára mindig a szülő az első számú példakép, tehát ha rajtunk azt látja, hogy elhatározunk valamit, annak érdekében mindent megteszünk, akkor ez a minta beépül a gondolkodásába, a cselekedeteibe. És ezt nyilván tudjuk fejleszteni is. Tehát már egészen kicsi kortól kezdve, amikor együtt játszunk, tudjuk mutatni, hogy mi a teendő, mi az elérendő dolog. Ehhez például nagyszerű segítséget nyújt minden kirakós vagy építőjáték. Hiszen a puzzle esetében az a cél, hogy összeálljon a kép, a Lego esetében pedig, hogy elkészüljön a kívánt installáció. A gyerekek esetében a kudarctűrő képesség még nem túl erős, ez kísérője és függvénye az idegrendszeri érés folyamatának is. Tehát könnyen előfordulhat, hogy van olyan gyerek, aki angyali türelemmel fut neki a feladatnak újra meg újra, és olyan is, aki a sarokba vágja az adott játékot, ha nem sikerül elsőre vagy másodikra a megoldás. Türelemmel tanítsuk a gyereket arra, hogy ne adja fel, próbálja újra, próbálja másképp, ha kell és legyen kitartó. A kirakós játékok után jöhet a cipőfűzés, a cipzárfelhúzás, és még sok hétköznapi apró cél, amit szükséges elérni, hiszen a java csak később jön.

Nem kérdés, hogy a tanulás során már komolyabb célok bukkannak fel. Az első kihívások, írás, olvasás, számolás után évről évre jönnek a nagyobbak, jó, ha folyamatosan edződik hozzá a gyerek és nem éri stresszként, hogy egyre szaporodnak a tantárgyak és a megtanulandó ismeretek. A hobbikhoz, különórákhoz kapcsolódóan is egyre több cél bukkanhat fel: bekerülni egy csapatba, fellépni a táncbemutatón, sikeresen eljátszani egy zongoradarabot. Ha a recept megvan, akkor igazából már sínen van a dolog. Az elérendő cél meghatározása, az ahhoz szükséges lépések számbavétele, és szépen, fokozatosan, türelmesen, alaposan történő végrehajtása. A szülő feladata ebben a folyamatban sokszor a biztatás, buzdítás, vagy éppen a vigasztalás, ha csüggedés lépne fel átmeneti vagy tartós sikertelenség esetén.

Célt kitűzni persze sokféleképpen lehet. A tanulmányokkal és hobbikkal kapcsolatos célok után jönnek az anyagi jellegű célkitűzések is. Fontos, hogy a gyerek időben megismerkedjen a takarékosság, előregondolkodás fogalmaival is. Ha valamit nagyon szeretne megkapni, vezessük rá, hogy gyűjtse rá össze a pénzt. Zsebpénzből, szülinapra vagy karácsonyra kapott pénzből, vagy éppen feladatokért, kisebb munkákért járó díjazásból. A mai világban nem árt, ha a gyereket idejekorán megismertetjük a pénz értékével, és azzal is, hogy ha valami tárgyiasult célja van, miként kerülhet közelebb hozzá. Ösztönözhetjük megtakarításra, kitalálhatjuk, hogy mi legyen az a forma, amelynek segítségével gyűjthet, hogy később megvalósítson egy kisebb vagy nagyobb álmot.

Induljunk hát kisebb lépésekkel, de határozottan kormányozva, példát mutatva. Ha mi optimisták vagyunk, és általában úgy állunk hozzá mindenhez, hogy van esély arra, hogy megvalósítsuk, akkor a gyerek is ezt az attitűdöt fogja képviselni. Akkor egyszer csak azt fogjuk látni, hogy a csemeténk nagyon határozottan tudja, hogy mit akar, bátran megfogalmazza, kimondja, majd elindul a megoldás felé, van, hogy tudatosan tervezve, van, hogy ösztönösen lépkedve. Bízzunk benne, ha elültettük a céltudatosság apró magját, egészen biztosan termőre is fordul majd.

A cikk elkészítését az NN Biztosító Életkapu programja támogatta.