">

Komoly döntés – továbbtanulás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Vajon van-e annyira tudatos szülő, aki már a gyermeke születése pillanatában iskolát választ? Vagy ez esetleg csak az ovis korban merül fel először? Vagy az általános iskolai tanulmányok megkezdésekor jön a kérdés, jó, jó, de mi lesz a következő lépés? Hogyan tovább? 

Ebben azért kételkedünk, de minden bizonnyal nem árt az, ha a szülők jó előre átgondolják a lehetőségeket. Időben, mondjuk akár a felső tagozat elején átbeszélik a gyerekkel, hogy milyen irányban képzeli el a jövőjét, mi érdekli igazából, mik a céljai. Tanulmányozni érdemes a környező és a távolabbi iskolákat, tagozatokat, érdemes tisztában lenni a ponthatárokkal, egyes iskolák népszerűségével, túljelentkezésével is. Aztán egyszercsak elrepül az idő, és hipp-hopp ott áll a család a nyolcadik osztályos tanulmányok közepette, és be kell adni a papírokat. El kell menni felvételizni, és kezdődhet az izgulás.

Az NN Biztosító nemrég készített online reprezentatív kutatást a magyar szülők körében, amiből kiderült, hogy a nagy többség, a szülők 80 százaléka egyetért abban, hogy meg kell hagyni a gyerek önállóságát a pályaválasztásban, úgyis ki fog alakulni az iskolás években, hogy mi érdekli.

Hogy vajon mik a legfontosabb szempontok, hogy lehet ezt jól, vagy legalábbis a pillanatnyi helyzet és érzések szerint jól csinálni, azt Réka gondolta végig, hiszen bármilyen hihetetlen, nagyfia, Benjámin immár a gimnáziumi tanulmányok küszöbén áll. 

Réka gondolatainak meghangosítását az NN Életkapu program támogatta.