">

Nagy egészségkönyv gyerekeknek
Az egészség a legnagyobb kincsünk. Régi bölcsesség, és szerencsére ma már egyre többen vagyunk, akik tudatosan igyekszünk egészségesen élni. Az pedig minden szülőnek a legnagyobb vágya, hogy a gyermeke is egészséges legyen és ezért bármit megtennénk. Ebben az egyik legfontosabb lépés, hogy a gyerekeinket eleve próbáljuk meg egészségtudatosan nevelni, legyen már egészen kis koruktól kezdve sok olyan dolog természetes nekik, amelyekkel mi például csak felnőttként találkoztunk. A mai világban ez azért talán már könnyebb, hiszen akár már az óvodában találkozhat a csemeténk olyan ovistárssal, aki nem nassolhat büntetlenül bármit, vagy a családi ebédnél is könnyen előfordulhat, hogy valaki épen valamilyen “mentes” diétát tart. Ha a gyerekeket már kicsi kortól kezdve folyamatosan edukáljuk, érzékenyítjük, biztosan sokkal több dolgot fognak jól és egészségtudatosan kezelni. 

Egy remek könyvet fedeztünk fel, amely ebben segítségünkre lehet. A Roland Kiadó “Nagy Könyvem” sorozatában most minden mesében csakis az egészséghez kapcsolódó történetek szerepelnek. Szeghy Karolina írásai élvezetesen, mindennapi példákon keresztül kalauzolják el a gyerekeket mindazokban a témákban, amelyek az egészséges életmód kapcsán felmerülhetnek. Természetesen az alapvető, magától értetődő dolgokról is szó esik, mint például, hogy mennyire fontos, hogy reggelivel indítsuk a napot, hogy a tiszta víz a legjobb innivaló, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mozogjunk sokat, és hogy ne feledkezzünk meg a fogmosásról sem. De a témák nem állnak meg itt, hanem követik a mai ajánlásokat, mint például, hogy együnk naponta ötször, kis adagot és többfélét, vagy azt, hogy a gabonák fele  legyen teljes kiőrlésű. Szó esik a napjainkban egyre több embert érintő intoleranciákról is, a könyv egy-egy mese segítségével sorra veszi a laktóz-, a gluténérzékenységet, a tejfehérje-allergiát, de szó esik a cukorbetegségről, a vegetáriánusokról, a jó és rossz szénhidrátokról egyaránt. Született mese az E-számokról, az antioxidánsokról, a táplálkozási tévhitekről is, szóval minden olyanról, ami manapság beszélgetésekben, tévéműsorokban megütheti a gyerek fülét, így ismereteit könnyedén, érthető kis történetek olvasásával bővítheti. Hasonló ismereteket tartalmaznak a gyerekek környezetismeret tankönyvei is, de ily módon akár már ovis kortól kezdődően, vagy kisiskolásként is az ismeretek és a tananyag többszöröse jut be játékosan a gyerek tudatába.

Ami különösen klassz dolog: ez a könyv az egészséget és az egészségtudatosságot komplexen mutatja be, tehát nem csak a test, hanem a lélek és a szellem egészségére is kitér, így született mese a pihenésről, alvásról, stresszről és konfliktuskezelésről, esti meséről és olvasásról, lelki egyensúlyról és meditációról, előítéletekről és célkitűzésekről. Van néhány kellemetlenebbül csengő téma, mint a láz, az oltások, a nátha, az anyajegyek, vagy éppen a fejtetű, de igazából sokkal jobb, ha a gyerek inkább ily módon, olvasva ismerkedik meg a témákkal. A kis mesék mindegyike pár perc alatt elolvasható, akár tudatosan választunk egyet-egyet a napi beszélgetéseinkhez, akár szép sorban haladva olvassuk a könyvet, egészen biztosan hasznos és szórakoztató olvasmány lesz a Nagy Egészségkönyvem. Ajánljuk mindenkinek szeretettel!