">

A család az család

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Ritkán foglalunk állást közéleti ügyekben, pedig higgyétek el, nekünk is van határozott véleményünk sok dologgal kapcsolatban. De az oldalunk nem ezzel a szándékkal indult el, ezt pedig tiszteletben tartjuk. Ami miatt most mégis a jelenleg nagyon is aktuális címet adtuk ennek a cikknek, az az, hogy egyrészt teljes mértékben egyetértünk vele, másrészt pedig nagyon is adja magát ahhoz a könyvajánlóhoz, amelyet a Roland Kiadó Nagy Családkönyvem című kötete kapcsán készítünk most.

Családkönyvünk persze lehetne másképpen is. Régen ez nagyobb szokás volt talán, manapság pont erre sajnáljuk az időt, pedig nagyszerű dolog az emlékeket könyv formájába is gyűjteni. És amíg régen ez leginkább írásos formában létezett, később legfeljebb beragasztott fotókkal, ma például már bárki készíthet néhány kattintással fotókönyvet is a családról. Vagy egyes életszakaszokról. Ajándékba, de akár magunknak, emlékbe is. 

A Nagy Családkönyvem az nem egészen ilyen, hanem a már korábbi ismert kiadványok mintájára közel 100 rövid mesét tartalmaz, amely mindegyike egy-egy tipikus családi élethelyzetről szól. Ezek a mesék azért nagyszerűek, mert minden kisgyermek könnyedén felfedezheti bennük a saját történetét, ráismerhet a barátaival kapcsolatos helyzetekre, vagy egyszerűen hallhat és megismerhet valami olyat, ami bármikor bárkivel előfordulhat. Természetesen olyan egyértelműen előkerülő témák is vannak a könyvben, mint a kistestvér érkezése, a testvérféltékenység, vagy éppen a testvér hiánya, a lányok és fiúk közötti különbség, az új lakóhelyre költözés vagy az otthoni munkamegosztás. Sok játékosan nevelő téma is van, például szófogadásra, igazmondásra, figyelmességre, pénzügyekre, és sorba veszi a könyv azokat a problémát okozó eseteket is, amikor a gyermek vagy valamely testvére esetleg agresszív, csúnyán beszél, vagy éppen irigy. Gyakran okozhat gondot, hogy zavarják egymást a tesók, fontos, hogy mindenki megtalálja a saját kis zugát a lakásban, és hogy akár egy kistesó mellett is nyugodtan lehessen tanulni, vagy bármi mást csinálni. Vagy akár karanténidőket átvészelni, mert ezt az aktuális témát is érinti egy történet. 

Több mese foglalkozik azzal, hogy miként találja meg a gyermek a helyét a saját kisebb és nagyobb családjában, hogy viselkedjen a rokonokkal, egyáltalán mi az a családfa, miért fontosak a családi ünnepek, hagyományok, miért jó, ha vannak unokatestvérek, és miképp emlékezhetünk azokra, akik már nincsenek velünk. De ugyanígy felmerül az is, hogy előfordulhat, hogy a gyermek elutasít egy-egy családtagot, vagy nem tud mit kezdeni idősebb családtag betegségével. 

És hát a könyv kitér több olyan extrém helyzetre is, amellyel korunk gyermekeinek bizony olykor meg kell birkózniuk: a szülők válása, új anyuka a családban, mostohatestvér, vagy akár örökbefogadás a környezetünkben. Ezek olyan témák, amelyről sokan kevésbé mernek nyíltan beszélni, úgyhogy nagyszerű dolog, hogy a könyv könnyen érthető, hétköznapi történetek segítségével olyan gyerekeket is érzékenyíteni tud bizonyos témákban, amelyre a szülők saját erőforrásból esetleg nem lennének aktuálisan képesek. Segíti az elfogadást, a másokhoz való hozzáállást, a másság feldolgozását ily módon is. 

A kötet kis meséi jól olvashatóak, egyenként is élvezhetőek, 3-4 mese remekül megfelel esti olvasó szeánszhoz is, de arra is alkalmasak, hogy frissen olvasni tanuló gyermekek ezen gyakoroljanak. Fontos témák, hiszen a legfontosabb kis egység, legyen az bármilyen formájú is, mindenképpen a család. 

A család az család. Nem kérdés.