">

Nagy Pozitívkönyvem
Megláttuk a könyvet és tudtuk, ez az, amire most minden más időszaknál nagyobb szükségünk van. Nagy Pozitívkönyvem. A sorozatot már ismertük, a Roland Kiadó gondozásában megjelent Nagy Egészségkönyvet már bemutattuk nektek ITT, de nálunk a Nagy Hisztikönyvem is óriási favorit. Rövid, bármikor elővehető, könnyedén felolvasható hétköznapi mesék, olyanok, amelyek bármelyike éppenséggel velünk, barátunkkal, testvérünkkel, unokatestvérünkkel is megtörténhetne. Egy-egy apró probléma felvetés, egy-egy téma alkot egy-egy mesét, amelyek rendkívül közérthető, gyerekbarát nyelven íródtak. Ezek nem azok a történetek, amelyekben varázslatos lények, tündérek, unikornisok, sárkányok bukkannak elő, de lássuk be, nem is mindig erre van szükség. A gyerekek absztrakciós képessége még nem elég nagy ahhoz, hogy mindig párhuzamot tudjanak vonni az erdei állatok kalandjaiból, de azt igenis értik, hogyha a történet szerinti Zsófinak a fogmosással, Bencének az óvodával, Lujzinak a kistestvérrel, Ákosnak pedig a szófogadással gyűlik meg a baja. 

Pozitív. Ez általában amúgy egy szuper szó, remek tartalommal, mindig valamilyen többletet jelent. A gondolkodásmódunk, a felfogásunk is jó esetben pozitív, az egyik legfontosabb dolog, amelyet megtaníthatunk gyermekeinknek, az maga a pozitív, optimista, életigenlő felfogás. Most, a sosem látott világjárvány idején persze ennek kétféle jelentése van: orvosilag nem éppen öröm a pozitív szó, ez persze nem csupán a koronavírusra, hanem egyéb egészségügyi szituációkra is igaz, de erre is lehet mód, hogy ezt most különválasszuk a gyerekeknél. Hogy egy vírustesztelésnél nem örülünk a pozitív szónak, de az élet minden területén igen. Jó kis feladat, ugye?

Nos, a kötet meséi viszont brilliánsan fognak nekünk ebben is segíteni. Napi problémákat segít feloldani mindegyik történet, kezdve onnan, hogy hogy lehet megvigasztalni egy kislányt, ha apró termete miatt csúfolják, miként lehet motiválni a gyereket arra, hogy használja ügyesen a képességeit. Sok szó esik a barátságról is, hogy miként állhatunk ki a barátaink mellett, hogy segíthetik egymást, hogy miért jó, szinte jobb adni és miért kell elfogadni mégis a szívből jövő segítséget. A családban felmerülő kihívásokra is érkeznek a kis történetekben válaszok: türelemre, elfogadásra, együttérzésre, alkalmazkodásra tanítanak a történetek, miközben hangsúlyozzák a gyermek személyének fontosságát a családban, és kimutatják azt a semmihez sem hasonlító szeretetet, amit egy szülő érez a gyermeke iránt. 

Talán amikor egy mesében hallja vagy olvassa a kisgyermek, hogy a képzeletbeli mesehős milyen vagány, mert bátran kifejezi magát, nem ítélkezik mások felett megismerés nélkül, megpróbálja legyőzni félelmeit és meri megvalósítani legtitkosabb álmait is, akkor valahogy felvérteződik olyan energiával, amely neki is segíteni fog mindebben. Vannak materiálisabb példa-történetek is, például, hogy miként bánjunk jobban saját egészségünkkel, egészséges ételekkel, sok mozgással, hogy ápoljuk a növényeinket, gondozzuk az állatainkat, és hogy legyünk megértőbbek az idős emberekkel, és egyszerűen hogy lássuk meg mindenben a jót. 

Ezek a kis mesék 1 perc alatt elolvashatóak, így alkalmasak arra, hogy akár egy délutáni kávészünet alatt elővegyük, akár az esti altatásnál olvassunk fel belőle néhányat és akkor hagyjuk abba, amikor a gyerek álomba merül. Lehet vele jutalmazós játékot játszani, minden jó pontért egy mese jár, és azt gyűjteni, vagy megállapodni előre, hogy most 5 mesét olvasunk, utána jöhet a matekozás. Óvodástól kisiskolás korig biztosan szerethető, de kezdő önálló olvasó kisiskolásnak is éppen jó lehet, az adagolhatóság, a közérthetőség miatt. Olvasni tanuló gyermek esetén pedig lehet a deal, hogy a címet, ami nagyobb betűs, a gyerek olvassa, a történetet a szülő. 

Szeghy Karolina meséi már korábban is elvarázsoltak bennünket, most is szeretjük, és ajánljuk nektek szeretettel. A Roland Kiadó oldalán ráadásul most kedvezménnyel is tudjátok rendelni ezeket a köteteket. Mi most elmélyülünk a történetekben, de hamarosan jön az újabb ajánló!