">

Itt a nagy őszi séták ideje

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , , ,
Ősz van. Beköszöntenek az első fázós reggelek, hamarabb tör ránk este a sötétség. Furcsa ez hirtelen a nyári napok után, és főleg nem egyszerű a gyerekeinkkel megértetni, hogy mostantól akkor nincs mezítlábazás, nincs vizezés, mert könnyű megfázni, és úgy egyáltalán, kevesebb időt tölthetünk a szabadban. De az persze nem kérdés, hogy a levegőn továbbra is több órát el kell tölteni, meg kell erősíteni az immunrendszert is a télre, csak egy kicsit a tevékenységeket variálhatjuk.

Az ősz a kirándulások szempontjából talán a legklasszabb időszak. A természet változása annyira látványos és magával ragadó: még itt-ott zöld, de amott már sárga, barna, vörös, lehet gyűjteni faleveleket, csipkebogyót, makkot, gesztenyét. Kisgyermekes családok számára persze nem annyira a hegyi túrákat javasoljuk, inkább a parkokat, síkabb területet. Szülőként az ember tudja, hogy a kisgyermekek jó alvásának a kellő mozgás is a titka, erre például remekül lehet a kicsiket rávezetni egy-egy kiadós sétával, amelynél a futóbiciklijük is velük lehet. Körülnéztünk, hogy milyen menő járgányokat találhatunk most, és a Vesszőparipa webáruházban bukkantunk néhány kedvencre. A legkisebbeknek akár a négykerekű, nagyon stabil, puha gumi fogós, gumikerekes változatot ajánljuk, ez teljesen biztonságos a kisgyermekek első „tekerős-teperős” próbálkozásaihoz. Súlya kicsit több, mint 2,5 kg, és bizony ezt jó, ha tudjuk előre, mert nem nagyon volt még anyuka, apuka, aki ne találta volna magát séta közben vállán a futóbringával, mert a gyerek megunta/elfáradt/nem szeretné tovább hajtani.

Picit nehezebb ennél a járgánynál a Pipello névre hallgató kerékpár modell, amelyet több színben is lehet választani, piros, citromsárga vagy éppen zöld is lehet ez a tanulóbringa, amelyet 87 cm alatti kisgyerekeknek ajánlanak, hiszen ülésmagassága mindössze 26 cm. Ez is rendkívül stabil szerkezetű, rétegelt nyírfa lemezekből készült, a színezést pedig gyermekbiztos festékkel és antibakteriális vízalapú lakk segítségével végzik, és valamennyi műanyag és fém alkatrész biztonságosan rögzített. A kényelmes fogású gumi fogantyú bordázott, így nem csúszik, a gumiabroncsok pneumatikusak, belsővel, szelepekkel. Az ülés magasságán 14 cm-t lehet állítani, összesen 7 helyzetben használható. Sőt még a tengelytáv is állítható, ez egyedülálló tulajdonság a futóbiciklik piacán. Ami pedig nagyon fontos: a kormányzár 45 fokos fordulat esetén lekorlátoz, így a kis biciklisták nem tudnak a kormány kifordulása miatt felbukni. A lábakat szilikon élvédő, az ülést pedig levehető, mosható párna védi. A kínálatot még zebrás és unikornisos futóbiciklik is színesítik, ha az ifjú tulajt a minta külön motiválja.

Kicsit nagyobb gyerekeknek pedig már egyéb izgalmakat is rejt egy-egy kirándulás, érdemes is felkelteni az érdeklődésüket a természet iránt. Lepjük meg őket például egy nagyítóval felszerelt rovar- és bogárgyűjtő pohárral, amellyel könnyedén megfigyelhetnek érdekes rovarokat. Nyugi, a doboz tetején légző lyukak is vannak, és a rajta lévő üveglencse segít meglesni a példányokat, amelyeket utána szabadon engedhetnek a gyerkőcök. Fülének köszönhetően könnyedén hordozható.

Másik óriási kedvencünk lett a Vesszőparipa kínálatában a Goki gesztenye lyukasztó, amely nem más, mint egy apró satu. Tehát nincs más teendőnk, mint berögzíteni a figurát, majd a fúróval elkészíteni a lyukat. A gesztenyét kedvünk szerint forgathatjuk, a fúrót összesen négy helyen illeszthetjük a satuba. A fényes, szépséges vadgesztenyéinkből pedig könnyedén alkothatunk a gyerekekkel emberkét, vagy éppen kutyát, rókát, akár egy egész képzeletbeli állatkertet is.

Persze a hosszú séták után a legjobb mindig hazaérni, egy forró csokival bekucorodni a kanapéra, és összebújva még egy mesét elolvasni vacsora előtt. Élvezzétek az őszt, csuda klassz évszak!