">

Teljenek vidáman a gyerekekkel otthon töltött napok!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
A gyerekek otthon szeretnek a legjobban játszani, hiszen itt érzik magukat igazán szeretetben és biztonságban, itt álmodozhatnak önfeledten és itt fedezhetik fel legbátrabban a körülöttük lévő világot. A játék azonban nem csak a gyerekeknek fontos. Nekünk, felnőtteknek éppúgy szükségünk van rá, hiszen bennünket is kreativitásra sarkall, segít az új ismeretek elsajátításában és a folyamatos fejlődésben. Szentjobbi Kriszta blogger is nagy tapasztalatot szerzett mindebben, hiszen nemcsak Waldorf óvónő, de öt gyermek büszke anyukája is egyben. Hogyan teremti meg a jó légkört a kialakult helyzetben? Véleménye szerint a legfontosabb, hogy olyan tevékenységeket találjunk, amik nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is motiválják. Elárul néhány hasznos tippet, amik segítségünkre lehetnek abban, hogy a gyermekünkkel töltött idő szórakoztató legyen, és mindannyian élvezzük az otthonlétet. Csupán leleményességre és néhány apróságra van szükség az IKEA-tól. 

Játékos tanulás

Azt hiszem a tanulás, akkor a legélvezetesebb, ha minél játékosabban és színesebben történik. Matematikához akár óvodás vagy iskolás korú a gyermek az abakusz számoló nagy segítséget és fantasztikus élményt nyújt. Legkisebbek színfelismerő játékként is használhatják.

Teljesen természetes, hogy a gyerekek kevésbé tudnak a tanulásra koncentrálni otthon, mint az iskolában vagy az óvodában. Fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan adhatjuk át nekik a tudást játékos módon, felkeltve az érdeklődésüket. Játszhattok például boltosat, ahol fizetéskor gyakorolhatjátok a számolást. Szerepjátékok során a gyerekek rengeteg tanulnak a világ dolgairól.

Ha gyermekednek hiányzik az iskolai környezet, játsszátok azt, hogy ő a tanár. Sok gyerek könnyebben jegyzi meg a dolgokat akkor, ha valakinek elmagyarázhatja a tanultakat. Legyetek ti az osztály, és oldjatok meg együtt számtanpéldákat!

Amikor a szülőnek dolga van

A legtöbbünknek muszáj néhány órát csak a munkánkra szánnunk, és nem könnyű úgy koncentrálni, hogy közben a gyerekekre is vigyáznunk kell. A megfelelő játékokkal azonban a közeledben lehetnek a kicsik úgy, hogy el is foglalják magukat. Játsszátok azt, hogy mindannyian otthonról dolgoztok. Készíts nekik játéklaptopot, amitől felnőttnek érezhetik magukat. Ehhez csak kartonpapírra, ragasztóra, ollóra és filctollakra van szükség.

A gyerekek szinte mindenben utánoznak minket. Ezért szeretnek csupa olyan hétköznapi dolgot csinálni, amiket tőlünk, felnőttektől látnak. Most, hogy jóval több időt vagytok együtt, vond be őket minél gyakrabban a főzésbe és más konyhai teendőkbe. Ne számíts rögtön kulináris csodákra, és készülj fel azért némi rendetlenségre. Jelölj ki egy helyet a munkapulton, ahol a kicsi önállóan tevékenykedhet, és válassz olyan recepteket, amiknél jól jön a kis kezek segítsége.

Így fejleszd gyermeked kreativitását

Egy piteforma nem csak a konyhában tölthet be fontos szerepet, hanem kreatív tevékenységben is jó szolgálatot tehet. Kontúr nélküli, szemet gyönyörködtető alkotások készülhetnek benne egy kis búzadara, kövecskék és termények segítségével. Nincs más dolguk a gyerekeknek, csak az ujjukkal kimintázni és már mehet is a díszítés. Egymás után, akár több remekmű is készíthető.

Talán azzal a játékkal szeretnek a gyerekek a legtovább játszani, amit maguk készítenek. Éppen ezért, kapjátok elő egy hosszabb rajzpapírtekercset, színesceruzáitokat és rajzoljátok meg a saját városotokat. Ebbe autókat, vonatokat, állatkákat, emberi figurákat lehet elhelyezni és már kezdődhet is a végeláthatatlan harmonikus együttlét. A gyerkőcök imádni fogják! Ráadásként minden nap elővehető, sőt tovább rajzolható, így egyre nagyobb játékfelületet alkothatnak maguknak.