">

5 dolog, amit tavasszal tehetünk szemünk egészségéért

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Szemünk világa. Szemünk fénye. Megannyi kifejezés, amely rávilágít, hogy melyik is a legfontosabb érzékszervünk. Úgy bizony, a látás. Ez segít észrevenni a világ szép és kevésbé szép dolgait is, az első mérce a felismerésben és a megismerésben. Vigyáznunk kell rá, óvnunk kell, amennyire és ameddig csak tudjuk.

Hogy milyen lesz a látásunk, az részben genetika is, hiszen, ha családunkban voltak szemüvegesek, nagyobb eséllyel leszünk mi is, a gyerekeink is szemüvegesek. Van azonban egy adott kor, amikor a legtöbben, bármilyen éles látásúak is voltak addig, szintén szemüvegessé válnak. Úgy 40 év felett szinte törvényszerűen elkezdődik egy kisebb-nagyobb romlás és azt vesszük észre, hogy már nem elég hosszú a karunk. Az első olvasószemüveg sokak számára komoly trauma.

„Kicsit azért mi magunk is gyorsítjuk ezt a folyamatot a megváltozott életmódunkkal – mondja dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ orvosigazgatója. – Túl sokat bámuljuk a képernyőt, pörgetjük a telefonunkat, úgy általában ’közeli’ tevékenységeket végzünk, így nem csoda, hogy a szemüvegesek aránya jelentősen megnőtt világszerte. Statisztikák szerint a rövidlátás gyakorisága mindenhol emelkedett.”

A kor előrehaladtával, a szemlencse megváltozó rugalmasságával persze kevésbé lehet mit tenni, de néhány dologgal azért tudjuk késleltetni a folyamatokat. Íme, néhány fontos tipp a szemészorvostól!

1., Igyunk elegendő folyadékot

Általános szabály, hogy testünknek szüksége van a folyamatos hidratálásra. A szemünk sincs ezzel másképp. Ha több vizet fogyasztunk, nagyobb eséllyel kerüljük el az egyre gyakoribb száraz szem szindrómát, amit a mai civilizált élet eszközei: távfűtés, légkondi, monitor is kiválthatnak.  A műkönny használata is nagyon praktikus lehet: ne féljünk tőle, a mai modern készítmények károsodást nem okoznak a szemfelszínen, sokkal komfortosabbá teszik a szemfelszínt, jobbá teszik a látás minőségét.

2., Nézzünk többet távolba

Ez viccesen hangzik, pedig nem annyira az. Túl sokat nézünk „közelre”, amikor számítógépet nézünk, a telefonunkat nyomkodjuk. Engedjük meg magunknak pihenésképpen, hogy csak úgy céltalanul elnézzünk a távolba. Jó esetben ez persze inkább a természetben történik, de már az is segít, ha kinézünk az ablakon, vagy ha nem magunk elé bámulunk, hanem a szoba túlsó falán lévő televíziót nézzük, és nem a kezünkben lévő kütyüt.

3., Menjünk el évente szemvizsgálatra

„Nem muszáj megvárni, amíg tényleg baj van, anélkül is érdemes egy adott kor után szemészeti vizsgálatra jelentkezni” – javasolja dr. Perényi. – Egy alapos vizsgálattal, pupillatágítással felmérjük a szemlencse, szemfenék állapotát is, és ha szükséges, javasoljuk szemüveg, vagy kontaktlencse használatát, vagy éppen átbeszéljük az egynapos sebészeti beavatkozásként végezhető látásjavító műtéteket, legyen szó lézeres látásjavításról vagy 45 év felettiek éleslátásáról.”

4., Viseljünk napszemüveget, amikor a szabadban tartózkodunk

A szürkehályog kialakulását nem igazán lehet megelőzni, hiszen a szem természetes öregedésének következménye, bekövetkeztét azonban például az UV-sugárzás elleni védekezéssel hatékonyan lehet lassítani. Az UV sugarak a szem általános állapotát rontják, így ebben az időszakban, amikor napról-napra nő a sugárzás mértéke, fokozottan ajánlott a napvédő lencsés szemüvegek használata.

 5., Pihenjünk jól

Értelemszerűen nem csak a szemünket, hanem az egész szervezetünket pihentetni kell. Manapság gyakran hangsúlyozzák, mennyire ártalmas a lefekvés előtti órákban a kék fény nézése. Ez azonban nem igazán a szemünknek ártalmas, hiszen ma már a telefonjainknak van kékfényszűrő funkciója, vannak speciális szemüvegek is, hanem inkább az alvási ciklusainkat befolyásolja negatívan. Az olvasás egyébként egy kellemes altató tevékenység, de természetesen ez is fáraszthatja este már a szemünket. Az elcsendesedés egy nagyon fontos szakasza a napnak, szenteljünk ennek elég figyelmet.