">

5+1 hasznos tipp iskolakezdéshez

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Szeptember első napja általában nem az a dátum, amelyet epedve várnak a szülők. A gyerekek meg pláne nem. De talán ez az idei év most olyan, amikor másképp van ez. És nem csupán azért, mert az időjárás már jó néhány napja erre hangol bennünket, hanem az elmúlt másfél év lenyomatának köszönhetően. Az online oktatás sok családban okozott komoly nehézséget, és rótt emberfeletti terheket a szülőkre. Miközben persze a pedagógusok is erőn felül igyekeztek teljesíteni a rendkívüli helyzetben, az időszak legnagyobb vesztesei mégiscsak a gyerekek voltak. Vissza nem hozható heteket, hónapokat veszítettek, kimaradtak élmények, programok, digitális térbe szorultak a barátságok, vagy akár az első szerelmek. Úgyhogy talán még nem is nagyon lehetett ilyen tanévkezdés, amelyet tulajdonképpen örömmel vár az egész család.

Az iskolák ugyan nyilván komoly listával készültek szülőknek és gyerekeknek, de néhány hasznos tipp még jól jöhet. Az Irányasuli.hu webáruház gyűjtött csokorba néhányat, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a kellemes kezdet az is maradjon.

Tervezzetek előre! Előző este beszéljétek át a következő napot. Készítsétek ki a ruhát, akár két verzióban, ha az időjárás még kicsit bizonytalan. Legyen bepakolva a táska, ellenőrizve a lecke, kihegyezve a ceruzák, összerakva a tornacucc. Minél kevésbé kapkodós a reggel, annál jobb lesz a hangulat a suliban és annál könnyebb lesz a tanulásra koncentrálni. Ha eddig nem használtatok heti tervezőt, kezdjétek el: sokkal könnyebb lesz átlátni a programokat és a gyerekek is sokkal jobban igazodnak a kihívásokhoz, ha minden előttük álló dologra időben fel tudnak készülni, rá tudnak hangolódni.

Ne maradjon el a reggeli! Sokszor a tízpercnyi továbbalvás ára, hogy pont a nap legfontosabb, energiát adó, alapozó étkezése marad el. Ha nem szívesen reggelizik a gyerek, vagy válogatós, akkor nyűgözzük le valami finomsággal, de ezt is készítsük elő időben: rétegezzünk zabpelyhet, joghurttal, gyümölcsökkel, olajos magvakkal egy kis üvegbe, zárjuk le és reggel csak vegyük elő. Ugyanígy elő tudunk este készíteni egy toastszendvicset, amit hűtőbe teszünk, másnap pedig két háromszögbe vágva melegszendvicsként kényezteti a gyereket.

Legyen tápláló és változatos az uzsonna! Ne adjunk pénzt a gyereknek, ha van is büfé a suliban, gondoskodjunk tápláló, egészséges ételről. A gyerekek 2-3 óránként megéheznek, csomagoljunk szendvicset, sajttal, zöldséggel, kencékkel megpakolva. Kenyér helyett kipróbálhatjuk a tortillatekercset is, felkarikázva könnyen megehető a szünetben. Legyen kéznél alma, banán, müzliszelet, diákcsemege, vagy egyéb egészséges rágcsa. A chips és a csoki nem tartozik ezek közé. Érdemes beruházni egy-egy menő kiegészítőre. Egy csinos szendvicsdoboz, vagy még inkább egy hűtőfóliás uzsonnástáska segíthet benne, hogy az elemózsia friss maradjon és a gyerek örömmel egye meg, ne pénteken összefonnyadva kelljen kiguberálnunk a táska mélyéről.

Legyen kulacsa a gyereknek! Bizonyított tény, hogy az agy megfelelő működéséhez folyamatos folyadékfogyasztásra van szükség. A tanteremben, ahol könnyen elfogyhat a levegő, még inkább. A kulacsnál a legfontosabb hívószó, hogy BPA-mentes legyen, hogy semmilyen káros anyag ne oldódjon bele a gyerek italába. Az űrtartalom és a minta az lehet változó, az egyszínű kulacsok mellett nagyon kedveltek a lányoknál egyebek között a lámás, unikornisos, flamingós, kutyás, cicás minták, a fiúknál az űrhajók, drónok, autók, robotok és a kedvenc sportcsapatok vezetnek. A kulacsba pedig leginkább víz kerüljön, az édes, ragacsos italoknak az iskolában nincs helye.

Ügyeljünk a higiéniára! Soha ilyen fontos nem volt még, hogy a gyereknél legyen tisztasági csomag, benne kézfertőtlenítővel, szappannal, kis törülközővel, ha van rá mód, fogkefével, fogkrémmel. Bár jelenleg nem kötelező a maszk, tartsuk készenlétben és beszéljük meg a gyerekkel, hogy a saját és a családja érdekében a korábbiaknál nagyobb figyelmet fordít arra, hogy kezet mos, és tisztán tartja a holmiját is. A gyerekek nagyon is tisztában vannak a járványhelyzettel, tájékoztassuk őket a hírek szerint annyira, amennyire életkoruk ezt igényli.

+ 1 tipp:

Minden gondos kiválasztás ellenére előfordulhat, hogy az iskolatáska bizony nehéz. Ha a korábban választott iskolai hátizsák alkalmas rá, vásároljatok külön húzószerkezetet hozzá. Fekete, kék, rózsaszín és lila színben is választható, és tetszés szerint lehet a hátitáskából húzósat csinálni. De vagány fiús és lányos mintákban kifejezetten gurulós iskolatáska is van, amelynek a kerekeit el is lehet rejteni, így ez a táska hordható tetszés szerint kézben vagy háton is. Ha a gyerek sokat gyalogol iskolába menet, akkor ez ideális megoldás lehet. A szülőnek is, ha egy héten csak egyszer kell hazavinni, de azt pont megnyernénk.

Békés, nyugodt iskolakezdést és tanévet minden érintettnek!