">

10+1 hasznos tanács falfestéshez

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Természetesen van olyan, hogy szakit hívunk. Amikor egy egész lakást kell átalakítani, bontani, glettelni, csiszolni, vakolni, meg még ki tudja, mit, akkor nyilván kell a profi szobafestő. De halkan súgjuk, hogy velünk már fordult elő olyan, hogy ránkjött a változtathatnék, és ecsetet, jobban mondva festőhengert ragadva átszíneztünk egy-egy falfelületet, vagy egy egész szobát.

Mert van, lehet olyan, hogy éppen megununk valamit, amit évek óta nézünk, vagy éppen az elhasználódás miatt arra vágyunk, hogy ez vagy az a rész ismét rendben legyen. Na, most, ha jól választunk festéket, akkor ezzel nem lesz gondunk, legyen szó bármelyik helységről. A Dulux EasyCare festék használata nem ismer határokat, hiszen oda is kerülhet, ahol korábban el sem tudtuk képzelni. A különleges foltálló technológiával készült falfesték minden helyiségben hasznunkra lehet.

Itt van mindjárt az előszoba.

Meghatározó szerepet tölt be, hiszen nap, mint nap ide érkezünk meg, ide lépnek be először vendégeink. Ha Ti is tiszta falakat szeretnétek megpillantani először, nagy segítséget nyújt a lemosható fal. Nem beszélve a gyerekszobáról. Ha gyermekünk szívesen használja rajztáblának a falat, nem kell megijedni, hiszen alkotásait könnyedén eltávolíthatjuk egy nedves ronggyal.

2n8c5876-2

A konyhában aztán tényleg elkerülhetetlen, hogy főzés vagy étkezés közben kifröccsenjen valami a falra. A Dulux EasyCare hidrofób tulajdonsága azonban megakadályozza, hogy a szennyeződés beszívódjon a bevonatba.

A legjobb családban is előfordulhat, hogy a nappaliban a heves gesztikulálás során kilöttyen a bor. Ennek a csodafestéknek a hatására a borcseppek gyöngyökbe rendeződnek, és nyom nélkül leperegnek a falról. A fürdőszoba is kényes hely. A pára nemcsak a tükörre kerül, hanem a falon is megülhet, porral keveredve pedig szürkéssé válik. Takarítsuk le szivaccsal, miközben biztosak lehetünk abban, hogy a festék a falon marad, nem pedig a szivacson. És ha bárhol a lakásban a villanykapcsoló köré már keretet vont a kosz, akkor könnyedén áttörölhetjük egy szivaccsal, miközben a fal megőrzi ragyogó színét.

És hogyan válasszunk színt? Nem kell most már színpalettát lapozgatnunk, elég, ha letöltünk egy alkalmazást, és máris átszínezhetjük segítségével a szobánkat, rátalálva az áhított ideális színárnyalatra.

Titokban már el is árultuk tehát a plusz egy tippet, a festékválasztást, itt további infókat szerezhettek még!

De akkor nézzük csak, mi az a 10 lépés, amellyel jó, ha tisztában vagyunk!

  1. Időzítés

Festéskor a hőmérséklet, akárcsak a felület hőmérséklete, +10 és 28 °C között, a relatív páratartalom 80% alatt legyen. Ha lehetséges, napfénynél fessünk. Ilyenkor nem vetődnek árnyékok a festendő felületre, melyek megnehezítik a festést és kihagyásokat is okozhatnak.

  1. Szerszámigény

Anyagfelhordáshoz használjunk rövid szőrű (10–18 mm) Dulux hengert vagy szintetikus szálú ecsetet. Ne felejtsünk el beszerezni takarófóliát és maszkolószalagot sem.

  1. Előkészítés

Érdemes időt és energiát fordítani erre a fázisra, hiszen csak a jól előkészített felületen lesz a festék jó minőségű és tartós. A falat legelőször alaposan meg kell tisztítani mindenféle szennyeződéstől, zsiradéktól, korábbi festékrétegtől.

  1. Korrigálás

Az egyenetlen falfelületet dörzspapírral csiszolva tehetjük simává. A repedéseket vagy réseket glettel tölthetjük ki, de mindig hagyjunk elegendő időt ezek kiszáradására is.

  1. Készen állunk?

Ha a fal tiszta, száraz, szilárd, por- és szennyeződésmentes, kezdődhet a festés.

  1. Alapozás

Sose felejtsük el az alapozást. Az alapozó használata egyenletessé teszi a felületet, és meggátolja, hogy a festék beszívódjon a falba, így a drága festék használata gazdaságosabb.

25_vector_vegleges

  1. Keverés

Használat előtt alaposan keverjük fel a festéket, de sose hígítsuk! Erre a festők figyelmét is érdemes felhívni.

  1. Próbafestés

Végezzünk próbafestést! Derüljön ki élesben is, hogy mutat a szín a falon, illetve hogy alapos volt-e a fal festésre történő előkészítése.

  1. Festés

Nagyon fontos, hogy mindig fent kezdjük a festést és lefelé haladjunk! Először egy keskeny ecsettel fessük egyenesen végig az éleket („snejdolás“), ezt követően a nedves él mentén haladva dolgozzunk tovább. A festéket 2 rétegben vigyük fel, a második réteg előtt várjunk 2-4 órát.

  1. Legyünk türelmesek!

A felület a festék teljes száradása után kb. 28 nap elteltével válik hidrofóbbá, azaz moshatóvá.

Egészen megjött a kedvünk egy kis festéshez, jó munkát nektek is, ha belevágtok!

newsroom-dulux_kids_15_0615_v2