">

Falfestés okosan
Itt a tavasz, itt a lakásfelújítások ideje is. Ez egy fárasztó műfaj, ha éppen nem költözünk, csak úgy benne lakunk a lakásban, még nehezebben szánjuk rá magunkat. Hiszen nagyon sok mindent kell összepakolni, bútorokat mozgatni, ha másra bízzuk a munkát, sokba kerül, ha magunk csináljuk, akkor meg nagyon időigényes. Mégis megéri, hiszen gondoljunk csak arra, milyen szép lesz az új falszín, mennyi mindent tudunk megváltoztatni a környezetünkben. Nézzünk néhány jótanácsot, ha úgy döntünk, hogy csak egy kisebb kozmetikai, tisztasági festésre van szükség, vagy éppen csak egy-egy helyiséget szeretnénk új életre kelteni, és ezt kalákában családilag bevállaljuk!

A legfontosabb tanács: készítsük elő rendesen! Egyrészt tényleg dobozoljunk,  zsákoljunk be mindent, ami elöl van. De ha a bútorokat elég a szoba közepére tolni, akkor azokból nem kell kirámolni, viszont takarófóliával borítsuk be őket. A padlóra is ragasszunk vastag fóliát, a széleit ragasztószalaggal rögzítsük. Így megúszható, hogy sok minden festékes legyen. Fontos! Ha a konnektorokat szeretnénk még használni, azokat is szedjük le, és majd langyos vízben mossuk el visszapattintás előtt. De egy alapos festés sokszor megérdemli, hogy a tiszta falra új kapcsolókat, konnektorokat tegyünk. 

Számoljunk, tervezzünk! Nyilván az az első, hogy megmérjük a falak szélességét, magasságát, és ki lehet számolni, hogy hány négyzetmétert kell kifesteni. A legtöbb festékből 1 liter elegendő 6-8 négyzetméter kifestésére, de ha több színnel dolgozunk, vagy ha többször kell áthúzni egy-egy árnyalatot, akkor bővebben érdemes kalkulálni. Hacsak nem szeretnénk nyakig festékesen szembesülni azzal, hogy este 8 van, és az utolsó falrészre már pont nem jut festék…  A legtöbb festékgyártó oldalán található festékkalkulátor, ezzel akkor nem nagyon lehet melléfogni. Ha több színt tervezünk, akkor színenként is érdemes a négyzetmétereket átszámolni, és ezt legalább kétszer ismételjük meg, hogy biztosan jó eredmény kapjunk!

Apropó színek! Ma már olyan fantasztikus paletták közül lehet választani, hogy csoda, ráadásul nagyon sok festéknek gyönyörű, beszélő fantázianeve is van. A mi kedvencünk évek óta a Dulux EasyCare festék, amellyel egyrészt rendkívül könnyű festeni még botcsinálta mestereknek is, másrészt nagyon sok segítséget kaphatunk hozzá. Az egy dolog, hogy a bizonytalankodásban segít, hogy meg lehet rendelni a színeket kis mintafiolákban, így nem az 5 literes doboznál derül ki, hogy a szürke mégsem az a szürke, amire gondoltunk, a zöld meg nem stimmel a kanapé színéhez. Ha előre kipróbáljuk egy-egy kartonpapíron a színeket, akár körbe is hordozhatjuk a lakásban, minden mellé odaillesztve, és akkor biztos, hogy tökéletes harmóniát lehet majd elérni. A másik nagy segítség az a letölthető, Visualizer nevű applikáció, amelyet az Akzo Nobel fejlesztett ki a bizonytalankodóknak. Mert mi is a teendőnk? Csak lefotózzuk a festeni kívánt falat, szobát, kikeressük a színcsoportokból a nekünk tetsző árnyalatot, és klikkelünk. És máris láthatjuk, hogy ha türkizre szeretnénk álmodni a falat, milyen lesz. Ha inkább megnéznénk sárgán, csak két kattintás és megvagyunk vele. A fotókat elmenthetjük a telefonunkon, nézegethetjük, elővehetjük akár egy bútorvásárlás közben, szóval a színekben való csalódás ily módon szinte biztosan kizárva.

Arról nem is beszélve, hogy a Dulux EasyCare festék 27 nappal a felvitele után simán lemosható, letörölhető, így bármilyen gyerek, kutya, vagy egyéb családtag által okozott szennyeződés simán eltüntethető. És mivel azért átlag 5-10 évente festünk vagy festetünk, ez azért nagyon nem mindegy! Ezt a festéket is érdemes azért két rétegben felvinni, de alapozásra nincs szükség. Ez mindenképpen jó hír!

És mivel nem újítunk fel olyan gyakran, érdemes körbekérdezni az ismerősöket, hogy kinél van használaton kívüli eszköz, persze az fontos, hogy csakis tiszta eszközökkel essünk neki a munkának, és mi magunk is minden alkalom után alaposan mossuk ki a beszáradt ecsetet vagy festőhengert. 

Ha pedig megújultak a falak és a falszínek, jöhet a finomhangolás, egy kis átrendezés, néhány új textília, néhány új dísztárgy, és máris felfrissítettük, megújítottuk a környezetünket! Az pedig mindig csupa jót hoz magával, ne feledjétek!