">

Gyerekjáték felnőtteknek: fessünk szobát!
Nem mondunk nagy újdonságot, hogy környezetünk mennyire fontos a mindennapi életünkben. Egyáltalán nem mindegy, milyen tárgyak vesznek körül bennünket, nem mindegy, milyen hangulatban telnek a napjaink. Ehhez időről időre szükség van változtatásokra. Persze ez nem mindig kell, hogy óriási dolgot jelentsen, néha egy kis variálás a textiliákkal, vagy egy új bútordarab, lehetőségek szerint egy kis átrendezés már meg is teszi a magáét. Vagy egy új falszín. Ami a design mellett még tisztasági és higiénai célokat is szolgál, és egyáltalán nem olyan ijesztő dolog, mint amilyennek látszik.

Jó, jó, nyilván nem egy óriási családi háznak, vagy többszobás lakásnak kell rögtön nekiugrani, de egy-egy szoba kifestésére bátran vállalkozhatunk magunk is. A mai szakember-hiányos világban amúgy is nehéz jó szobafestő iparost találni, és egy-egy kisebb munkára nem is szívesen szállnak ki. Így történt nálunk is, hogy egy kisebb szoba faceliftingjére egy nyári szombat délután a saját munkát éreztük leghatékonyabbnak.

Persze nyilván nem mindegy, hogy milyen állapotú a fal, esetünkben inkább csak tisztasági festésről volt szó és egy új színről, nem voltak a falon felületi hibák. Ha vannak, akkor értelemszerűen azzal kell kezdeni, mondjuk közben kiokosodtunk, hogy a Dulux kínálatában nagyon sok olyan könnyen használható anyagot, pasztát találunk, amely segít a kisebb felületi hibák eltüntetésében. Mivel itt erről nem volt szó, rögtön belecsaphattunk a lecsóba. Azaz a Gyöngyöző pezsgőbe. Merthogy így hívják azt a színárnyalatot, amelyet hosszas töprengés után sikerült kiválasztani a Dulux Easy Care csodás fantázianevű kínálatából. Versenyben volt még a Faragott homokkő és a Kagylóhéj is, aztán végül ez lett a befutó. De tényleg annyira szépek már a nevek is, hogy az ember egészen képes belefeledkezni a színpalettába! Holdviola, Érintetlen Tengerszem, Bársony Szürkület, Éjféli Mélység, Végtelen jégfolyó – és még sorolhatnánk. Hát nem gyönyörűek?

Van még egy óriási előnye ezeknek a festékeknek: ezek készre kevert színek. Ha veletek már valaha előfordult, hogy a festő nem pontosan azt az árnyalatot kente a falra, amit megálmodtatok, akkor érteni fogjátok, mire gondolunk. Itt ez nem fordulhat elő. A legnagyobb előnyt persze nem mondtuk. Ez a festék foltálló és mosható. Ellenáll a gyerekpraclik nyomának, a filctollnak, a kakaónak, a vörösbornak, a sárnak, szóval nagyjából minden veszélyforrásnak. Kell ugyan a festés után kb. 3-4 hét, mire ez a hatás működik, de azért ez már így is nagyon megnyugtató, hogy egy könnyed mozdulattal bármely csúnyaság eltüntethető lesz.

Na és a festés maga! Az tényleg egy jutalomjáték. A Dulux Easy Care-t nem kell hígítani, úgyhogy elég a megfelelő festékhengert kiválasztanunk, ahhoz nem elfelejteni megvenni a festéktálat, amelybe önthetünk egy adag festéket. És máris indulhat a móka! A festék nem csöpög, nem kell óriási óvintézkedéseket tenni, jó, azért ne a legszebb pólónkban álljunk neki festeni. És ha lehet, a kiskorú mindenlébenkanalakat és a négylábú kedvenceket is tartsuk távol a tetthelytől. Ha ez megvan, akkor már tényleg csak a lehengerlően egyszerű hengerelés a feladatunk, no meg az, hogy egyetlen részt se hagyjunk ki. A sarkoknál, szegélyeknél használjunk ecsetet. Mi úgynevezett „dobozfestést” alkalmaztunk, azaz a plafon is megkapta ugyanezt a színt, ha ezt nem tesszük, a fehér mennyezettel természetesen egy kicsit több a macera.

A tökéletes színhatás érdekében ajánlott kétszer átkenni a falfelületeket. Egy kisebb szoba kifestése így sem kerül többe néhány óránál, és 1 nagy doboz Dulux Easy Care festéknél. Választhatunk a 2,5 és 5 literes kiszerelés között, attól függően, hogy mekkora kihívás áll előttünk, azaz mekkora felületet szeretnénk megszépíteni. A festék gyorsan szárad, pláne megfelelő időjárás esetén, úgyhogy hamar vissza lehet pakolni és gyönyörködni a végeredményben. Ha éppen aktuális, próbáljátok ki, imádni fogjátok ezt a festéket!