">

7+1 tipp húsvéti sonka főzéséhez

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
A húsvét ikonikus étele a sonka, amit vagy kompromisszumokat kötve konyhakészen veszünk, vagy előkészítve, és az utolsó lépést, a főzést mi magunk tesszük meg. Ha ez utóbbi mellett döntünk, és nem jól csináljuk, akkor hiába a minőségi alapanyag, a végeredmény nem lesz kívánatos. Jöjjön egy csokor tipp a húsvéti sonka főzéséhez.

Tökéletes húsvéti sonka 7 lépésben

Hagyományosan húsvét vasárnap vágjuk fel a húsvéti sonkát, ezért legkésőbb nagypénteken ne csak a répatorta sütéséhez, de a sonkafőzéshez is kezdjünk hozzá, mert az előáztatással és az utóhűtéssel majdnem 2 nap fog eltelni.

      1. Minőségi sonkát vásároljunk

A legfontosabb, hogy minőségi végeredményt, csak minőségi alapanyagból várhatunk, ezért érdemes hagyományos módon füstölt és pácolt sonkát beszerezni, és kerülni a gyorspácolt, felvizezett, nagyüzemi húsárut. Törekedjünk a minőség a mennyiség felett elvre.

  1. Áztassuk be egy éjszakára

A füstős íz megosztó, de általában kevesen vannak, akik imádják az extra füstös ízeket. Éppen ezért, a sonkát érdemes egy egész éjszakára vízbe áztatni, hogy a sós, füstös aromák kicsit kiázzanak és maga a hús is egy kicsit puhuljon. Ezt a vizet nem tudjuk semmire használni, ezt öntsük le róla és másnap friss vízben együk fel főni.

  1. Ne vágjuk le a zsíros részt!

A hagyományos sonkán kb. 2-3 cm zsíros rész van, amelyet nem szabad levágni főzés előtt, még akkor sem, ha azt a későbbiekben nem akarjuk elfogyasztani. Ez védi meg a sonkát a kiszáradástól, illetve a zsírban rengeteg ízanyag található, amely a főzés során átjárja a húsos részt is.

  1. Fűszerezzük a főzővizet

Annyi vízzel öntsük fel a sonkát, hogy az szépen elfedje, ne legyenek kilógó részek. Tegyünk mellé vöröshagymát, fokhagymát, köményt, borsot és babérlevelet. Miután megfőtt és lekapcsoltuk a hőt, egy csokor petrezselymet még adhatunk hozzá. Extra tipp: ha teatojásba tesszük a borsot és a köményt, akkor nem kell egyesével keresgélni ezeket a fűszereket a sonkán.

  1. Húsvéti sonkafőzés ökölszabálya

Legpraktikusabb egy nagyobb méretű, hagyományos fazekat választani a főzéshez. Ezt is úgy, mint a húslevest, alacsony fokozaton főzzük, éppen csak annyira, hogy gyöngyözzön. A főzési időt tekintve az az ökölszabály, hogy annyi ideig főzzük, ahány kiló maga a sonka. Tehát egy 1,5 kg-os darabot 1,5 órán keresztül kell főzni.

  1. Saját levében hűtsük ki

Miután megfőtt a sonka, semmi esetre se vegyük ki a főzőléből, hagyjuk abban teljesen kihűlni. Ha van rá lehetőségünk, tegyük éjszakára hűvös helyre, és csak másnap reggel vegyük ki a léből.

  1. Tároljuk megfelelően

A megfőtt sonkát ne dobozoljuk le, ne fóliázzuk be, inkább csak egy konyhai törlőbe vagy sütőpapírba csavarva tároljuk a hűtőben.

+1 Ne öntsük ki a főzővizet

A főzővizet ne öntsük ki, tegyük kisebb műanyag edényekbe és fagyasszuk le. Az év folyamán jól jöhet, ha enyhén sós-füstös alaplére lenne szükségünk, például babgulyáshoz, sólethez… Olvasnál még több hasznos ötletet? Akkor kattints tovább gyors és könnyű húsvéti receptekért.