">

Sonka-hasznosítás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




gabireka_csikosIzgatottan készülünk a húsvéti ünnepekre, keressük a legfinomabb sonkát, főzzük a tojást, reszeljük a tormát, salátát aprítunk, kalácsot sütünk. Eszünk belőle egyszer, maximum kétszer, de tegyük a szívünkre a kezünket, hányszor esszük meg ugyanolyan élvezettel még a főtt sonkát? Legalábbis nálunk mindig alábbhagy a lelkesedés és a lendület ezen a téren… De a finomságot azért másképp is el lehet használni, ha a tormás szendvics, vagy a hagyományos sonkás kocka nem jön be, akkor hoztunk nektek még két ötletet a hasznosításra. Mindkét mai tippünk egy órán belül tálalható :-)

Sonkás burgonyakrémleves

DSCN7597

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb szem burgonya
  • kevés olaj
  • póréhagyma
  • fehérbors
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • 10-15 dkg főtt sonka
  • főzőtejszín

Kevés olajon megfuttatjuk a karikákra vágott póréhagymát. A főtt sonka felét szintén beledobjuk, összekockázva, azzal együtt is pirítjuk egy darabig. A meghámozott, kockákra vágott burgonyát is hozzáadjuk, egy picit megkérgesítjük,majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleteszünk 2-3 babérlevelet, és egy csipetnyi kakukkfüvet is. A krumplit puhára főzzük, ekkor kihalásszuk a babérleveleket, és botmixerrel pürésítjük. Kevés főzőtejszínnel forralunk még egyet rajta. A főtt sonka másik felét apró kockákra vágva adunk hozzá levesbetétet.

Spenótos-juhtúrós-sonkás palacsinta

DSCN7605

Hozzávalók:

  • 8-10 db palacsinta
  • 20 dkg mirelit spenót
  • 10 dkg juhtúró
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 10 dkg főtt sonka
  • reszelt sajt
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma

A palacsintákat a szokott módon megsütjük, és félretesszük. A spenótot felengedjük, kis sóval, borssal, 1 gerezd fokhagymával ízesítjük.  A juhtúrót egy kis tejföllel kikeverjük krémesre. A főtt sonkát apróra felkockázzuk, vagy aprítógépben pépesítjük. A palacsintákat először megkenjük a spenóttal, utána a juhtúróval, a közepére pedig rászórjuk a sonkát, vagy ha krém lett, azt is kenjük. Összetekerve egy tepsibe egymás mellé fektetjük őket, meghintjük reszelt sajttal és sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Remek ebéd vagy vacsora lesz belőle.

Jó étvágyat!

Puszi: Gabi és Réka