">

Bonbon-hasznosítás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




rekagabi_oszCsokoládét majszolni jó. Mégis előfordul, hogy jeles ünnepekkor kapott (neadjisten saját magunk által vásárolt) bonbonok parlagon hevernek, nem fogynak el. Ez persze főként mikulás, karácsony, névnapok, szülinapok után adódik, nem mondjuk, hogy gyakori, de azért megesik. Most például nálunk egy nagy adag cappuccinos bonbon maradt meg, és alig várta, hogy végre történjen vele valami. Mert a csokinak nem igazán jó, ha sokáig áll, képes kifehéredni, bár itt kivételesen fehér csokiról volt szó, közepén egy kis tejcsokival. Adódott hát a gondolat, készítsünk belőle kávés-csokis sütit!

A muffin mindig nyerő, legyen hát muffinformában, a kis kapszlikba adagolva könnyen sül meg, és adagonként fogyasztható akár még napok múlva is. Nem kell szeletelni, nem kell vacakolni vele. A fehér csoki mellé ugyan nem árt egy kis étcsoki is, de onnantól kezdve a többi már gyerekjáték és még úgyis meg lehet oldani, hogy ne kerüljön bele fehérliszt. Na nézzük!

Kávés-csokis muffinbonbonok

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér csokis, enyhén kávéízesítésű bonbon
  • 10 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg nádcukor
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg rizsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csésze frissen főzött feketekávé
  • kávélikőr (ha felnőtt fogyasztásra szánjuk)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Fogjuk a fehércsokis bonbonokat, és vízgőz felett elkezdjük megolvasztani őket. Ez nem lesz könnyű mutatvány, mert a fehér csoki nem olvad olyan jól, mint az étcsoki. Mindenesetre azt is tördeljünk hozzá egy táblányit, jó minőségűt, mondjuk 70 %-osat. 10 dkg vajat szintén rádarabolunk, így együtt olvasztjuk és kevergetjük szép türelmesen. Hozzáöntünk egy fél csészényi kávét, és ha kéznél van, akkor egy kis kávélikőr is mehet bele. Egy keverőtálban a 3 tojást habosra keverjük a nádcukorral, majd hozzáadagoljuk a mandulalisztet és a sütőporral elkevert rizslisztet, simára keverjük. A megolvadt vajas-csokis-kávés masszát levesszük a tűzről, majd óvatosan, (hogy össze ne rántsa a tojást), hozzákanalazzuk a masszához és elkeverjük, két evőkanál cukrozatlan kakaóporral még gazdagíthatjuk. Kis merőkanállal a papírkapszlival kibélelt muffinformákba adagoljuk, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ahogy a teteje picit megreped, akkor már jó, de azért tűpróbával ellenőrizzük.

PicsArt_1394232443892

Brownie-jellegű, nagyon csokis, ámde kávéízű sütiket kapunk, amelyek melegen, vaníliafagyival is tálalhatóak, de még kávésabb, még csokisabb lesz egy-két nap múlva. Már ha marad belőle addig…

Puszi: Gabi és Réka