">

Itt a grillszezon – menjünk a szabadba!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A nyárnak nagyon sok különféle öröme van. Legjobb persze a napfény, utána mindjárt a strand, a könnyű ruhák és papucsok ideje, a több szabadidő, a hosszabb ideig tartó világosság, a fagylalt és még sorolhatnánk. Biztos, hogy valahol az élen jár a népszerűségi listákon a grillezés is, hiszen a nyár végre alkalmat ad arra is, hogy ne csak a szegény háziasszony kornyadozzon egyedül a konyhában, míg asztalra varázsolja a vasárnapi ebédet, vagy a vendégváró vacsorát. A grillezés társasági esemény, attól az izgalomtól kezdve, hogy vajon begyullad-e a parázs, egészen odáig, hogy átsül-e a hús. Legalábbis nálunk, amatőröknél. De van egy jó hírünk! Sok gyakorlással, mint mindent, ezt is lehet egyre jobban, tökéletesebben művelni, és akkor nem követjük el a kezdő grillezők türelmetlenségi hibáit sem. Persze, sok mindenre kell odafigyelni, és nyilván az sem mindegy, hogy milyen grillmasina áll rendelkezésünkre a sütéshez. Megnyugtatunk mindenkit, nem kell csúcs-berendezés ahhoz, hogy ehető ételt kreáljunk, elég, ha például azokra a trükkökre figyelünk, amiket a következő filmben ellestünk Kaptás Gábortól, a Normakert Étterem séfjétől.

Aranyszabály tehát: legyen jó pác, a húsnak megfelelő. Csirkéhez rövidebb idő is elég, a pulyka, sertés, vagy marhahúst nyugodtan bepácolhatjuk egy nappal előbb is. Fűszerek, olajak, öntetek ízlés szerint, ki-ki találja meg a saját ízlésének megfelelő hangulatot. Hipermarketekben a nyári szezonban többnyire akad marinált, előkészített hús is, ízlés dolga, mi szívesebben maszatolunk vele inkább kicsit otthon, akkor pontosan tudjuk, hogy mi kerül a húsra, ki a mustárra, ki a klasszikus barbecue-szószra esküszik, de a most tanult kefíres pác is bekerül a repertoárunkba. Persze ahogy a filmben is elhangzott, zöldségeket is grillezhetünk, cukkini, padlizsán, sárgarépa, gomba, mind-mind isteni a grillrácsról levéve is, hozzá parázskrumpli és vegyes zöld saláta, jaj, már nyeltünk is egy nagyot, ideje nekiállni az ebédkészítésnek :-))

Persze, ha valakinek egyáltalán nincs grillezési lehetősége, és nem akarja megvárni, míg egy szerencsés grilltulajdonos meghívja vendégségbe  néhány igazán könnyű nyári falatra, akkor kitűnő grillételek várják például Budapesten, a Normafánál is, a Normakert Étterem-ben. A környék is megér egy kirándulást, csodálatos panoráma tárul a városra, és igazán nincs messze, akár autóval, akár busszal, vagy éppen fogaskerekűvel és gyermekvasúttal érkezünk, érdemes újra és újra felfedezni, nemcsak télen, hanem nyáron is.

Jó étvágyat a mai ebédhez, készüljön akár tűzhelyen, akár grillen!

Puszi: Réka és Gabi