">

Grillezésre fel!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




nyarirekagabiVégre egy igazán nyárias, klassz hétvége elé nézünk! Aki teheti, nem is marad a városban, vagy ha igen, akkor nem a lakásban, na jó, kivéve, ha nagyon szeret hűsölni és nyáron is bekuckózva olvasni. De ugye mégiscsak ők lehetnek kevesebben, nem igaz? Mert a többség, és mi közéjük tartozunk, boldog, ha végre balzsamos nyári levegőn lehet a család, kötetlenül, szerencsés esetben órát sem kukkolva, hogy honnan késünk el éppen. Barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel együtt lenni, beszélgetni, kártyázni, társasjátékozni, finomakat falatozni és remek hűsítő italokat kortyolgatni pedig az egyik legjobb dolog.

Ilyenkor kevesebb a szabály. Nem kell, hogy annyira kifinomult legyen az asztal terítéke, minél rusztikusabb, annál jobb. Sokan esküsznek ilyenkor a műanyag tányérra, pohárra, amit egy mozdulattal dobunk utána a kukába, hát ennek mi azért nem vagyunk a hívei, egy kis levezető mosogatás még senkinek sem ártott meg. Valahogy mégiscsak más érzés a finom falatokat rendes tányérból, rendes evőeszközzel élvezni. Vidám színes szalvétákat, asztali dekorációkat készítsünk, és nem, nem kell a család legféltettebb porcelánját elővenni, jó lesz a hétköznapi készlet is.

És hogy mi kerüljön a terítékre? grilltuzKényelmesebb napokon rengeteg, széles választékban kapható griller, kolbász, pácolt hús között választhatunk, de ennél sokkal egészségesebb és finomabb, ha magunk varázsolunk pácot a húshoz. Szabadon játszhatunk a fűszerekkel, egy alappác például só, bors, pirospaprika és egy kevés barnacukor keveréke, ehhez jöhetnek markánsabb fűszerek ízlés szerint, akár a keleties ízvilágból, mint például a koriander vagy a római kömény. Olívaolaj a barátunk, ha pácolásról van szó, és tejben, joghurtban, szójaszószban is megmártózhatnak a legkülönfélébb husik is. Türelmetleneknél a csirkemell a sztár, de az egyik legfinomabb grillezhető dolog például az oldalas. Tehát ha nem vagytok sertéshúsellenesek, ezt is érdemes kipróbálni. Meg persze pulykát, marhát,  halat, vadat, s mi jó falat… :-) A köretnél még nem találtak ki jobbat a salátánál: na azt aztán tényleg nem muszáj eldönteni előre, hogy mi kerüljön bele, persze nyilván jó, ha alaposan bevásároltok, utána sokkal könnyebb lesz alkotni. Nemrég mi is adtunk egy-két ötletet, de salátaügyben a fantázia szinte kifogyhatatlan. A zöldsaláta-paradicsom-uborka-paprika kombóval sosem lehet hibázni, de merészebbek még sok mindent kipróbálhatnak. Mi például imádjuk a gyümölcsöket és a magvakat is a salátákban, és kísérletezünk is bátran! Szerintem nyáron még tuti adunk ötleteket nektek is!

Tavaly volt egy gyorstalpaló továbbképzésünk a Normakert Vendéglő séfjének, Kaptás Gábornak jóvoltából, ezt most – biztos, ami biztos – érdemes újranézni, hátha nem rögzültek eléggé a grillezési fortélyok.

Ha nincs saját grillezési lehetőség, és éppen senki sem szeretne benneteket egy grillpartira vendégül látni, akkor ajánljuk sok szeretettel a Budapest tetején lévő, csodaszép kirándulóhelyet, a Normafát, és ott a régi síházat, amelyben ma a Normakert Vendéglő várja a vendégeit. Egy igazán bűbájos, gyermekbarát helyre érkeztek, és a jó ebéd után gyönyörű helyen lehet utána szusszanni, sétálni, pihenni egyet.

Puszi: Gabi és Réka