Közeleg az év vége, a finom falatok és a karácsonyi sütemények időszaka. Ezt mindig nagyon várjuk, de sajnos egyre többen vannak, akik nem élvezhetik felhőtlenül ezeket a pillanatokat. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen ma már alternatív lisztek, lisztkeverékek segítségével sokkal könnyebb a gluténmentes életmódot betartani, és közben mégiscsak elérni azokat az ízélményeket, amelyeket annyira szeretünk és amelyet annyira várunk egész évben.
A gluténérzékenység tekintetében két csoportot különböztetünk meg. Az örökletes, genetikailag meghatározott, egész élet során fennálló autoimmun betegséget, a cöliákiát, amikor a szervezet egyáltalán nem tudja feldolgozni a szervezetbe bevitt glutént. Számos kísérőbetegség is jelentkezhet ezáltal: laktóz intolerancia, cukorbetegség, vashiány és pajzsmirigy problémák. Az örökletes betegség mellett kialakulhat a nem cöliákiás gluténérzékenység is, melynél glutént tartalmazó étel fogyasztását követően hasi diszkomfortérzés és puffadásos tünetek jelentkezhetnek.
Cöliákia esetén a glutén teljes kizárása a megoldás, míg másoknál segíthet akár egy átmeneti gluténmentes diéta tartása is. Aki ilyen életmódot folytat, szeretné a lehető legjobb helyettesítő termékeket megtalálni.
De mitől jó igazán egy gluténmentes liszt?
„Az elmúlt években közel 15.000 embernek segítettünk már életmódot váltani” – mondja Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat vezetője. – „Az életmódváltásoknak nem mindig elsősorban csak a fogyás a célja, hanem az is, hogy az illető megtanuljon tudatosabban, egészségesebben táplálkozni. Például, hogy felismerje az eddig esetleg nem tudatosan kezelt intoleranciát, érzékenységet. Komoly munkával és szakértői csapattal hoztuk forgalomba azokat a lisztkeverékeinket, amelyek a diétás életmódhoz és a gluténérzékenységhez is segítséget jelentenek.”
A Toman lisztkeverékek összetevői között lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alternatív gabonák és hüvelyesek lisztjeit találhatjuk. A barna rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó- és borsóliszt, melyek mellett bambuszrost és útifű maghéj rost járul hozzá továbbá a magasabb rosttartalomhoz. Hosszú kísérletezés után alakult ki az az összetétel, amely az elvárt ízélményt és textúrát biztosítani tudja. A hozzáadott tápiókakeményítő pedig a könnyű, lyukacsos szerkezetet segít elérni a lisztkeverékekből történő sütés során. Az összetevők ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így rendkívül jó élettani hatást is biztosítanak a fogyasztók számára.
„Aki gluténmentesen étkezik, vagy figyel a lisztek minőségére, annak általában három dolog szokott nagyon hiányozni” – egészíti ki Tomán Szabina. -„A friss, ropogós héjú kenyér, egy finomságokkal töltött palacsinta, vagy egy igazi házi süti, piskóta vagy muffin formájában. Erre a három vágyra hoztunk megoldásként olyan lisztkeverékeket, amelyekkel egyszerűen tudjuk reprodukálni azokat az ízeket, ételeket, amelyek legjobban hiányoznak a gluténmentes életmódot folytatóknak.”
A Toman lisztkeverékek között tehát a kenyér/zsemle, a palacsinta/gofri és a piskóta/muffin keverékeket találjuk. Mindegyikkel nagyon egyszerű dolgozni, néhány hozzávaló adagolásával pár perc alatt a sütőbe kerülhet és nincs akadálya a gluténmentes élvezeteknek.
Egy remek recept decemberre a gluténmentes, laktózmentes, búzamentes, élelmirost forrásban gazdag palacsinta/gofri keverékből amely így 40 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.
Glutén-, tej- és cukormentes gyömbéres, fahéjas keksz
Aki szigorú diétát tart, de szereti a kekszeket, készítse el ezt a fűszeres, ropogós változatot. Tökéletes tízóraira, uzsonnára egy nagy bögre tea, vagy kávé mellé. A keksz fémdobozban sokáig eltartható.
Ha nem szeretnénk karácsonykor a mézeskalács falatozásból kimaradni, akkor a fahéj és gyömbér helyett keverjünk a tésztába mézeskalács fűszerkeveréket.
Hozzávalók:
- 280 g Toman gluténmentes palacsinta / gofri lisztkeverék
- 2 db „M-es” méretű tojás
- 20 g olívaolaj
- 90 g eritrit por
- 20 g cukrozatlan mandulaital
- 3 g gyömbér por
- 5 g fahéj
Nyújtáshoz:
- szükség szerint lisztkeverék
Elkészítés:
- Egy keverőtálban a tojást verjük fel lazán a por eritrittel, keverjük hozzá a mandulaitalt, az olívaolajat, a gyömbért és a fahéjat.
- Mérjük hozzá a lisztkeveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.
- Lisztkeverékkel megszórt felületen nyújtsuk a tésztát kb. 2 mm vastagra, és tetszés szerint szaggassuk ki.
- Tegyük a keksz alapokat sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
- A kihűlt kekszek kellemesen ropogós állagúak lesznek.
Allergének: tojás
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: könnyű
Ebből a mennyiségből kb. 35-40 db közepes méretű keksz készíthető. Jó étvágyat hozzá!