">

A bútorfestés csodás világa
Vannak megszállott lakberendezők. Akik sosem nyugszanak, szeretnék folyamatosan szépíteni, megújítani a környezetüket. És ez így van jól. Mondjuk mi is éppen ilyenek vagyunk, szóval még szép, hogy azonosulunk mindenkinek az átrendezési, felújítási, barkácsolási vágyával is. Merthogy az igazi profik nem csak a bútoráruházak kész díszletei között érzik jól magukat, sőt! Igazából az a kánaán, ha maguk is alkothatnak, újra teremthetnek egy-egy szép darabot. Az persze nagyon nem mindegy, hogy mivel. Van egy legendás márka, amely egy angol képzőművész hölgy, Annie Sloan nevéhez kötődik, s amelynek segítségével bárki könnyedén átfestheti, átalakíthatja bútorait. Persze mielőtt ecsetet ragadnánk, azért érdemes többet megtudnunk a bútorfestésről, mi most a márka magyarországi forgalmazóját, a Nemiskacat blog és webáruház gazdáját, Szendrődi Enikőt faggattuk ki.

Sokan rajonganak a lakberendezésért, nézik a különböző felújítós műsorokat, de maguk nem nagyon mernek belevágni egy-egy bútordarab újragondolásába. Valóban nehéz fába vágja a fejszéjét, aki bútort szeretne festeni?

Igen is, meg nem is. Minden workshopot többnyire azzal kezdek, hogy senki ne gondolja, hogy a bútorfelújítás egy rózsaszín leányálom. Én bútorfestéssel foglalkozom, azzal is hobbi szinten, ezt is népszerűsítem. A festés egy teljes bútorfelújítási folyamat utolsó kb. 20%-nyi fázisát teszi ki. Az első 80% többnyire arról szól, hogy festhető állapotra hozod a bútort. Vannak munkafázisok, amit amatőrként is meg tudsz otthon csinálni, mint például ragasztás, csiszolás, furnér leszedés, kisebb javítások, viszont be kell látni, hogy van olyan, amit házi módszerekkel, profi géppark nélkül nem tudsz otthon kivitelezni, és ezekkel szerintem nem is érdemes kísérletezni. Ami szakembert igényel, azt bízzuk szakemberre (pl. újrafurnérozás, intarzia javítása, komolyabb szerkezeti javítások.) Én szeretem a csiszolást is az asztalosra bízni, mert én festeni szeretek.

Tehát teljesen kezdő bútorátalakítóknak azt szoktam ajánlani, hogy ne kergessék magukat rögtön a mélyvízbe, hanem keressenek egy olyan átalakítandó bútort, ami szerkezetileg rendben van, a felülete nem sérült, vagy csak minimálisan, és szinte kezdhetik rögtön az élvezetes résszel, a festéssel. Az látványosabb és azonnali sikerélményt ad. Így lesz kedvük a folytatáshoz, amikor a dédi rozoga szekrényével kell majd megbirkózniuk.

Miként segítenek az Annie Sloan termékek? Mit lehet, mit érdemes, mit kell tudni a márkáról, és a névadójáról? 

Annie Sloan termékei abban jók, hogy azonnali sikerélményt adnak. Annie maga is nagyon impulzív ember, művész. Amikor jön az ihlet, akkor rögtön festeni kell. A hagyományos festékek azonban nem erről szólnak. Egy asztalosműhelyben szigorúan zárt térben, minden por kizárásával, hosszas előkészülettel ráfújják a festéket a bútorokra, úgy, hogy nehogy véletlenül látszódjon egy ecsetvonás is. Ez egy bonyolult és precíz folyamat – többnyire az asztalosok sem szeretik a felületkezelést: minden réteg között újracsiszolni, órákat, napokat várni a száradásra stb…

Annie festéke visszaadja az alkotás szabadságát, azt hogy akkor fess, amikor jól esik, szinte rögtön látod a végeredményt, mert gyorsan szárad, a nappali közepén is tudsz festeni, mert nem büdös és vizesbázisú. Könnyű használhatóságával élmény a festés. Annie, amikor 26 évvel ezelőtt kifejlesztette ezt a festéket, melyet bársonyos matt hatása miatt nevezett el Chalk Paint-nek, akkor az volt a célja, hogy festéke legyen felhasználóbarát, szinte minden felületre használható, és a festés legyen egyszerű és jó szórakozás. Az Annie Sloan Chalk Paint™ festék a szabályok megszegésére és a díszítőfestés élvezetére ösztönöz, a termék lényege a nagyobb kifejezési szabadsággal, függetlenséggel és intuícióval végzett munka. 

Te mikor és hogyan ismerkedtél meg ezekkel a termékekkel?

2013-ban külföldi internetes oldalakon történt kalandozásaim során találtam rá a festékre, majd hosszas levelezgetések után végül Hollandiából sikerült rendeljek az európai központi forgalmazón keresztül, melyet a kislányomnak hatezer forintért vásárolt bonanza fésülködőasztalon rögtön ki is próbáltam. Hirtelen azon kaptam magam, hogy az “antikolás tudása”, melyet addig eldugottnak, titkosnak és pár kiváltságos ember rejtett tudásának véltem ott hevert a lábam előtt. Varázslatos érzés volt! Egy percig sem éreztem azt, hogy ezt a véletlen megszerzett tudást megtartsam magamnak! Teljes gyermeki ártatlansággal vetettem bele magam, hogy felfedezésem abban a pillanatban világgá kürtöljem. Mérhetetlenül boldog és ihletett állapotba kerültem. Egészen addig sima zománcfestékekkel festegettem, és kísérleteztem antikolt felületet létrehozni, miközben itthon voltam három pici gyermekemmel. Annie festéke azonnal elvarázsolt és azt a szinte átütő erejű felfedezést hozta, hogy a bútorfestés lehet végtelenül egyszerű és szórakoztató foglalatosság is egyben.

A Nemiskacat blog írása mellett így kis közösséget kezdtem szervezni olyanokból, akik szintén szerették volna kipróbálni Annie Sloan festékét és szívesen fedezték fel az otthoni, hobbiból végzett bútorfestés örömét. A saját magam örömére végzett tevékenység, a mérhetetlen lelkesedés, a kemény munka, a naivak bátorsága, a szerencse és Annie Sloan bizalma együttesen hozta létre 2014-ben aztán a konkrét vállalkozást, mellyel én lettem az első forgalmazó itthon, majd 2015-ben a magyarországi disztribútor (a többi forgalmazó listája itt: www.anniesloan.hu) Ezt nagy áldásként élem meg, és hálás vagyok érte mindazoknak, akik ebben támogatnak, elsősorban a családomnak.

Mitől más ez a termékcsalád? Milyen ecsetek, eszközök szükségesek?

Annie Sloan festékei abban mások, hogy sokféleképpen használhatóak. Ha szeretnéd, akkor nagyon rusztikus a felület, ha szeretnéd, teljesen sima, ha látni akarod a fa erezetét festheted lazúrosra hígítva, megrepesztheted, kenheted nagyon vastagon, de kenheted szép simára a modern felülethez, tehát nagyon különböző felületkialakításokat tesz lehetővé.  A másik, hogy nagyon jó a festék tapadása, ezért nem kell előtte fáradságos munkával lecsiszolni a bútort. Tapad fára, fémre, téglára, betonra, kőre, csempére, akár műanyagra is. Ezen kívül maga a személy, aki kitalálta, tehát Annie Sloan, személyiségével és művészetével kimeríthetetlen inspirációforrás számunkra. Kedvességével, könnyed stílusával és közvetlenségével elvarázsol mindenkit maga körül.

Annie minden eszközével azon van, hogy minket kreativitásra és kísérletezésre ösztönözzön ezzel a sokoldalúan használható festékkel. Soha nem felejtem el, amikor Ausztriába ment workshopot tartani az ottani forgalmazóknak, én beültettem a kocsimba az akkori magyarországi forgalmazókat, hogy menjünk el mi is, találkozzanak vele. Biztosítottam őket, hogy ne aggódjanak, Annie nagyon kedves ember… természetesen bólogattak. Visszafelé egyöntetűen állították, hogy értették amit mondtam, de annak ellenére sem számítottal ilyen lehengerlő  közvetlenségre és kedvességre.

Nálad workshopokra is lehet menni, ott mit tanulhatnak az érdeklődők? Technikai tudnivalók is tartoznak a festékekhez? (aki mondjuk már festett kerti bútort páccal, vagy bármi egyebet, most másképp kell, hogy csinálja a dolgot?

Kétféle workshopot tartok: az egyik arról szól, hogy amikor ezelőtt 5-6 évvel antikolt bútort szerettem volna festeni magamnak, mert nem volt pénzem megvásárolni azokat, akkor hiába kutakodtam a téma után az interneten magyar nyelven, aki művelte is ezt a mesterséget, – érthető módon- nem adta át ezt a tudást, ezért magam kezdtem el kísérletezgetni. Hogyan lehet antikolt felületet létrehozni bármelyik festékboltban fellelhető egyszerű, vizesbázisú alapanyagokkal? Nem a hobbiboltos, kicsi kiszerelésű effekt festékekkel, mert úgy éreztem, hogy egy kétajtós ruhásszekrényt azokkal lefesteni megint nem lenne túl gazdaságos, hanem a festékboltban kaphatóakkal. Ennek a pár év kísérletezésnek az összegzéséről szól az antikolás workshopom.

A másik típusú workshopok, amiket tartok, azok Annie kötött tematikás workshopjai. Annie Sloan a forgalmazóinak tart foglalkozásokat, lakosságnak nem, és az a kívánsága, hogy ha elmész egy Annie Sloan workshopra bárhol a világon, akkor ugyanazt kapd. A forgalmazókat a mai napig Annie saját maga egyedileg választja ki lakásdekorációval kapcsolatos hozzáállásuk és egyedi tervezési stílusuk alapján. Töretlenül hisz a “helyi vásárlás” fontosságában és nagyon büszke arra, hogy forgalmazói között nincsen két egyforma üzlet, mindenki megőrizheti egyediségét, saját stílusát és arculatát. Tehát a saját forgalmazói által tartott workshopokon mindenütt a világon (Annie Sloan alaptechnikák, Annie Sloan dekorációs technikák) egy deszkára festünk többféle technikával, sok az elmélet, de természetesen kipróbáljuk a gyakorlatban is, hogy amikor otthon élesben a bútorodat kened, már rutinod legyen.
Ezen felül a saját boltom Biatorbágyon, a Nemiskacat Látványműhely otthon ad hozott  kisbútorfestő-, kárpitozás-  kalligráfia workshopoknak is, illetve a környékbeli kézművesek is szívesen tartanak nálam alkalmi foglalkozásokat.

Mennyi idő átfesteni úgy igazán szépen egy bútort? (egy kenés, hány kenés, amíg szép lesz?)

Erre nehezen tudok válaszolni, lehet 5 perc, és lehet több óra vagy nap is, ez választott technikától is függ.  Az “úgy igazán szépen” az nem egy technika. Mindenkinek más a szép. Én például imádok össze-vissza festeni, részeket kihagyni (értsd: nem befesteni rendesen), és ettől még a végeredményt szépnek mondom. Lehet gyorsan is festeni, olyan technikával, ami nem igényel nagy kézügyességet, haladós, esetenként kevés festék kell hozzá, a végeredmény mégis mutatós. Ilyen például amikor natúr fára sötét viasszal stencilezel, a végeredmény olyan, mintha bele lenne égetve a fába, nagyon különleges hatása van és végtelenül egyszerű megcsinálni. Vagy amikor csak “bemosod”  festéket, az az un. colour-wash vagy whitewash technika. Bútorfestés alatt általában az emberek azt értik, hogy festékkel bekennek egy felületet az ecsetet szabályosan jobbra-balra mozgatva, lehetőleg úgy, hogy az ecsetvonások ne látszódjanak. Ennél az Annie által Oxfordban tanított bútorfestés, amit én is, és minden magyarországi forgalmazó tart és képvisel, sokkal, de sokkal több!

Nagyon sokféle szín választható, de mellettük ott van ajánlás is, a keverésre. Ez hogy működik? Van ilyen skála, hogy hány réteg mellé kell a másik színből akárhány réteg, hogy a megfelelő árnyalatot elérjük?

Nem, dehogy. A színkeverés azt jelenti Annie-nél, hogy keverd bátran a színeket és ne félj kísérletezni. Az Annie Sloan palettában lévő 36 szín nem véletlenül az a 36 szín. Annie Sloan több, mint 20 könyvet írt bútorfestés témában, ami nem másról szól, mint a színekről és azoknak a hatásáról a lakberendezésben. Arról is szoktam a workshopok elején beszélni, hogy hogyan válaszd ki a megfelelő színt az adott bútorodhoz. Annie színkártyáján a színminták nem véletlenül a színkör, a három alapszín (piros, sárga, kék) köré, körben elhelyezve vannak csoportosítva. Beszélünk a komplementer színekről, a keverésről, az egyes színek világosításáról, sötétítéséről. Tehát alapból létezik 36 szín, amit megvásárolhatsz készen, de színkeveréssel a lehetőségeid sokszorosára növekednek.

Mi a szerepe a viasznak? Azt miszerint kell választani?

A viasz fixálja a krétafestéket és tartóssá és takarítható teszi azt, tehát  ez mindig kell: festünk, majd viaszolunk. Az Annie Sloan viaszok lágy bútorviaszok, tehát padlóra, munkapultra és egyéb járófelületekre nem alkalmasak, csak bútorokra. A viaszt bele kell dörzsölni a festett felületbe, mintha csak a kezedet krémeznéd. Addig dörgölöd össze a két tenyered, amíg érzed, hogy a bőröd beszívta a krémet, pont így kell viaszolni is. A festék beszívja a viaszt, majd az kikeményedik (a kikeményedési idő  hivatalosan 5-21 napig terjedhet hőmérséklettől és páratartalomtól függően), így együtt alkotnak egy takarítható, és ellenálló felületet. Itthon általában ez 5 napnál többet nem nagyon szokott igénybe venni. Én azt szoktam javasolni, hogy két napig ne pakolj rá a bútorra, a harmadik napon már használatba veheted. Ha két nap után is “ragacsos” érzeted van, akkor biztos, hogy nem jól, vagy túl vastagon viaszoltál, amin visszatörléssel lehet segíteni. Érdemes megnézni Annie Sloan YouTube videócsatornáját, mert nagyon sok hasznos technikai fogást lehet ellesni a videóiból.

Mennyire időtállóak ezek a festések?

Többnyire mint bármilyen más festett felület. Ütésre, koppanásra, karcolásra érzékenyek és kopnak. A viaszolt felület olyan, mint egy szép politúrozott bútor, amit védeni, ápolni kell. Asztalra célszerű terítőt tenni, a vizespohár nyomot hagy a viaszon (a viasz mérsékelten vízálló felületet ad, a kiömlő vízcseppek gurulnak rajta, de le kell törölni rögtön, ha megáll rajta, egy idő után beszívódik a nedvesség). A por többnyire jobban meglátszik a matt felületen, mint a fényesen. A lakkozással ellentétben viszont ezt könnyebb házilag javítani, mert a viasz kopik, amit évente – használattól függően – lehet pótolni, újraviaszolni a felületet.  A lakkozott felületet nehezebb javítani, mert le kell csiszolni az egészet és újra lakkozni a felületet, viszont a lakkokból lehet ellenállóbb típust is választani igénytől függően. Ezt mindenki döntse el maga, hogy a mi a fontosabb neki, egy erős, takarítható, vízálló, de hatásában művibb, műanyagosabb felület, vagy a viasz matt, bársonyos, számomra természetesebb hatása. 

Kültéren is lehet használni? Akkor másként?

Igen, kültéren is lehet használni. Ilyenkor nem használunk waxot (viaszt) a felület lezárására, hogy tudjon a felület “lélegezni”. Ez azért fontos, hogy a bejövő nedvesség (eső) el is tudjon párologni, így a festék nem fog megrepedni. Az Annie Sloan Chalk Paint™ festéknek nagyon magas a pigmenttartalma, és festéskor az anyag nem egy filmréteget képez a felületen, hanem mélyrehatolva megszínezi a fa rostjait. Annie ajánlása, hogy száraz, meleg időben fessünk, amikor alacsony a páratartalom, így a festék szinte “beleég” a fába.

Neked mi volt a legemlékezetesebb „alkotásod”? Mire vagy a legbüszkébb?

Ez nehéz kérdés, az egyikre azért, mert a legelső festéseim között volt: http://nemiskacat.hu/antikolt-ejjeliszekreny/, a másikra azért, mert minden nap elmegyek mellette és imádom: http://nemiskacat.hu/beszurkult-a-konyvespolc/ a harmadikra azért, mert óriási munka volt és nagy kihívás: http://nemiskacat.hu/home-bazaar-uzletenek-festese/  és még sorolhatnám….

Mik voltak a legkülönlegesebb darabok, amelyekről valakitől esetleg hallottál, hogy dolgozott Annie Sloan festékkel? Tudsz erre is példákat mondani? 

A legkülönlegesebb darabokat mindig Annie Sloan blogján szoktam látni. Van egy “Painter’s in Residence” nevű programja, mely azon régi hagyományt eleveníti fel, amikor egy uralkodó vagy művészetet pártoló gazdag ember magához hívatta országa legtehetségesebb festőit és anyagilag is támogatva őket olyan környezetet teremtett, hogy azok háborítatlanul dolgozhassanak és kiváló alkotásokat hozzanak létre. Ennek mintájára Annie Sloan minden évben több alkalommal kiválaszt pár olyan tehetséges bútorfestőt, akiket festékkel, alapanyagokkal támogat, cserébe ők gyönyörű bútorokat festenek, melyeket Annie bemutat a blogján. Érdemes rákeresni ezekre a kivételes alkotásokra, melyekből nagyon jól lehet látni mi mindenre is lehet használni ezt a sokoldalú anyagot és kiváló inspirációt lehet meríteni saját alkotásaitokhoz. Ezen kívül az Annie-nek jelenleg 6 könyve van forgalomban angol nyelven, de nálunk is megvásárolhatóak természetesen, melyek lépésről-lépésről sok képpel illusztrálva mutatják be a festés pontos folyamatát, ezek mind különböző technikával készült bútorfestések, így számomra nagyon különlegesek. A leírások alapján pedig könnyedén kivitelezhetőek bárki számára otthon is.

Mit ajánlasz teljesen kezdőknek?

Én mindenkit arra bíztatok, hogy nézze meg Annie honlapját, a mi magyar nyelvű honlapunkat, keresgéljen rá YouTube-on, Pinteresten és meglátja, hogy szimpatikus-e neki ez a világ, a bútorfestészetnek ez a kicsit művészibb, szabadabb és kreatívabb módja, majd keresse meg a hozzá legközelebb eső forgalmazót és inspirálódjon a forgalmazók műhelyében személyesen, próbálja ki magát a workshopokon. Minden érdeklődő és minden egyes régi bútor más, és mi mindenkivel egyedileg foglalkozunk addig fogva a kezét a folyamatban, ameddig azt igényli!