">

A Disney-mesék, filmek valóságos helyszínei

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
A The Walt Disney Company fennállásának 100. évfordulója alkalmából TOP 30-as listába rangsorolta azokat a helyeket, amelyek meséinek és filmjeinek színhelyeit inspirálták. Csupán néhány órányi autó- vagy repülőútra vannak ezek a gyönyörű helyszínek, sőt ahhoz, hogy valaki egy Marvel film jelenetében érezze magát, még külföldre sem kell utaznia, hiszen Budapest is szerepel a listában!

A The Walt Disney Company októberben ünnepli századik születésnapját, melynek apropóján egy egész éven át a rajongókkal és a történetmesélőkkel együtt ünnepelnek. Ennek részeként épp a rajongók körében végeztek egy kutatást*, ami szerint ötből két brit (42%) egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy a Disney-rajzfilmek és -parkok számos látványossága valós tájakon, épületeken alapul. A válaszadók háromnegyede (75%) nem tudott arról sem, hogy a németországi Neuschwanstein kastély a kaliforniai Disneylandben található Csipkerózsika kastélyának tervezésére volt hatással, amely egyébként az ikonikus logóban is visszaköszön.  Továbbá tízből négyen mondták azt, hogy álmai esküvőjének helyszínét egy, a Disney történeteit is ihlető kastélyok és tájak közül választaná ki.

A Disney fennállásának 100. évfordulója alkalmából egy TOP30-as listába rangsorolta azokat a helyszíneket, amelyek meséinek és filmjeinek színhelyeit inspirálták. Megmutatjuk, hogy melyik az az 5+1 külföldi úticél, ahová könnyedén el lehet látogatni.

  1. Egyél L’ecsó éttermében (Le Train Bleu, Franciaország)

A Pixar alkotói számos párizsi étteremből merítettek ihletet Gusteau étterméhez, többek között a Guy Savoy, a Le Train Bleu, a Taillevent és a leghíresebb, La Tour d’Argent étteremből.  Ezeknek az ikonikus francia éttermeknek a története és stílusa segített inspirálni a L’ecsó helyszínét, hangulatát és konyháját annak érdekében, hogy hitelesen ábrázolják a francia kulináris világot.

  1. Hófehérke vára (Alcázar de Segovia, Spanyolország)

A  spanyol Segoviában található Alcázar de Segovia Európa egyik legjellegzetesebb és legjobban megőrzött középkori erődítménye, amely a Hófehérke és a hét törpe című animációs film kastélyának megrajzolásakor vették alapul.

  1. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (Reynisfjara Black Sand Beach, Izland)

Izlandon forgatták a Zsivány Egyes jeleneteit.  A Reynisfjara Black Beach egy igazán híres helyszín, amely feltűnő fekete homokjáról és drámai sziklaalakzatairól ismert. Ennek a strandnak a légi felvételeit a Hjörleifshöfði fekete strandjával együtt használták fel, és a film elején láthatók.

  1. Jégvarázs, Anna és Elza otthona (Akershus Fortress, Norway)

A norvégiai Oslóban található Akershus erőd egy történelmi kastély és erődítmény, amely Anna és Elza kastélyát is ihlette a Jégvarázsban. A 13. században épült, és az évszázadok során különböző funkciókat töltött be, többek között királyi rezidenciaként, katonai erődítményként és börtönként is. A Jégvarázsban több, a skandináv kultúra fontos pillére megjelenik, például norvég elemek is. Az Akershus erőd a film helyszínéhez hasonlóan varázslatos és meseszerű hangulatot idéz és a jó hír, hogy bárki bemehet!

  1. Indiana Jones és a sors tárcsája (Ear of Dionysius, Szicília, Olaszország)

A 2023-ban készült Indiana Jones és a sors tárcsája című filmben a Dionüsziosz füle (Orecchio di Dionisio) elnevezésű barlangot forgatási helyszínként használták. A Dionüsziosz füle egy híres mészkőbarlang, amely az olaszországi Szicíliában, Szirakúzában, a Neapolis régészeti parkban található. Nevét I. Dionüszioszról, Szirakúza ókori görög zsarnokáról kapta. A Dionüsziosz füle figyelemre méltó akusztikájáról híres. A barlang egyedi, emberi fülre emlékeztető alakú, keskeny bejárattal, amely egy nagy terembe nyílik.

+1 Kis hableány (Dubrovnik, Horvátország)

A horvát főváros építészete és tájképe egyike annak a két városnak, amely a szeretett animációs filmben, A kis hableányban szereplő Eric herceg kastélyának tervezésében és esztétikai inspirációjában szerepet játszott. Dubrovnik impozáns középkori falairól, vörös tetős épületeiről és tengerparti fekvéséről ismert, ami a kastély tengerparti környezetét és középkori építészetét ihlette.

Fekete özvegy (Budapest, Magyarország)

A Fekete özvegy forgatása két héten át zajlott Budapesten, az egyik helyszín a a Tőzsdepalota teteje volt, amely egykor a Budapesti Értéktőzsdeként működött. Forgattak még a Keleti pályaudvaron, a Nyugati pályaudvaron is: „Ezeket az ikonikus  nagyon praktikus módon tudtuk felhasználni” – nyilatkozta Scarlett Johansson.

A Disney100 TOP30-as helyszínek teljes listája és a képek ITT érthetők el