">

Tedd különlegessé az ünnepet
Közelednek az ünnepek és az otthon meghitt melegében előkerülnek a karácsonyi, ünnepi mesék, melyek egy forró kakaó, vagy egy nagy adag pattogatott kukorica mellett az egész családnak remek kikapcsolódást kínálnak. A közös mesenézés azonban nem csak szórakoztató, de a családi kötelékeket is tovább erősíheti, ha varázslatos utazásnak éljük meg a gyermekeinkkel ilyen formán eltöltött időt. Az utazásban pedig generációk óta a Disney-mesék azok, melyek az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendenek, nem is véletlenül.

A Disney-mesék népszerűségének titka a történetek egyszerűségében és a szereplők szerethetőségében rejlik. Ezekben a filmekben a rajzfilmfigurákat könnyű beazonosítani, egyértelműen léteznek jók és rosszak. A hősök szépek, jók és kedvesek, az ellenfelek rútak, gonoszak és félelmetesek. A történetek végén pedig garantált a katarzis, melyet azzal készítenek elő, hogy megmutatják, milyen sérülékenyek, milyen könnyen veszélybe kerülhetnek a főhősök. A csoda pedig mindig jelen van. És sokkal inkább a szereplők hozzáállásának köszönhetően történik meg, semmint valami külső, azonosíthatatlan erő folyományaként, gondoljunk csak Pinocchio vagy Dumbó történetére. A közös családi filmnézés pedig remek alkalmat szolgáltathat arra, hogy a szülők és a gyerekek közösen megbeszéljék a történteket. A skandináv országokban például nagyon régi hagyomány, hogy december 24-én délután az egész család összeül, hogy közösen Disney-meséket nézzenek, majd utána a nagy családi asztal körül együtt élvezik az ünnepek meghitt hangulatát. A közös étkezések fontossága az együtt töltött időben rejlik, hiszen így fokozódik a családi összetartozás érzése, megszilárdul a családi egység. Az étkezőasztal nemcsak egy közös vacsora, hanem pozitív családi interakciók, jóízű beszélgetések színtere is lehet. A családi kapcsolatok erősödése közben a gyerekek kommunikációs és nyelvi képességei is fejlődnek, ráadásul az állandó rohanás közepette rendszert és megnyugvást vihetnek a családtagok életébe.

A közös családi együttlétek meghittségét és a Disney-mesék varázslatos világát hozta össze a svéd Fyrklövern családi vállalkozás is, amikor életre hívta ünnepi, Disney mesék által inspirált porcelán kollekcióját. A tányérokon többek között Plútó, Donald kacsa, Hamupipőke, Suzy és Tekergő, Hófehérke és a hét törpe, Bambi, Jégvarázs és Robin Hood mese szereplői elevenednek meg, akiket tervezőjük, Stefan Lindahl varázslatos részletgazdagsággal álmodott meg. Ő az egyetlen illusztrátor Svédországban, akit a Disney elismert és megbízott rajzfilmfigurák elkészítésével és aki hagyományos módon dolgozik, azaz mindent kézzel rajzol és fest. „Amióta az eszemet tudom, rajongója vagyok a Disney filmeknek, meséknek és karaktereknek. Még mindig minden szenteste megigézve ülök, és újra és újra megnézem a kedvenceimet. Fontos számomra, hogy megőrizzem a téma hangulatát. A Fyrklövern Disney Christmas étkészlete rendkívüli siker lett. A képek annyira élénkek, hogy a mese megelevenedik. Minden kép melegséget, összetartozást és remek karácsonyi hangulatot idéz” – mondta a tervező.

Az ünnepi hangulatot pedig így már csak egy ízletes, csokis süteménnyel kell fokozni, mely megkoronázza a karácsony mesés légkörét.

Csokis kevert kuglóf

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg étcsoki
  • 4 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az étcsokit olvaszd fel vízgőz felett. A tojásokat válaszd szét, és a fehérjéből verj kemény habot. A sárgákat keverd ki jól a kétféle cukorral. Ha már szép fényes, akkor öntsd hozzá az olajat és a tejet, majd dolgozd bele az olvasztott csokit és a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozd csomómentesre, végül forgasd bele a tojáshabot. A kuglófformát kend ki vajjal, és szórd meg liszttel. A masszát egyengesd a formába, és tedd előmelegített sütőbe. Süsd 170 fokon körülbelül 50 percig, majd végezz tűpróbát. A tetejére pedig mehet még extra csokiszósz, vagy friss gyümölcs.